Selecteer uw regio

Een betere werkhouding met een compact toetsenbord

 
Download als PDF Een betere werkhouding met een compact toetsenbord
Een ergonomische werkplek bevordert de productiviteit van beeldschermwerkers en voorkomt fysieke ongemakken. Met wat kleine aanpassingen is het eenvoudig om de ideale werkplek te creëren. We ontwikkelen en leveren hoogwaardige ergonomische toetsenborden voor gezondere werkplekken. Onze toetsenborden verlagen de druk op de onderarmen waardoor klachten worden voorkomen.

Een ergonomisch toetsenbord: een onmisbaar computeraccessoire
Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat een actieve computergebruiker dagelijks met zijn vingers tot 32 km aflegt. Dat maakt het toetsenbord een belangrijk onderdeel van de computer. De keuze van het toetsenbord is daarom erg belangrijk. De meeste toetsenborden die we in de kantoren terug zien, zijn de toetsenborden met een vast numeriek deel. Maar wist u dat slechts 10% van de computergebruikers gebruik maakt van dit numerieke deel op het toetsenbord. Door dit te verwijderen en het toetsenbord kleiner te maken, wordt uw ergonomische houding verbetert.

De voordelen
Als het numerieke deel van uw toetsenbord wegvalt, houdt u een compact toetsenbord over. Het grote voordeel is dat u uw muis dichter bij uw lichaam kunt plaatsen, waardoor u minder hoeft te reiken naar de muis. Doordat de armen langs uw lichaam blijven, vermindert het ongemak van de hand en de pols tot aan uw schouders. Bijkomend voordeel? Een compact toetsenbord is veel makkelijker mee te nemen dan een standaard toetsenbord. Dus geen excuus dat u onderweg niet ergonomisch kunt werken. 

Maar wat zeggen de onderzoeken?
Uit onderzoek blijkt dat circa 90% van de gebruikers het numerieke deel niet of slechts gedeeltelijk gebruikt (Cakir, 2008). Ideaal zou zijn als we het numeriek deel optioneel en links en rechts is te gebruiken. Compacte toetsenborden worden als comfortabeler dan standaard toetsenborden ervaren (Van Lingen, et all, 2003).

Hoe neutraal is een neutrale lichaamshouding?
Een compact toetsenbord zorgt ervoor u een neutrale werkhouding aanneemt. Doordat het toetsenbord minder breed is dan een standaard variant verkleint het de reikwijdte van de muis. Daardoor is het mogelijk de juiste lichaamshouding aan te nemen.

De verschillen met een standaard toetsenbord?
Een standaard en compact toetsenbord verschillen niet alleen in grootte, ook is er sprake van een optimale lay-out. Het numerieke deel is bij een compacte variant weggelaten. Verder zitten de pijltjes toetsen ergens anders en het toetsenbord bevat daarnaast een editing gedeelte (met o.a. de delete knop). Het lettergedeelte en de afstand tot de toetsen zijn wel te vergelijken met een standaard toetsenbord.

De volgende afbeelding toont ons de drie grootste verschillen tussen een compact en standaard toetsenbord:
1. Het numerieke deel;
2. De cursor;
3. Het editingdeel.

Wat zijn de wettelijke richtlijnen?
Volgens de Nederlandse Arbeidsomstandighedenregeling (art. 5.1) mag men niet langer dan 2 uur per dag met een laptop (zonder accessoires) werken. Bij een laptop zitten het toetsenbord en beeldscherm niet los van elkaar. Als men een extern toetsenbord en muis gebruikt komt deze wettelijke beperking van 2 uur te vervallen.

ISO norm
De Europese richtlijn, ofwel ISO norm, adviseert een neutrale lichaamshouding voor het gebruik van het toetsenbord en de muis. Bij een gewoon toetsenbord is dat niet te realiseren, volgens de ISO organisatie.

Samengevat
Met een compact toetsenbord zijn de volgende problemen verleden tijd:
  • Ongemakken in de handen, polsen, armen, schouders en zelfs nekpijn.
  • U kunt overal werken met een toetsenbord; de draagbare oplossing.
  • Minder klachten met het gebruik van een muis, doordat de reikafstand verkleind wordt.
  • Bureau is een stuk opgeruimder. Door het kleinere formaat houdt u al uw werkspullen binnen handbereid. Dus het bureau is beter te ordenen. 

Meer interessante whitepapers lezen over dit onderwerp?

- Minder gebruik dankzij AltMOUSE
- Het inrichten van een werkplek
- Pootjes in of uit?
Het Mousetrapper gevoel
- Gemeente Enschede gaat volledig over op het S-Board 840 compact toetsenbord

Download als PDF
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Al geregistreerd?
E-mail / Gebruikersnaam
Wachtwoord
Ik heb nog geen account?
Registreren
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mail
Wachtwoord
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt binnen enkele ogenblikken een nieuw wachtwoord
E-mail

Meer informatie

Naam *
Bedrijf
Telefoon
E-mail *
Bericht *
Velden met (*) zijn verplicht
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus