Selecteer uw regio

Download als PDF

Concentratie en de kantooromgeving; een lastige combinatie

U bent geen uitzondering als u op uw werk wel eens moeilijkheden ervaart bij het concentreren op je taken. Velen van ons zitten tegenwoordig in een kantoortuin met akelige akoestiek en verminderde privacy. Diepe concentratie raakt in zo’n omgeving al snel verstoord.

In de flowWorkflow - Concentratie op je taken
En dit terwijl de mens eigenlijk een diepe concentratie, of zelfs flow-staat, prettig vindt. Wanneer we bezig zijn met een relatief aandachteisende activiteit waarbij een optimale balans tussen taakeisen en individueel vaardigheidsniveau bestaat dan is flow mogelijk. Flow kenmerkt zich door een subjectieve ervaring van hoge betrokkenheid tot de taak. Ook een hoge mate van gefocuste aandacht en een gevoel van controle typeren de juiste flow. En er is zelfs uitstel van zelfkritiek.

Flow is met name gelieerd aan genot en met intrinsieke motivatie om een taak te volbrengen en bij te schaven aan al bestaande vaardigheden. We zouden kunnen stellen dat hoe meer we in flow zitten, hoe gelukkiger we ons voelen. De kans op een flow-ervaring vergroten bij werknemers is dus sterk in het belang van zowel werknemer als werkgever. 

Personality Based Working
Het kan 20 minuten of meer duren om in goede concentratie te raken, wat vervolgens kan leiden tot flow. Een dergelijke gemoedstoestand is kwetsbaar. Het kan ook zo weer abrupt afgebroken worden door bijv. harde muziek, een telefoontje of door ee n luidpratende collega’s . Hoe u met veel prikkels omgaat kan afhankelijk zijn van uw persoonlijkheid, zo stelt Florijn Vriend (WELL Building Expert bij Kernwaarde Groen) en zij vraagt zich dan ook af; Is het geen gemiste kans dat organisaties zelden kijken naar waar een omgeving aan moet voldoen om aan te sluiten bij verschillende persoonlijkheden?

Florijn: “Vooralsnog wordt er vanuit de HR-zijde met name gekeken naar skills, competenties, ervaring, person-job fit, person-organisatie fit, maar niet naar de person-environment fit. En vanuit de ontwerp- en facilitaire hoek wordt er wel gekeken naar activiteiten die in een organisatie plaatsvinden en hoe de werkomgeving zo comfortabel mogelijk te maken, maar niet naar de verdeling van persoonlijkheden over de beschikbare ruimte.

Mindpod concentratiewerkplek Wim Pullen, directeur van het Center for People en Buildings, zegt hierover; “Bij Personality Based Working gaat het erom dat er een plek is die bij uw persoonlijkheid past. Bent u introvert, heeft u behoefte aan afzondering en rust, dan wilt u een plek waar het niet zo hectisch is, met door elkaar pratende en telefonerende collega’s. Heeft u een hoge persoonlijke structuurbehoefte dan is het niet erg om aan dat satirische kantoorcliché te voldoen om dag in dag uit tegenover dezelfde collega te zitten, op vaste tijden uw koffie te halen en uw boterhammen te eten uit het al jarenlang gebruikte plastic broodtrommeltje."

Personality based working kan een mooie stap zijn naar betere concentratie voor het individu. Medewerkers moeten zoveel mogelijk worden ondersteund bij het bereiken van diepeconcentratie. Een oplossing kan het aanbieden van afgesloten, flexibele ruimte zijn, die als duidelijke doel heeft rust van prikkels en die u af en toe kunt gebruiken. Gebruik hiervan signaleert naar collega’s dat u even niet aangesproken wilt worden – een duidelijke boodschap. Uw rust vinden in dergelijke ruimte wordt makkelijker vanwege de akoestische afsluiting van de open ruimte.

Houdt u ook niet van afleiding van collega’s? Bent u meer introvert dan extravert en trekt u zich graag terug om geconcentreerd te kunnen werken. Dan is de MindPod misschien iets voor bij u op de werkvloer;
 
Download als PDF
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Al geregistreerd?
E-mail / Gebruikersnaam
Wachtwoord
Ik heb nog geen account?
Registreren
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mail
Wachtwoord
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt binnen enkele ogenblikken een nieuw wachtwoord
E-mail
Meer informatie
Naam *
Bedrijf
Telefoon
E-mail *
Bericht *
Velden met (*) zijn verplicht
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus