Selecteer uw regio

Download als PDF

De werkplek van de toekomst past in je broekzak

Kijk eens goed naar je bureau: een beeldscherm met toetsenbord en muis en een (mobiele) telefoon vullen het werkblad. Dit was ondenkbaar 40 jaar geleden. Toen lag er een stapel papierwerk, een pennenbakje, een vaste telefoon, her en der een typemachine én een asbak! Is er voor de toekomst een dergelijke verschuiving te verwachten? Hoe ziet dat werken er nu uit in de toekomst? Dit artikel beschrijft een trend in technologische ontwikkeling waardoor het werken in de toekomst nog simpeler kan worden.


Door technologische ontwikkeling is het nu mogelijk om e-mail op de telefoon te beantwoorden en een document aan te passen op de tablet. Echter, voor intensieve en langdurige taken is het nog steeds comfortabeler om met een groter scherm en met toetsenbord en muis te werken. Oftewel, we slepen meerdere apparaten mee naar het werk. Kan dat niet anders, met slechts één apparaat? Volgens technologiebedrijven wél.

Werken met één apparaat
Continuum van Microsoft is een grote stap in de richting van het werken met één appraat. Nu mobiele telefoons krachtig genoeg zijn, kunnen ze een complete computerervaring bieden. HP vertaalt deze visie in een nieuwe telefoon: de HP Elite x3. Deze 5,96-inch smartphone emuleert de kracht van een PC en gebruikt Continuum om een virtuele desktop te draaien. De noodzaak voor een tablet of laptop zou daarmee tot het verleden behoren.

windows continuum

Hoewel één apparaat het werken simpeler maakt, zijn er wel een aantal uitdagingen om altijd en overal met één apparaat te kunnen werken zoals op kantoor. Één van die uitdagingen is de snelheid van het internet. Steeds meer applicaties die we intensief gebruiken bevinden zich in de cloud. Intel denkt hier de oplossing voor te hebben met 5g internet wat wifi of zelfs vaste kabels moet vervangen.

Noodzakelijkheid van accessoires
Het beeldscherm van een grote mobiele telefoon heeft een diagonaal van 15 tot 17 centimeter. Dit is nog steeds een klein scherm om uren mee te werken. Vandaar dat externe schermen nodig blijven wanneer we langdurig werken om écht productief en comfortabel te kunnen werken. Daarnaast bieden mobiele telefoons (en tablets) vooralsnog geen snellere en accuratere bedieningsmogelijkheid dan een toetsenbord en een muis. Ook deze accessoires zullen essentieel blijven. En willen we dat ons lichaam zich door het langdurig werken met een klein scherm zich aanpast met naar voren gebogen schouders en een bochel in de nek?

Psychische uitdaging
Er zijn nog veel meer bedrijven bezig met een toekomst waarin we efficiënter en mobieler kunnen werken. Wat heeft dit voor een impact op onze manier van werken?

Als we richting één device gaan en we gaan veel uren buiten reguliere werktijd en buiten kantoor werken, dan hebben we nog een grote uitdaging. We zien nu al een toename van psychische klachten, omdat medewerkers niet los kunnen komen van het werk. De dag begint en eindigt met werk en daardoor blijven stressniveaus verhoogt. Dit zorgt voor een vicieuze cirkel van minder goed slapen, meer tijd nodig hebben om werk af te ronden, en meer stress. De noodzaak ontstaat om herstelmomenten in de dag in te lassen en elk uur 3 minuten te bewegen om stressniveaus te verlagen en werksnelheid en creativiteit te verhogen. Ook als we maar één device in de broekzak hebben.

werkplek toekomst

Toekomst of reeds huidige realiteit?
Bovenstaande lijkt toekomstmuziek, maar eigenlijk speelt het nu al een rol in de gebruikte hulpmiddelen op de werkplek. Microsoft introduceerde drie jaar geleden de Surface Pro, een volwaardige pc in het jasje van een tablet. De Surface lijn is een succes en deze krachtige tablets zullen we steeds vaker zien als vervangen van laptops.

Met de Surface en Continuum mikt Microsoft op een mobiele werkplek die in je broekzak past en lijkt wellicht de werkplek van de toekomst weer zoals op die van vroeger: waar de telefoon centraal staat.
 
Download als PDF
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Al geregistreerd?
E-mail / Gebruikersnaam
Wachtwoord
Ik heb nog geen account?
Registreren
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mail
Wachtwoord
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt binnen enkele ogenblikken een nieuw wachtwoord
E-mail
Meer informatie
Naam *
Bedrijf
Telefoon
E-mail *
Bericht *
Velden met (*) zijn verplicht
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus