Selecteer uw regio

De 1,5 meter maatschappij; de nieuwe norm op kantoor?

Wereldwijd spreken we over het voor en na coronatijdperk. De experts zijn het erover eens dat het (voorlopig) niet meer hetzelfde wordt. In Nederland spreekt premier Rutte over dat de anderhalve meter economie het nieuwe normaal wordt. Maar hoe ziet een 1,5 meter maatschappij er dan uit? En hoe ziet het dan in een kantoortuin eruit?
De droom
We werken nu massaal met zijn allen thuis; indien dat kan uiteraard. Voor het coronatijdperk leek het voor veel mensen die niet thuiswerkten een mooie droom. Hoe fijn is het als je in een rustige ruimte, zonder storende (kantoor) factoren, in alle rust dat rapport af kan schrijven of die analyse kan maken. Geen vragende collega’s (je zet al je notificaties uit), geen beweging om je heen en geen overlast van verschillende geluiden. Het klinkt allemaal zo mooi en perfect.Balancerend om aan het eind te komen
Maar het thuiswerken heeft ook een keerzijde op dit moment. We zitten vaak niet alleen in een rustige, afgesloten ruimte; Maar bijvoorbeeld aan die net iets te hoge, niet verstelbare keukentafel op een net iets te lage, niet comfortabele eetkamerstoel. We hebben niet altijd de juiste hulpmiddelen ter beschikking en daarnaast geven we ook onderwijs aan onze kinderen en hebben we een nieuwe structuur nodig die voor iedereen binnen het gezin en voor het bedrijf werkt. Deze nieuwe situatie kan stress opleveren.

Balanceren tussen werk en privé. En dan hebben we het nog niet gehad over het missen van het face-to-face contact met collega’s en alle andere sociale beperkingen. Thuis is nu een plek om te werken, te wonen, uit te gaan en sociale contacten te onderhouden. Maar dit is niet het nieuwe normaal. Als de kinderen dadelijk terug naar school gaan en we onze draai vinden in de 1,5 meter maatschappij, krijgt thuis werken toch weer een andere (positieve) dimensie.
Na het Coronatijdperk
Veel overheden wereldwijd denken na over hoe de samenleving eruit ziet zodra het coronavirus onder controle is. Misschien zitten we wel twee jaar in een overgangsfase voordat we het echte nieuwe normaal bereiken. Maar feit blijft dat we de komende maanden voorzichtige stappen gaan nemen naar het nieuwe normaal. Bedrijven vragen zich af hoe het verder gaat als we terug naar kantoor kunnen; Hoe kunnen we de 1,5 meter regel gaan toepassen? En gaat er inderdaad een verschuiving plaatsvinden van alleen op kantoor werken naar ook één of meerdere dagen thuis werken?
15 jaar terug
Bill Gates introduceerde in 2005 de term het Nieuwe Werken. Maar het thuiswerken zoals we voor de coronaperiode kenden, was niet altijd het echte Nieuwe Werken.

Het Nieuwe Werken is een werkstijl, gebaseerd op uitgangspunten als sturen op resultaat, eigen verantwoordelijkheid, vertrouwen en vooral ook vrijheid voor medewerkers om meer zelf te beslissen waar en wanneer ze hun werk verrichten. Tijd- en plaats-onafhankelijk en activity based, oftewel je kiest de plek die het best bij je activiteit past. Thuis is dan slechts één van de opties.

Verplicht 5 dagen thuiswerken heeft niets met het Nieuwe Werken te maken. Veel bedrijven hebben het nu zo ingericht (adhoc reactie op de ontstane situatie) dat de dag start met een overleg tussen manager en medewerker waarbij de laatste moet aangeven wat hij of zij die dag gaat doen. Aan het eind van de dag wordt wederom contact gezocht om te kijken of het werk wel is verricht. Weg vertrouwen en eigen verantwoordelijkheid. Dus weg is het principe van Het Nieuwe Werken. Terwijl de belangrijkste gedachte achter het Nieuwe Werken is dat de medewerker zelf het beste weet wat de meest efficiënte en effectieve manier is om hun werk te verrichten. Op het moment dat dit vertrouwen er is en deze werkstijl ook daadwerkelijk onderdeel is van de bedrijfsvoering, merken we dat er minder vergaderingen nodig zijn en het aantal mails sterk vermindert.
 
Allemaal tegelijk naar kantoor? Dat kan niet
De 1,5 meter maatschappij gaat impact hebben; We kunnen waarschijnlijk niet allemaal tegelijk weer naar kantoor. Daar zullen oplossingen voor gevonden moeten worden. En dat vergt weer nieuwe flexibiliteit van bedrijven en zijn werknemers.

De kantooromgeving
Kantooromgevingen gaan er anders uitzien en er moet meer afstand genomen worden van elkaar in de kantoor-, vergader- en lunchruimtes. De hoeveelheid werkplekken op een afdeling zullen misschien lager worden. Ook zullen er creatieve oplossingen bedacht worden om nog beter de veiligheid en de gezondheid te kunnen waarborgen, zoals safetyschermen. De vergaderruimtes zullen groter moeten worden. In kantoren waar ruimte een beperkende factor is moeten misschien wel looproutes of vluchthavens gemaakt moeten. Alles om die 1,5 meter afstand te kunnen respecteren. Maar dat het een uitdaging is en of het te realiseren valt, hangt van veel factoren af. We hebben te maken met een complexe situatie waar de mens een grote rol in speelt.

Minder mensen op kantoor
En zoals eerder gezegd, we zullen niet gelijk met het hele team terug op kantoor zijn. Ook daar zullen we over na moeten denken. Wie werkt wanneer nog thuis? En hoe blijven we aandacht houden voor de balans werk-privé?

Hygiëne
En ook de hygiëne zal een grotere rol gaan spelen. Misschien wel niet meer op ieder bureau een muis en toetsenbord die door verschillende gebruikers gebruikt wordt, maar ieder zijn eigen muis en toetsenbord. Daarnaast ook op de flexplekken lotion en doekjes neerleggen, zodat er eerst schoongemaakt kan worden.   

De complexiteit van maatregelen
We nemen als bedrijf onze eigen maatregelen, maar wat heeft dat voor consequenties voor de rest van de maatschappij? Betekent het dat als we met zijn allen weer naar kantoor gaan, dat het OV belast wordt? En die zullen vast ook eigen maatregelen gaan nemen. En wat voor consequenties heeft dat voor ons? Kortom we kunnen niet alleen naar ons zelf kijken, maar het houdt allemaal onderling met elkaar vast.
We schrijven geschiedenis
We gaan met zijn allen de geschiedenisboeken in. We spreken over een voor en na (corona) periode. Wereldwijd verandert het en we gaan voorlopig nooit meer terug naar hoe het was. Dat heeft invloed op ons allemaal. Misschien komt er een nieuwe herintroductie van het echte Nieuwe Werken aan. Meer thuiswerken dan alleen maar op kantoor zitten, maar dan wel met de eigen verantwoordelijkheid en niet de hoge mate van controle. De vernieuwde omgangsnormen zullen het nieuwe fatsoen worden. Geen handen schudden of op de wang kussen, afstand bewaren op straat, in de winkel en op kantoor is niet meer onbeleefd maar noodzaak. Ook de kantoren zullen er anders uit gaan zien; meer schermen/panelen tussen de bureaus, minder volle vergaderkamers met mensen. En dit geldt voor iedereen. We staan voor een nieuwe uitdaging in deze vreemde en bizarre tijd.

Meer weten over hoe andere experts denken over een 1,5 meter maatschappij? 
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5084451/15-meter-maatschappij-corona-coronavirus
 Wellicht ook interessant?

10 productiviteitstips voor thuiswerkers

Om lekker thuis te kunnen werken en minstens zo productief te zijn als op kantoor, zult u een aantal randvoorwaarden goed moeten invullen. Hieronder vindt u 10 tips om thuis lekker en productief te kunnen werken.
Lees meer

Een monitorstandaard voor elke werkplek

Een ergonomische werkplek bevordert het comfort en de productiviteit van beeldschermwerkers. Met wat kleine aanpassingen is het eenvoudig om de ideale werkplek te creëren. We ontwikkelen en leveren hoogwaardige monitorstandaarden voor mooiere en gezondere werkplekken.
 
Lees meer

16 tips voor gezond en efficient werken

Een ergonomische werkplek bevordert het comfort en de productiviteit van beeldschermwerkers. Met wat kleine aanpassingen is het eenvoudig om de ideale werkplek te creëren. Bekijk onze ergonomische producten die hierbij helpen.
Lees meer

WORK & MOVE zorgt voor meer afwisselend staand en zittend werken

Zijn mensen te nudgen met software dat ze vertelt wanneer het tijd is om weer te gaan staan of zitten? Texas A&M University deed er onderzoek naar. Zo blijken medewerkers zit-sta bureaus het beste te gebruiken als ze telkens een nudge van de WORK & MOVE software krijgen.
Lees meer

Met WORK & MOVE software beweegt u 200% meer

Een studie heeft aangetoond dat bij toepassing van onze WORK & MOVE-software de gebruiksintensiteit van elektrische zit/sta-bureaus met meer dan 200% toeneemt.
Lees meer
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Al geregistreerd?
E-mail / Gebruikersnaam
Wachtwoord
Ik heb nog geen account?
Registreren
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mail
Wachtwoord
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt binnen enkele ogenblikken een nieuw wachtwoord
E-mail
Meer informatie
Naam *
Bedrijf
Telefoon
E-mail *
Bericht *
Velden met (*) zijn verplicht
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus