Selecteer uw regio

Download als PDF

Plastic: van functioneel product tot wereldprobleem

In de komende 10 jaar zal de productie van plastic naar verwachting met 40% toenemen. Met als gevolg dat de zeeën vol raken met ons afval: de plasticsoep. Als we niets tegen de plasticsoep ondernemen, zal er in 2050 qua gewicht meer plastic in zee zijn dan vis. De Verenigde Naties waarschuwen dat het zeeleven onherstelbaar verwoest zal worden en de plasticsoep zal de voedselvoorziening van miljoenen mensen in gevaar brengen. (bron: www.plasticsoupfoundation.org).

"De plasticsoep, ook wel onder meer de kunststofarchipel of drijvende vuilnisbelt genoemd, is een gebied in het noorden van de Grote- of Stille Oceaan waar enorme hoeveelheden plastic en ander afval bijeen drijven."
“ The PETvilt story ”
Even een stap terug in de tijd
In het midden van de 19de eeuw werd het plastic zoals wij dat kennen uitgevonden. Maar in de jaren 50 kwam het gebruik van plastic echt op gang. Tussen 1950 en 2017 is er 9,2 miljard ton plastic geproduceerd. Kijken we naar de Europese cijfers dan zien we dat het gemiddelde Europese verbruik aan plastic in 2016 24 kilo per inwoner was.

In Nederland
In 2017 is in Nederland voor ongeveer 1.900 kiloton plastic op de markt gebracht. Hiervan werd 40% gebruikt in grote en kleine gebruiksvoorwerpen, 30% in verpakkingen, 15% in bouwmateriaal, 11% in kleding en textiel en 3% zowel in auto’s als in elektrische en elektronische apparaten.
De cijfers
Maar dan nu even alles nog op een rij. Want waar hebben we het nu precies over? Wat betekent het gebruik van plastic nu precies?We mogen concluderen dat de berg plastic afval steeds groter wordt en als we er niets aan gaan doen, de toekomst er niet goed uit ziet. Plastic dat afval wordt, beland in de oceaan, op grote vuilnisbelten in Azië of wordt uiteindelijk zelfs opgegeten door het leven in en rondom deze plekken. We kunnen met zijn allen onze ogen ervoor sluiten of het heft in eigen handen nemen.
Slechts 1 op 4 plastic flessen wordt gerecycled.
Waar komt al dat plastic vandaan? Iedere seconde worden wereldwijd alleen al 20.000 plastic flesjes verkocht. Per minuut zijn dat er 1 miljoen en per jaar 480 miljard. Dan hebben we het nu alleen over plastic flessen, los daarvan zijn er nog talloze andere producten waar plastic in verwerkt is. Slechts een klein deel van deze producten wordt gerecycled. Er valt dus veel winst te behalen door producenten verantwoordelijk te maken voor de end of life fase van hun producten. Ze blijven eigenaar van het plastic dat ze verkocht hebben en moeten dat na gebruik ook weer innemen. Uitgebreide producenten-verantwoordelijkheid, ook bekend onder de Engelse afkorting EPR (Extended Producer Responsibility), heeft tot doel de totale milieubelasting van een product te verminderen. De producten worden na gebruik ingeleverd of opgehaald, zodat de grondstoffen opnieuw kunnen worden gebruikt. Maar bedrijven zijn huiverig voor de kosten die dit met zich meebrengt.
Europese richtlijnen
Ook Europa is zich bewust van het ‘plastic gevaar’ en heeft daarom de laatste jaren verplichte richtlijnen opgesteld om de plasticsoep te verminderen.

De richtlijnen in het kort
De Europese Commissie heeft de SUP-richtlijn (Single Used Plastic) opgesteld om wegwerpplastic in zee tegen te gaan. Alle EU-lidstaten deze richtlijn moeten deze richtlijn opnemen in hun wetgeving (bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/afval/europese-richtlijn-voor-minder-wegwerpplastic-in-zee-sup-richtlijn).
  • Vanaf 2021 moeten lidstaten zorgen voor minder gebruik van plastic on-the-go verpakkingen (zoals drinkbekers en voedselcontainers);
  • Vanaf 2021 komt er een verbod op bepaalde plastic wegwerpproducten. Bijvoorbeeld plastic bordjes, plastic bestek, plastic roerstaafjes en rietjes;
  • Vanaf 2024 moeten doppen en deksels vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. Zo worden ze automatisch ingeleverd voor recycling;
  • Vanaf 2025 moeten PET-flessen voor minstens 25% uit gerecyclede kunststoffen bestaan. In 2030 moet dit minstens 30% zijn;
  • Vanaf 2021 komt er een voorschrift op hygiëneproducten (zoals vochtige doekjes, tampons en maandverband), tabaksproducten en drinkbekers. Hierop staat bij welk afval dit hoort (hoe af te danken). Ook staat er informatie op over de kunststoffen in het product en welk gevolg dit heeft op het milieu;
  • Producenten worden verantwoordelijk voor (zwerf)afval van een aantal van hun producten. Dit gaat over o.a. drank- en voedselverpakkingen, drinkbekers, lichte plastic tassen, vochtige doekjes, tabaksproducten (met filters), ballonnen en vistuig. Producenten moeten onder meer zorgen voor de inzameling, het vervoer en de verwerking van die plastic producten. En voor bewustwording van de consument;
  • In 2025 moet minimaal 77% van alle plastic drinkflessen tot 3 liter worden ingezameld. In 2029 moet dit minimaal 90% zijn;
  • De overheid gaat consumenten informatie geven over herbruikbare alternatieven voor deze plastic producten. En over mogelijkheden voor goed afvalbeheer (hoe afval af te danken). Ook krijgen consumenten informatie over het gevolg van dit plastic afval op het milieu.
Hoe maken wij het verschil?
We willen onze verantwoordelijkheid nemen en kijken wat we met onze eigen producten konden doen om deze recyclebaar te maken. Zoals eerder al geschreven slechts 1 op de 4 plastic flessen vindt zijn weg terug naar de recycling. Dat kan anders denken wij. We zien plastic als een ‘groen’ product. En durven het aan om naar onszelf te kijken en nieuwe methoden te ontwikkelen om de volledige circulaire cirkel met onze producten te voltooien. Letterlijk van cradle to cradle. Reducing afval, reusing producten en recycling van materialen.
 
“We brengen daarom als eerste producent van ergonomische accessoires een circulaire lijn (laptopstandaard, documenthouders en monitorstandaards) naar de markt. Elk product wordt gemaakt van gerecyclede grondstoffen (PET) waarmee 3 pijlers van circulariteit; RECYCLE, REDUCE en REUSE optimaal worden gevuld. De ergonomische eindproducten kunnen na hun levensduur bij ons opnieuw worden aangeboden tegen een door de aanbieder te ontvangen korting. Op deze manier wordt de 3e pijler opnieuw ingezet; RECYCLE, optimaal vormgegeven en kan de circulaire cirkel volledig worden gesloten. BakkerElkhuizen maakt van de gerecyclede producten namelijk weer nieuwe ergonomische producten met een gelijke levensduur,” aldus John van Hooft, CEO BakkerElkhuizen en ErgoDirect.

Een beter milieu begint….
We moeten samen nog een grote stap maken om het plastic afval terug te dringen. Het excuus van nu niet, is er niet meer. We leveren een kleine bijdrage door deze circulaire lijn en blijven nieuwe manieren bedenken en ontwikkelen om onze bijdrage iedere keer te vergroten. Zo kijken we nu ook al niet alleen naar het product, maar ook naar de verpakking, de verpakkingstape, het productlabel, de palletfolie en pallet zelf. Deze zijn allemaal van gerecyclede grondstoffen en vormen op zichzelf een circulaire kringloop. Met elk circulair ergonomisch product van BakkerElkhuizen worden op deze wijze 2,5-5 plastic literflessen permanent aan de plasticsoep onttrokken. Wat doet u aan de plastic soep?
Download als PDF
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Al geregistreerd?
E-mail / Gebruikersnaam
Wachtwoord
Ik heb nog geen account?
Registreren
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mail
Wachtwoord
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt binnen enkele ogenblikken een nieuw wachtwoord
E-mail
Meer informatie
Naam *
Bedrijf
Telefoon
E-mail *
Bericht *
Velden met (*) zijn verplicht
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus