Selecteer uw regio

Download als PDF

De kantoorwerkplek van morgen: Virtual- en Augmented reality


De kantoorwerkplek van morgen: Virtual- en Augmented reality
Het ontwerpen van nieuwe producten, het inrichten van een kantoorpand of zelfs een compleet kantoorterrein; alles is binnen een handomdraai gedaan met de nieuwe virtual- en augmented reality brillen. Voor de creatieve werkers zijn de mogelijkheden eindeloos. Maar is deze technologie ook toe te passen in een kantooromgeving met beeldschermwerkers?

Vergaderen
Doordat steeds meer organisaties thuiswerken en mobiel werken omarmen, is vergaderen op afstand steeds vaker nodig. Met behulp van skype of andere online communicatiesoftware is het mogelijk met meerdere personen tegelijk te communiceren. Echter blijven persoonlijke vergaderingen noodzakelijk, omdat je elkaars lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen niet kunt lezen over de telefoon. Miscommunicatie ligt bij op afstand vergaderen altijd op de loer.Met behulp van Virtual Reality is het mogelijk om met avatars (die bijvoorbeeld op jouwzelf lijken) in één digitale vergaderruimte samen te komen. Het voordeel ten opzichte van telefonisch communiceren is dat lichaamstaal, en bij het gebruik van goede camera’s zelf gezichtsuitdrukkingen, ook uitgebeeld kunnen worden. Dit maakt de communicatie, ondanks de afstand, toch persoonlijk.

Uiteraard zou bovenstaande ook toegepast kunnen worden voor het (digitaal) klassikaal volgen van trainingen en het voeren van sollicitatiegesprekken.

Werkplekinrichting
Met behulp van Virtual Reality is het mogelijk om thuis te werken en tegelijk ‘op kantoor’ te zijn. Door het opzetten van je Virtual Reality-bril kun je de digitale kantoorruimte weer binnen stappen. Problemen die horen bij een open kantoor of gedeelde werkplekken, zoals geluidsoverlast, zijn daarbij ook opgelost.

Naast het oplossen van geluidsoverlast kan Augmented Reality goed ingezet worden om een kantoorruimte volledig in te richten. Omdat bij Augmented Reality de fysieke en digitale omgeving elkaar overlappen kunnen collega’s en werkruimte live in een ruimte geplaatst worden, terwijl ze fysiek niet op dezelfde plek aanwezig zijn. Op deze manier kan er zo efficiënt mogelijk omgegaan worden met de beschikbare ruimte op kantoor.

Doordat thuiswerken toegankelijker wordt en beschikbare ruimte (mogelijk) efficiënter wordt benut, kan er op lange termijn flink bespaard worden op kantoorruimte en reiskosten. Met alle milieuvoordelen van dien.

Het analyseren van data
Het analyseren van grote hoeveelheden aan data is lastig. Denk aan grote databases aan statistieken, wetenschappelijke metingen of uitkomsten van een simulatie. Zo kun je het overzicht kwijtraken of is het lastig om een helicopterview te behouden (en je dus mogelijk blind staart op bepaalde statistieken).

Virtual Reality kan bijdragen aan dit proces. Door grote hoeveelheden data visueel weer te geven is het makkelijker om verbanden of ontwikkelingen te achterhalen. Zo kun je ontwikkelingen zien die je wellicht niet had gezien in de enorme berg aan data.Het verminderen van pijnklachten
Laten we er geen doekjes omheen winden, beeldschermwerk kan negatieve lichamelijke gevolgen met zich meebrengen. Denk aan te veel gebruik maken van de muis, een verkeerde zithouding tijdens het beeldschermwerk of simpelweg te lang blijven zitten.

Veel van deze klachten zijn te voorkomen door het gebruiken van de juiste ergonomische hulpmiddelen. Maar het verder beperken van werken met een muis, toetsenbord of zelfs een beeldscherm zou helemaal optimaal zijn. Denk aan het uitschrijven van een strategisch plan terwijl je de hond uitlaat, of het visualiseren van statistieken terwijl je op het terras zit. Met Augmented Reality zou dit mogelijk zijn, doordat je objecten (zoals een document) in de ‘ruimte’ plaatst. Je omgeving blijft zichtbaar, zodat je mobiel blijft.

Door middel van spraakherkenning (een software die al langer gebruikt wordt om minder te hoeven muizen) kunnen documenten opgesteld worden.

De ‘reality’
Hoewel deze technologieën ver weg lijken, zijn de mogelijkheden dichterbij dan je zou denken. De eerste Virtual Reality brillen zijn reeds uitgebracht op de consumentenmarkt en testversies van Augemented Reality brillen worden nu uitgedeeld aan verschillende softwareontwikkelaars. Virtual- en Augmented Reality kunnen zeker bijdragen in de verbetering van werkprocessen. Of dit nu vergaderingen zijn, het analyseren van statistieken of het volledig ontwerpen van een werkruimte. Daarbij kan deze technologie op termijn voor kostenbesparing zorgen.

Maar of we helemaal zonder persoonlijk contact met onze collega’s kunnen, óf willen, is de vraag. Momenten om samen te komen blijven belangrijk voor het bouwen aan een gezonde werkrelatie en het voldoen in de sociale behoeften.


 
Download als PDFWellicht ook interessant?

Wat is virtual- en augmented reality?

Rondlopen in door de computer gegenereerde ruimte, of communiceren met een hologram van je collega. Het lijkt of deze technologie niet langer sciencefiction is maar realiteit!
Lees meer
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Al geregistreerd?
E-mail / Gebruikersnaam
Wachtwoord
Ik heb nog geen account?
Registreren
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mail
Wachtwoord
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt binnen enkele ogenblikken een nieuw wachtwoord
E-mail
Meer informatie
Naam *
Bedrijf
Telefoon
E-mail *
Bericht *
Velden met (*) zijn verplicht
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus