Selecteer uw regio

Download als PDF

10 productiviteitstips voor thuiswerkers

Thuiswerken is de laatste jaren steeds populairder geworden. En met de huidige berichtgeving zal het aantal thuiswerkers de komende maanden alleen maar toenemen.

Werken vanuit huis kent echter wel enige uitdagingen. Op kantoor kunt u zich vaak gemakkelijk even terugtrekken in een lege kamer of kantoor. Thuis bent u vaak gebonden aan die ene werkplek die u daarvoor gekozen hebt. Om dus comfortabel thuis te kunnen werken en minstens zo productief te zijn als op kantoor, zult u een aantal randvoorwaarden goed moeten invullen.
Of u nu structureel thuis werkt of slechts eens in de zoveel tijd, een mensgerichte thuiswerkplek is een voorwaarde om structureel gezond en comfortabel beeldschermwerk te kunnen verrichten. In dit kennisartikel leest u 10 tips om thuis comfortabel en productief te kunnen werken.
1. Begin en eindig je dag op een vaste tijd
Wanneer u voor uzelf een vast patroon aanhoudt wanneer u begint en stopt met werken, dan krijgt u veel meer gedaan in die uren. Wanneer u op kantoor werkt, dan respecteren uw gezin en uw vrienden dat u aan het werk bent. Ze zullen dan niet zo gauw storen. Zodra u thuis werkt staan ze ineens voor de deur of verwachten ze dat u bijvoorbeeld een boodschap doet omdat u toch thuis bent. Wees er daarom van bewust hoeveel tijd op een dag kan weglekken aan dergelijke zaken. Het is belangrijk dat grenzen te trekken als dat nodig is. U kunt mensen alleen dwingen om uw tijd te respecteren als u uw tijd zelf respecteert.
2. Zorg voor een eigen werkplek
Kies een kamer in uw huis om te werken en maak daar uw eigen werkplek. Leer uw gezinsleden dat u –  wanneer u op deze plek zit – liever niet gestoord wilt worden. Werken op de bank of aan een gammele keukentafel is slecht voor uw lichaam en zorgt er voor dat u moeite krijgt met concentreren. Weet u niet hoe u uw werkplek goed moet inrichten? Bekijk tip 3 of neem contact met ons op, wij helpen u hier graag bij!
3. Het belang van mentaal en fysiek bewegen
Uw werkgever hecht veel waarde aan gezonde, maar zeker ook productieve medewerkers die op een duurzame manier hun werk verrichten en zo hun prestaties structureel verbeteren. Voldoende mentale en fysieke beweging draagt aantoonbaar bij aan deze duurzame prestatieverbetering. De persoonlijke WORK & MOVE coach zorgt voor voldoende afwisseling tussen mentale én fysieke beweging en geconcentreerd beeldschermwerk.

Door met enige regelmaat mentale en fysieke beweegmomenten in te lassen, verhoogt u uw productiviteit en blijft y geconcentreerd en energiek. Ook maakt u minder fouten en verbetert de kwaliteit van uw werk. WORK & MOVE zorgt dat u tijdens het werk meer gedaan krijgt én dat u meer energie overhoudt aan het einde van uw werkdag. 

4. Werk met behulp van de juiste ergonomische accessoires
Een ergonomische stoel en zit-sta bureau bieden u het juiste comfort en mogelijkheid om af te wisselen tussen staan en zitten. Regelmatig mentaal en fysiek bewegen (ook als u geen zit-sta bureau hebt) tijdens beeldschermwerk zijn voorwaarden om uw werkdag energiek af te sluiten. 

Daarnaast zijn de volgende accessoires essentieel voor een goede thuiswerkplek:
5. Vermijd afleiding
Werken vereist meestal een goede concentratie. Of u nu thuis werkt of op kantoor. Zorg dat potentiële bronnen van afleiding u niet uit die concentratie halen. 

Let er onder andere op dat u:
  • uw smartphone weg legt tijdens de werkzaamheden;
  • emailmeldingen op uw smartphone, tablet, laptop of desktop helemaal uitzet voor minimale afleiding;
  • een rustige werkomgeving creëert. Liever geen muziek of heel zachtjes op de achtergrond;
  • de Pomodoro techniek gebruikt om uw time-management op orde te krijgen;
  • fris en uitgeslapen bent wanneer u aan uw werkzaamheden begint;
  • nieuwsflitsen een tijdje uitzet of negeert.
6. Maak dagelijks een lijstje van de dingen die je moet doen
Begin de dag met een lijstje te maken van wat u die dag wilt gaan doen. Nog beter is het om de methode Getting Things Done toe te passen en daarmee te zorgen dat uw to-do list dagelijks actueel zijn. Als u niet zeker bent van wat u op een dag moet doen, dan wordt het heel verleidelijk om maar helemaal niks te doen. Bepaal in elk geval de grotere klussen die u op een dag voor elkaar wilt krijgen. De kleinere taken kunnen dan gedaan worden als de tijd het toestaat.
7. Beperk de hoeveelheid tijd die je aan een bepaalde klus besteedt
Mensen zijn tegenwoordig snel afgeleid, zeker wanneer u een klus hebt met een behoorlijke uitdaging of juist wanneer die een beetje saai is om te doen. Als u uzelf betrapt op dagdromen, dwingt u zichzelf dan bijvoorbeeld om in blokken van 10 of 15 minuten aan die klus te werken of gebruik de Pomodoro Techniek. Het feit dat u ergens een eindpunt inbouwt kan voor nieuwe energie zorgen. In het uiterste geval stopt u met dagdromen en gaat u met een andere klus verder. U kunt altijd terug naar de klus waar u mee bezig was als u zich wat beter voelt.
8. Neem voldoende herstelmomenten
Het feit dat u thuis werkt betekent niet dat u geen pit stops moet nemen. Maak even een wandeling, pak een kop koffie, kijk even het
nieuws of neem rustig de tijd voor de lunch. Het belang van pit stops is dat u even uw hoofd leeg kunt maken. En als arbeidsdeskundige moet ik nog opmerken dat de hele dag voor een scherm zitten niet zo heel erg goed voor uw gezondheid is. Zeker niet alsuw werkplek niet optimaal is.

Neem elk uur 5 tot 10 minuten pauze. Blijf niet op uw werkplek. Kleine korte pit stops zijn beter voor u dan een beperkt aantal langere pauzes. Wanneer u de Pomodoro Techniek gebruikt, dan komen die korte pauzes vanzelf langs. Ook hierbij helpt de WORK & MOVE software.

9. Houd werk en privé gescheiden
Het is essentieel dat uw werk en privé goed gescheiden houdt. Wanneer u op uw werkplek bent, realiseert u zich dan dat u daar bent om te werken. Het zal helpen om niet langer te denken “Ik werk thuis“, maar in plaats daarvan “Ik ben aan het werk“. Als u ook via de vaste lijn bereikbaar moet zijn, vraag uw werkgever dan om een apart telefoonnummer.
10. Zorg voor een goed ingeregelde ruimte
Een temperatuur geregelde ruimte met voldoende licht, ventilatie en mogelijkheid om geconcentreerd te kunnen werken zijn fundamenteel voor uw mensgerichte thuiswerkplek.
Download als PDFWellicht ook interessant?

Een monitorstandaard voor elke werkplek

Een ergonomische werkplek bevordert het comfort en de productiviteit van beeldschermwerkers. Met wat kleine aanpassingen is het eenvoudig om de ideale werkplek te creëren. We ontwikkelen en leveren hoogwaardige monitorstandaarden voor mooiere en gezondere werkplekken.
 
Lees meer

Een betere werkhouding met een compact toetsenbord

Een goede werkplek bevordert de productiviteit van beeldschermwerkers en voorkomt fysieke ongemakken. We ontwikkelen hoogwaardige ergonomische toetsenborden voor gezondere werkplekken. Onze toetsenborden verlagen de druk op de onderarmen waardoor klachten worden voorkomen.
Lees meer

16 tips voor gezond en efficient werken

Een ergonomische werkplek bevordert het comfort en de productiviteit van beeldschermwerkers. Met wat kleine aanpassingen is het eenvoudig om de ideale werkplek te creëren. Bekijk onze ergonomische producten die hierbij helpen.
Lees meer
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Al geregistreerd?
E-mail / Gebruikersnaam
Wachtwoord
Ik heb nog geen account?
Registreren
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mail
Wachtwoord
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt binnen enkele ogenblikken een nieuw wachtwoord
E-mail
Meer informatie
Naam *
Bedrijf
Telefoon
E-mail *
Bericht *
Velden met (*) zijn verplicht
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus