Hierboven heb ik al min of meer drie verschillende soorten ruimtes genoemd; de kantoortuin, de concentratiewerkplek waar afleiding niet gewenst is en een omgeving waar je kan bellen zonder iemand tot last te zijn. Ik heb ook gesproken over eenvoudige oplossingen om goed met een laptop te kunnen werken. Maar als je als werkgever gaat kijken naar bovenstaande oplossingen, vergeet dan niet dat de werknemer het belangrijkste kapitaal is; Hou altijd het doel in de gaten:
altijd en overal de mentale en fysieke gezondheid van de medewerker voorop stellen. Een medewerker die zowel mentaal als fysiek in goede conditie is, zal het meeste kunnen inbrengen in de organisatie. En daar komt meer bij kijken dan een goede werkomgeving, bureau en stoel.
De (vaak vergeten) mentale factor
Je hebt als werkgever nagedacht over de verschillende soorten werkruimtes in jullie kantooromgeving; Je hebt voor je medewerkers een mooi pakket aan accessoires waarmee werken met een laptop stuk aangenamer en ook productiever wordt. Maar dan heb je toch nog een uitdaging. In het begin hadden we het over de 24-uurs maatschappij; altijd maar werken. Daarnaast de information overload; altijd en overal bereikbaar zijn. Hoe breng je dan rust bij die medewerker?
Hoe breng je een gedragsverandering teweeg?
Je kan hem uiteraard coachen op gezond en efficiënt beeldschermwerk. Je kan dat doen door de dialoog aan te gaan en uit te leggen wat de do’s en dont’s van flexibel werken zijn. En je kan uiteraard regelmatig vragen hoe het gaat. Dit zijn eigenlijk basiszaken die je als werkgever verplicht bent om te doen. Maar is dat voldoende?
Om blijvende gedragsverandering naar gezond en efficiënt beeldschermwerk te realiseren is meer nodig dan incidenteel medewerkers voor te lichten. Gedragsverandering is een uitdagend proces dat begint met bewustwording en kan worden verankerd met permanente coaching. Iedere medewerker een persoonlijke coach? Onbetaalbaar zal je denken, maar ook hiervoor zijn slimme hulpmiddelen. Er bestaan software-oplossingen die de werknemer bewuster maken van zijn werkgedrag en ondersteunen bij het verankeren van gezond én efficiënt beeldschermwerk.
Uit onderzoek blijkt dat het inlassen van periodiek mentale en fysieke beweegmomenten ervoor zorgt dat uw werknemers geconcentreerder en energieker blijven, minder fouten maken en de kwaliteit van het werken verbetert (bron: Chevron onderzoek).
Laadt het brein en lichaam regelmatig even op
We beschikken allemaal over een zeer krachtige computer onder ons schedeldak. Helaas kunnen we die niet - zoals een laptop - aansluiten op het stroomnet om de hele dag maximaal te presteren. Het brein raakt na 40-50 minuten aaneengesloten werk een beetje vermoeid, waardoor de handelingssnelheid afneemt en je meer fouten gaat maken. Door regelmatig mentaal en/of fysiek te bewegen tijdens een zogenaamde pitstop, laden het brein en lichaam zichzelf weer op en kan je fit en geconcentreerd verder gaan. Door het regelmatig nemen van kleine pitstops neemt de gemiddelde handelingssnelheid én prestatie gedurende de dag toe, voel je je minder vermoeid en sluit je jouw werkdag energieker af. De hersenen hebben minimaal 3 minuten nodig om mentaal los te komen van het werk. Elke 40-50 minuten beeldschermwerk een 3 minuten-pitstop om lichaam en geest weer op te laden is dus voor iedereen goed. Wist je dat wanneer je de hele dag alleen maar zit je creativiteit het laagst is? En dat wanneer je wandelt of afwisselend zitten en staan je creativiteit juist het hoogst is? Elk uur drie minuten wandelen verbetert dus niet alleen je gezondheid en verhoogt prestatie, maar ook je creativiteit.
Winst voor de werkgever en de werknemer
Door periodiek mentale en fysieke beweegmomenten in te lassen, wordt je ook bewuster van jouw werkgedrag en zal je regelmatig een pitstop nemen om even los te komen van het werk. Je ervaart dat je op die manier efficiënt en productief blijft. Je krijgt tijdens een werkdag meer gedaan
én houdt meer energie over aan het einde van een werkdag.