Selecteer uw regio

De 3 belangrijkste voordelen van Het Nieuwe Werken

 
Download als PDF In steeds meer organisaties is Het Nieuwe Werken (HNW) structureel en in grote omvang toegepast. Dat betekent dat steeds meer medewerkers de mogelijkheid krijgen om plaats- en tijdonafhankelijk te werken. Dit heeft niet alleen voor de medewerkers grote voordelen, zoals de mogelijkheid om andere tijdsbestedingen flexibel af te wisselen met het werk, maar ook voor de organisaties zijn er grote voordelen. Lees hier de 3 belangrijkste voordelen.

1. Kostenbesparingen

flexwerkenGemiddeld zijn in een traditioneel kantoor 50-60% van de werkplekken bezet (bron: www.facana.nl). Dat niet alle werkplekken bezet zijn in organisaties komt mede door de sterke toename van het aantal deeltijdwerkers. De bezetting op kantoor varieert daardoor van dag tot dag en soms zelfs per uur. Een werkplek is erg duur: gemiddeld is een organisatie per werkplek tussen de €11.000 en €17.000 euro per jaar kwijt (Zie ook facana). De kosten bestaan uit huisvestinggebonden en organisatiegebonden kosten. Denk aan verzekeringen, water en energie en het onderhouden van het pand. Effectiever gebruik van de werkplekken kan daarom forse besparing opleveren voor de organisatie. Een betere bezettingsgraad van de werkplekken kan men realiseren met flexwerkplekken. De organisatie wordt dan taakspecifiek ingericht met concentratiewerkplekken en overlegwerkplekken. Er moet dan wel eerst geïnvesteerd worden in de nieuwe werkplekken. Zo is het belangrijk dat de werkplekken in hoogte verstelbaar zijn en moeten medewerkers voorzien worden van een laptop en ergonomische computeraccessoires.

2. Productiviteit

thuiswerkplekHet blijkt dat HNW ook positief effect heeft op de arbeidsproductiviteit. De beschikbare tijd kunnen werknemers zo optimaal mogelijk benutten door specifieke werkzaamheden uit te voeren in de werkomgeving die daar het beste bij past. Thuis opstarten met het bekijken van e-mail is bijvoorbeeld veel effectiever dan in de file staan. Uit een verkenning van PwC wordt de effectiviteit voorzichtig geschat op een plus van 2%. Dit kan echter verder oplopen. Microsoft geeft aan dat de productiviteitswinst per dag 28 minuten is (5,8%).

Deze hogere productiviteit wordt veroorzaakt door een aantal factoren:
• Minder onderbrekingen
• Flexibele en effectieve tijdsbesteding
• Het gevoel van vertrouwen
• Minder afwezigheid door ziekte en stress
• Meer tijd voor beweging

3. Milieuvoordelen

mileuvoordelen flexwerkenNog een belangrijk voordeel van HNW is de positieve effecten op het milieu die het oplevert. Steeds meer organisaties in Europa zijn zich bewust van de invloed van hun bedrijfsvoering op het milieu en willen die invloed verminderen.

Met name de winst op het woonwerk-verkeer is groot bij Het
Nieuwe Werken. Wanneer medewerkers 1 van de 5 dagen thuiswerken, neemt het aantal gereden kilometers al met 20% af. Daarnaast worden kantoren efficiënter gebruikt, waardoor er minder gestookt hoeft te worden. Hier staat wel tegenover dat een deel van de effecten te niet wordt gedaan doordat medewerkers die thuis werken daar ook de kachel aan hebben staan.


Download als PDF
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Al geregistreerd?
E-mail / Gebruikersnaam
Wachtwoord
Ik heb nog geen account?
Registreren
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mail
Wachtwoord
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt binnen enkele ogenblikken een nieuw wachtwoord
E-mail
Meer informatie
Naam *
Bedrijf
Telefoon
E-mail *
Bericht *
Velden met (*) zijn verplicht
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus