Selecteer uw regio

Download als PDF

Flexibel werken: besparing of investering?

Flexibel werken: besparing of investering?
De besparingen die u in één jaar realiseert op huisvestingkosten door invoering van Flexibel Werken, moet u investeren in begeleiding van medewerkers en/of de aanschaf van ondersteunende accessoires. Dit is één van de stellingen uit het Internationaal Flexibel Werken Onderzoek dat wij hebben uitgevoerd. In Nederland en Engeland zijn respectievelijk 41% en 38% van de HR professionals het eens met deze stelling. Dit roept een dieperliggende vraag op: is Flexibel Werken nou besparen of juist investeren?

Kostenbesparing en medewerkerstevredenheid

De belangrijkste reden om Flexibel Werken in te voeren verschilt per land. Zo is dit voor Nederlandse organisaties met name de ‘kostenbesparing’ die ze ermee realiseren. In België en Engeland wordt vooral ‘het tegemoet komen aan de wensen van het personeel’ belangrijk geacht en in Duitsland verwacht men dat ‘flexibel werken leidt tot een hogere medewerkerstevredenheid’. Wil uFlexibel Werken – in Nederland ook wel ‘Het Nieuwe Werken (HNW)’ genoemd - echter goed invoeren dan is het slim om het investeren in medewerkers en middelen te combineren met kostenbesparing, aldusBakkerElkhuizen: “Wij zien in de praktijk dat organisaties de beste resultaten boeken wanneer zij die bij de invoering van Het Nieuwe Werken een goede afstemming realiseren binnen de zogeheten ‘gouden driekhoek waarin de afdelingen HR, ICT en Facility vertegenwoordigd zijn.
Organisatieveranderingen
BakkerElkhuizen: “De vuistregel isvaakdat we de besparingen in het eerste jaar (op huur, verzekeringen, energie en beveiliging etc.)  investeren om handen en voeten te geven aan Flexibel Werken. Een investering is nodig om de organisatieverandering in goede banen te leiden. Zo moeten managers gecoacht worden om te sturen op output en minder op aanwezigheid, maar ook medewerkers moeten ondersteund worden bij de invoering van Flexibel Werken. Zij gaan immers meer op verschillende werkplekken werken. Zij hebben, om ergonomisch en productief te werken, dan ook verschillende accessoires nodig. Denk aan een laptop met hierbij een laptopstandaard, een compact toetsenbord en een muis. Want ook al zijn medewerkers niet langer altijd letterlijk in beeld, de werkgever heeft de verantwoordelijkheid dat zijn medewerkers ook thuis en onderweg comfortabel en gezond kunnen werken."

Flexibel Werken is dus nooit alleen maar besparen, maar betekent met name ook het eerste jaar een investering in medewerkers, werkplekken en middelen.
 
Download als PDF
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Al geregistreerd?
E-mail / Gebruikersnaam
Wachtwoord
Ik heb nog geen account?
Registreren
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mail
Wachtwoord
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt binnen enkele ogenblikken een nieuw wachtwoord
E-mail
Meer informatie
Naam *
Bedrijf
Telefoon
E-mail *
Bericht *
Velden met (*) zijn verplicht
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus