Selecteer uw regio

Nederlanders willen ook na coronacrisis blijven thuiswerken

Halverwege maart was het ineens flink schakelen: ineens niet meer je eigen bureau in een kantoortuin, maar met de laptop vanuit huis werken. Inmiddels lijken steeds meer mensen, die moeten thuiswerken door het coronavirus, hun draai te hebben gevonden zo blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteit.

Het instituut vroeg een representatieve groep van ruim tweeduizend Nederlanders naar hun ervaringen met thuiswerken. In dit artikel zullen de belangrijkste resultaten van het onderzoek besproken worden.

thuiswerken - vergaderen op afstand
Ook na de coronacrisis thuiswerken
Uit het onderzoek bleek dat 45 procent van de mensen die thuiswerken aangaf dat ze hier na de coronacrisis mee willen doorgaan. Twee maanden geleden was dit nog maar 25 procent. Daarnaast geeft ruim 60% van de thuiswerkers aan dat zij verwachten in de toekomst één tot twee dagen per week thuis te werken. Dit betekent overigens niet dat deze mensen helemaal niet meer naar kantoor zouden willen, ze denken vooral vaker thuis te werken.
Thuiswerkers zijn nog steeds overwegend positief, maar er zijn ook negatieve aspecten
Net als aan het begin van de coronacrisis zijn thuiswerkers overwegend positief over thuiswerken. Meer thuiswerkers zijn nu van mening dat het thuiswerken hen gemakkelijk afgaat dan aan het begin van de coronacrisis (eerst 61%, nu 71%).
Thuiswerkers zijn nog steeds overwegend positief, maar er zijn ook negatieve aspecten
Er zijn ook minder positieve aspecten van thuiswerken. Mensen missen hun collega’s (51%) en geven minder vaak aan goed contact te hebben met collega’s dan aan het begin van de coronacrisis (toen 52%, nu 44%). Daarnaast geven veel mensen aan het lastig te vinden om de werk-prive balans te bewaren. En iets minder dan 20% van de thuiswerkers geeft aan dat zij fysieke klachten ervaren door het thuiswerken. Het aantal thuiswerkers dat aangeeft psychische klachten te hebben door thuiswerken is minder groot (8%).

Positievere ervaringen met vergaderen op afstand
In vergelijking met het begin van de coronacrisis zijn mensen nog iets positiever geworden over vergaderen op afstand. Er is vooral een toename te zien in het aandeel mensen dat vergaderen op afstand net zo productief vindt als fysiek overleg (eerst 43%, nu 55%) en dat vergaderen op afstand geschikt vindt voor de meeste afspraken (eerst 54%, nu 67%).

Een zeer ruime meerderheid (ongeveer 80%) verwacht vaker op afstand te blijven vergaderen zolang er nog coronamaatregelen zijn. Het aandeel dat verwacht na de coronacrisis ook vaker op afstand te vergaderen is toegenomen sinds het begin van de coronacrisis, van ongeveer 36% naar ongeveer 60%.
Mondkapjes geen populaire maatregel op het werk
Mondkapjes geen populaire maatregel op het werk
De meeste werknemers (ongeveer 68%) geven aan het vervelend te vinden indien zij mondkapjes zouden moeten dragen op de werklocatie. Iets minder dan de helft (ongeveer 47%) van de werknemers zou het vervelend vinden als zij verplicht op andere tijden moeten werken of als zij maar een beperkt aantal dagen of helemaal niet naar de werklocatie zouden mogen. Een kleiner deel van de werkenden (ongeveer 28%) geeft aan het vervelend te vinden als zij van de werkgever het OV zouden moeten mijden. Onder werknemers die voorheen met het OV naar het werk reisden ligt dit aandeel hoger (op ongeveer 54%).
 
Belangrijkste conclusies van dit onderzoek
Er zijn zowel positieve als negatieve conclusies te herleiden uit dit onderzoek.

De positieve conclusies zijn:
 1. Maarliefst 71% geeft aan positief te zijn over thuiswerken;
 2. Men is nog iets positiever geworden over vergaderen op afstand (55%) en ruim 67% vindt vergaderen op afstand geschikt voor de meeste afspraken;
 3. Ruim 45% geeft aan na de coronacrisis thuis te willen werken;
 4. ​​60% geeft aan dat zij verwachten één tot twee dagen thuis te werken na de coronacrisis.
De negatieve conclusies zijn :
 1. Mensen missen hun collega's (51%);
 2. Minder goed contact met collega's (44%);
 3. Er ontstaan fysieke klachten (17%);
 4. Men zou het vervelend vinden om mondkapjes op de werkvloer te moeten dragen (68%).
   
BakkerElkhuizen helpt u bij een geschikte oplossing
Wij bij BakkerElkhuizen willen u graag helpen om het thuiswerken naar een nog hoger niveau te tillen en heeft hierbij dus ook flink nagedacht hoe dit het beste te kunnen doen. Allereerst hebben wij voor u een aantal thuiswerksets samengesteld. De sets bestaan standaard uit een laptopstandaard, ergonomisch toetsenbord en ergonomische muis.  Het is tevens ook mogelijk om deze sets zonder muis te bestellen.

Daarnaast hebben wij ook een nieuw zit-sta bureau ontwikkeld en een noise-cancelling headset in ons assortiment opgenomen. De WORK & MOVE Desk is ons nieuwste zit-sta bureau. Met dit bureau beweegt u méér en werkt u geconcentreerder én efficiënter met de computer. De Tilde Air Premium is een headset waarmee u omgevingsgeluiden aanpasbaar kunt filteren en geluidsvrij kunt communiceren en/of geconcentreerd kunt werken.

Interesse in een thuiswerkset of wilt u advies hoe u uw thuiswerkplek het beste kunt inrichten? Wij helpen u hier graag bij! 
Ja, help mij hierbij!
Beter alternatief voor mondkapjes
Aangezien de meerderheid van de werknemers het niet ziet zitten om met een mondkapje op te gaan werken en omdat COVID19 waarschijnlijk nog even een blijvende invloed gaat spelen op onze kantooromgeving hebben wij een andere oplossing bedacht, BE Safety Screens. Hiermee kunt u met een kleine en snelle aanpassing uw kantooromgeving veiliger maken.

Waarom kiezen voor de BE Safety Screens?
Deze schermen zijn ontworpen met een duurzame en circulaire gedachte, zo zijn deze gemaakt van gerycled (PETvilt) materiaal en ook 100% recyclebaar. Overige voordelen van deze schermen zijn;
 • ze zijn zacht, en toch sterk;
 • werken privacy verhogend;
 • hebben en optimale akoestiek;
 • kabelmanagement is erg eenvoudig;
 • makkelijk schoon te maken;
 • eenvoudig te installeren;
 • niet licht ontvlambaar, in tegenstelling tot acrylaatschermen.
Beter alternatief voor mondkapjes
Deze schermen, BE Safety screens genaamd, bestaan uit 100% gerecycled ruw PETvilt en de ramen zijn gemaakt van PET-G en daarmee volledig recyclebaar: circulair in het kwadraat als het ware. Deze PET-G ramen zijn niet licht ontvlambaar, zeker in vergelijking met acrylaat. Met onderstaande ontvlambaarheidsklassen beschouwen we onze producten als veilig in de kantooromgeving. Met deze schermen wordt de  “1,5 meter op kantoor" in acht genomen en zijn hygiëne, discipline, voldoende afstand en veiligheid een vereiste. De schermen zijn in verschillende uitvoeringen en kleuren leverbaar.
Bekijk BE Safety Screens
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Al geregistreerd?
E-mail / Gebruikersnaam
Wachtwoord
Ik heb nog geen account?
Registreren
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mail
Wachtwoord
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt binnen enkele ogenblikken een nieuw wachtwoord
E-mail
Meer informatie
Naam *
Bedrijf
Telefoon
E-mail *
Bericht *
Velden met (*) zijn verplicht
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus