Selecteer uw regio

Download als PDF

De geschiedenis van ergonomie

De geschiedenis van ergonomie
Ergonomie kennen we vooral van het verbeteren van werkplekken zodat werknemers op een veilige en productieve manier met de computer kunnen werken. Maar hoe en wanneer is de ergonomie, en daarmee de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving, ontstaan?

De eerste publicaties over werkgerelateerde klachten verschenen al eeuwen geleden. In 1857 verscheen het woord ergonomie voor het eerst in een filosofisch verhaal, The Outline of Ergonomics, i.e. Science of Work, Based upon the truths drawn from the Science Nature, van Wojciech Jastrzebowski. Begin 1900 kwamen de eerste ergonomische concepten om werknemers productiever te laten werken. Er was op dat moment voor de industrie nog steeds veel menselijke kracht nodig. Scientific Management, een methode die werknemers efficiënter maakte door het verbeteren van het werkproces, groeide in populariteit.

Het onderzoek naar de menselijke capaciteiten (beter gezegd: het gebrek daaraan) ontstond uit militaire noodzaak. Hoewel de eerste onderzoeken in gang werden gezet rond de Eerste Wereldoorlog, wordt volgens Wickens & Hollands (2000) de Tweede Wereldoorlog gezien als startpunt van de ergonomie. De focus lag vooral op het verbeteren van bijvoorbeeld vliegtuigen. Experimentele psychologen bestudeerden namelijk de crashes daarvan en kwamen tot de conclusie dat veel vliegtuigongelukken gebeurden door onlogisch of slecht ontwerp, oftewel door gebrek aan capaciteiten van mensen. Zo ontstond de studie van het menselijk kunnen en de ergonomie.

Vanaf 1960 breidde de discipline zich uit naar computerapparatuur, in de jaren ’70 naar computersoftware en later ook naar internet & automatisering (1990) en adaptieve technologie (2000). Waar de ergonomie in de VS behoorde tot de gedragswetenschappen zoals de experimentele psychologen en techniek, lag de nadruk in Europa meer op de menselijke fysiologie. Tegenwoordig worden verschillende disciplines, zoals psychologie, techniek en fysiologie juist gecombineerd in het ergonomische vakgebied.

Ergonomie vandaag de dag is voor ons niet zo zeer het denken vanuit een probleem of klacht, maar juist vanuit oplossingen. Wij zien dat het speelveld van de ergonomie breder is dan het voorkomen van gezondheidsklachten. Het draait om de juiste afstemming van de mens en het uitvoeren van zijn taken. Als dit goed gebeurt leidt het tot structurele tijdswinst en een hogere productiviteit.
Download als PDF
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Al geregistreerd?
E-mail / Gebruikersnaam
Wachtwoord
Ik heb nog geen account?
Registreren
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mail
Wachtwoord
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt binnen enkele ogenblikken een nieuw wachtwoord
E-mail
Meer informatie
Naam *
Bedrijf
Telefoon
E-mail *
Bericht *
Velden met (*) zijn verplicht
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus