Selecteer uw regio

Neerwaartse gezondheidstrend

De wereld verschuift geleidelijk naar hybride werken en daarvoor zijn oplossingen nodig die op werknemers op afstand fysiek en mentaal gezond houden.

Gezondheid staat in direct verband met creativiteit en productiviteit van werknemers en op dit moment is er sprake van een neerwaartse gezondheidstrend op basis van de praktijken die we allemaal aannemen als gevolg van thuiswerken. In Nederland, tijdens de tweede COVID-19 golf, liepen de verzuimkosten hard op naar bijna 2 miljard euro. Dit zijn alleen de kosten tijdens de tweede golf. 

Daarnaast is sinds de pandemie een groei in sedentair gedrag, stress en concentratieverlies waarneembaar.

Onderzoeken laten zien dat:
  • 12% aangeeft vaak of altijd moeite te hebben met concentreren (TNO). Bij CNV was dit zelfs 32,26%. 
  • Er is een significante stijging te zien in het aantal uren beeldschermwerk. Waar in 2019 nog 69,3% meer dan 6 uur per dag beeldschermwerk verrichte is dit medio 2020 gestegen naar 87,3%. En hierbij wordt het risico op (te)veel zitten en onvoldoende beweging ook direct duidelijk. Niet alleen tijdens werktijden, maar ook tijdens vrije tijd.
    • Zitten tijdens werk                 -               6,55 uur 2019 > 7,10 uur 2020
    • Zitten tijdens vrije tijd            -               3,33 uur 2019 > 4,20 uur 2020
Dit betekent dat er een stijging te zien is in het zitten van 9,88 uur per dag naar 11,30 uur. Deze cijfers liegen er niet om. Vroeg of laat bestaat de kans er dat medewerkers uitvallen vanwege klachten. Klachten, die voorkomen kunnen worden!
“ Gezondheid, creativiteit en productiviteit staan met elkaar in verband. ”
Verzuim leidt tot economische schade voor werkgevers
Personele kosten gaan verloren zonder dat hier opbrengsten tegenover staan. Gezondheidsklachten die het directe gevolg zijn van het werk, leiden tot individuele en maatschappelijke schade. Door preventief beleid en goede verzuimbegeleiding kunnen werkgevers ziekteverzuim reduceren en daarmee hun slagkracht vergroten.

Hoe kunnen we verzuim beperken?
Er is minder overzicht en controle over de huidige werkomgevingen dan die we vroeger hadden, dus is het moeilijker om ervoor te zorgen dat werknemers ergonomisch juist zijn ingesteld. Hetzelfde geldt voor het vaststellen van een minimumnorm voor een hele organisatie, zowel nationaal als internationaal.

Thuis, onderweg en ook op kantoor werken we op werkplekken die niet zijn ingesteld op individuele behoeften. Dit betekent dat bij aankomst op de werkplek, zij deze naar eigen wensen moeten instellen. Maar is bekend hoe dit moet? Kunnen we mensen leren hoe ze hun werkplek moeten inrichten, zodat ze zich in de toekomst comfortabel kunnen voelen? Wij denken van wel! Het start met bijbrengen van de kennis, die we graag met je delen.


Ontvang nu gratis ons Hybride Werken Handboek


Wil je meer weten hoe je jouw kantoor en thuiswerkplekken optimaal in kan richten, het verzuim kunt beperken én hoe je van hybride werken een succes kunt maken? Vraag dan ons speciaal hiervoor gemaakte Hybride Werken handboek aan!

Vraag hybride werken handboek aan

  ​​​​​Wellicht ook interessant?

WORK & MOVE zorgt voor meer afwisselend staand en zittend werken

Zijn mensen te nudgen met software dat ze vertelt wanneer het tijd is om weer te gaan staan of zitten? Texas A&M University deed er onderzoek naar. Zo blijken medewerkers zit-sta bureaus het beste te gebruiken als ze telkens een nudge van de WORK & MOVE software krijgen.
Lees meer

De 3 pijlers van Hybride Werken

We moeten ons afvragen wat de wensen zijn van de medewerkers. Bijna niemand zal de hele week thuis willen werken en veel mensen zullen ook niet de hele week op kantoor zijn. Dat blijkt ook uit ons eigen onderzoek op LinkedIn, dat de meerderheid van digitale werkers hybride zou willen werken.
 
Lees meer

Kantoor van de toekomst alleen maar een plek om samen te komen?

Op moment van schrijven is de pandemie nog niet voorbij. We hebben een intensief jaar achter de rug vol met onzekerheden, veranderende werkomgevingen en vooruitblikken naar de toekomst. En dat laatste doen we veelvuldig. We horen signalen vanuit de markt, er zijn onderzoeken gedaan over terugkeer naar kantoor en de meest gehoorde term is: Hybrid Working.
Lees meer

Implementatie van een goed ‘Hybrid Working’ beleid

Op basis van kennis en onderzoek creëert BakkerElkhuizen innovatieve oplossingen voor jouw optimale werkplek. Ons doel is alle beeldschermwerkers in staat te stellen, ook na COVID-19, hun werk te doen in de vorm van hybride werken, en daarbij een actieve bijdrage te leveren aan de geestelijke en lichamelijke gezondheid.
Lees meer

Hybride werken

Bij een crisis is het belangrijk om snel op nieuwe gebeurtenissen te reageren. Organisaties vergroten hun veerkracht met hybride business- en werkmodellen en zullen de pandemie beter doorstaan en hun bestaansrecht in de toekomst garanderen.
 
Lees meer

Hoe organiseer je een gedegen thuiswerkbeleid?

Alweer bijna een jaar terug hoorden we dat we met zijn allen in lockdown gingen. We begonnen met thuiswerken, gingen weer mondjes maat aan wat meer naar kantoor en in oktober zaten we weer thuis. Maar welke rechten en plichten heb je als werknemer en werkgever? 
Lees meer
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Al geregistreerd?
E-mail / Gebruikersnaam
Wachtwoord
Ik heb nog geen account?
Registreren
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mail
Wachtwoord
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt binnen enkele ogenblikken een nieuw wachtwoord
E-mail
Meer informatie
Naam *
Bedrijf
Telefoon
E-mail *
Bericht *
Velden met (*) zijn verplicht
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus