Selecteer uw regio

Download als PDF

80% kiest de werkgever waar flexibel werken toegestaan in.

Als werknemers eenmaal gewend zijn aan flexibel werken, willen ze niets anders meer. Voor werkgevers is het dus zaak om tijd- en plaatsonafhankelijk werken mogelijk te maken. Uit de studie van de IWG Global Workspace Study (2019) blijkt dat 4 op 5 respondenten zegt dat als ze uit twee banen moeten kiezen, ze de baan waar flexibel werken niet mogelijk is afwijzen. Uit onderzoek blijkt ook dat gemiddeld 75% van de werknemers flexibel werken als het nieuwe normaal zien.

Binnenhalen van toptalent

Een grote drijfveer, die het invoeren van flexibel werken versneld heeft, is het aantrekken van top talent. Door flexibel werken expliciet als arbeidsvoorwaarden te benoemen zouden ze meer top talent aan kunnen trekken. Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven om top talent aan te trekken en te behouden inzetten op hun flexibel werken beleid (wereldwijd gemiddelde van 77%).
 
Dit geldt voor 84% van de UK werkgevers, in Duitsland 83%, in Frankrijk 77%, Nederland 75% en in Belgie 72%.

Welke factoren bepalen de wens om flexibel te werken?

 • Voor 54% is de keuze waar te werken (locatie) belangrijker dan werken voor een top bedrijf.
 • 32% van de ondervraagden vindt het belangrijker om een keuze te hebben waar te werken dan een vooraanstaande baan te hebben;
 • 41% vindt de eigen keuze waar te werken belangrijker dan nooit over te werken.
 • 70% vindt de keuze voor de werkomgeving zo belangrijk dat het meegenomen wordt naar nieuwe carrière kansen.
 • 54% van de ondervraagden vindt de keuze voor werklocatie belangrijker dan een toename in het vakantiegeld.
Een strategische focus van organisaties op flexibel werken, kan bijdragen aan het behouden en aantrekken van de beste werknemers. 80% van de ondervraagden geeft aan zich meer aangetrokken te voelen tot een baan wanneer flexibel werken in de functieomschrijving wordt genoemd. Belangrijke redenen zijn een betere werk-privébalans. Ook de stress van reizen in de spits is een belangrijke reden voor flexibel werken. 75% van de organisaties geeft aan dat ze flexibel werken introduceren zodat de woon-werktijd afneemt, waardoor hun werknemers fris op kantoor verschijnen. Dit betekent dat de gezondheid, het welzijn en het geluk van werknemers verbetert door flexibel werken, de term die in Nederland steevast wordt gebruikt voor flexibel werken. 85% van de werkgevers denkt ’ dat ze productiever zijn met dank aan flexibel werken.

Regionale focus

 • 82% van de organisaties in de US gebruiken flexibel werken als een manier om de privéwerkbalans van hun personeel te verbeteren.
 • 98% van de werknemers in Begië kiezen bij twee vergelijkbare banen de baan die flexibel werken aanbiedt.
 • In Duitsland 80% van de bedrijven hebben al een flexibel werkenbeleid of gaan die implementeren.
 • In Frankrijk 70% van de werknemers vinden dat organisaties die op maat gemaakte werkomgeving passend aan de functie of de werkzaamheden het personeel productiever is.
 • In Nederland denkt 66% van de werkende mensen denkt dat de bedrijven de kosten van het reizen moeten subsidiëren voor hun werknemers.
 • In de UK 42% van de werkende mensen zien technologie eisen als een van de grootste obstakels om over te stappen naar flexibel werken.
Als organisatie overstappen op flexibel werkenvraagt dit wel om een aantal aanpassingen. Niet alleen op strategisch niveau, maar ook praktisch. Medewerkers werken vaker op een laptop, waardoor hulpmiddelen zoals een compact toetsenbord, laptopstandaard en een ergonomische muis onmisbaar zijn. Werkgevers kunnen medewerkers zo met een gerust hard altijd en overal productief en gezond laten werken.
Download als PDF
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Al geregistreerd?
E-mail / Gebruikersnaam
Wachtwoord
Ik heb nog geen account?
Registreren
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mail
Wachtwoord
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt binnen enkele ogenblikken een nieuw wachtwoord
E-mail
Meer informatie
Naam *
Bedrijf
Telefoon
E-mail *
Bericht *
Velden met (*) zijn verplicht
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus