Selecteer uw regio

Pootjes in of uit?

Download als PDF Een vaak aan ergonomen gestelde vraag is: ‘moet ik de pootjes van mijn toetsenbord inklappen of niet?’
Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden dient er eerst een onderscheid gemaakt te worden tussen mensen die blind kunnen typen en personen die niet blind typen.
  • Niet blind typers: eventueel uitklappen, maar moeten ervoor zorgen dat de hellinghoek niet groter is dan 15°.
  • Blind typers: kunnen de pootjes het beste ingeklapt laten.

Wat zijn nu de voor- en nadelen van het uitklappen pootjes?
Hierbij is het belangrijk een onderscheid te maken in personen die ‘blind’ kunnen typen en niet blind kunnen typen (met twee vingers). Voor de niet ‘blind’ typers is het voordeel van uitgeklapte pootjes dat ze de toetsen beter kunnen zien. Nadelen heeft het uitklappen van de pootjes voor hen niet.

Bij personen die blind typen ligt dit anders, zij kijken tijdens het typen niet naar de toetsen en de pootjes hoeven hiervoor niet uitgeklapt te worden. Bij uitgeklapte pootjes bestaat het gevaar dat de polsen te ver achterover gekanteld worden. Daarom kunnen zij het de pootjes het beste ingeklapt houden en een relatief dun toetsenbord gebruiken. Er zijn zelfs diverse onderzoeken gedaan waarbij een positief effect gemeten is wanneer het toetsenbord achterover gekanteld wordt (negatieve neiging).


moet ik de pootjes van mijn toetsenbord inklappen of niet

ISO norm
Sinds begin jaren tachtig zijn de pootjes onder een toetsenbord verplicht. In de ISO norm (ISO 9241-410) is vastgelegd dat het toetsenbord aan de achterkant in hoogte instelbaar moet zijn. De reden in die tijd was waarschijnlijk dat men gewend was om op hoogte te typen, zoals bij typemachines. Sindsdien worden de meeste toetsenborden met pootjes uitgevoerd.

De eerder genoemde ISO norm geeft aan dat:
  • De achterkant van het toetsenbord instelbaar moet zijn, de daardoor verkregen hellingshoek moet tussen de 0 en 15° liggen, maar aanbevolen wordt dat deze tussen 5 en 12° ligt.
  • De hoogte van het toetsenbord ter hoogte van de middelste rij mag niet meer dan 3 cm bedragen.
Relatief klein punt
De pootjes in of uit geklapt is geen cruciaal aspect om een goede ergonomische werkplek te kunnen creëren. Een goede zithouding, afdoende afwisseling, voldoende beweging zijn veel belangrijker! Lees daarom ook zeker de volgende artikelen:
Bekijk hier onze compacte toetsenborden.
Download als PDF
Interessant wat u gelezen heeft?

Een betere werkhouding met een compact toetsenbord

Een goede werkplek bevordert de productiviteit van beeldschermwerkers en voorkomt fysieke ongemakken. We ontwikkelen hoogwaardige ergonomische toetsenborden voor gezondere werkplekken. Onze toetsenborden verlagen de druk op de onderarmen waardoor klachten worden voorkomen.
Lees meer

Uitgelicht: compact toetsenbord

Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat een actieve computergebruiker dagelijks met zijn vingers tot 32 km aflegt. Dat maakt het toetsenbord een belangrijk onderdeel van de computer. De keuze van het toetsenbord is daarom erg belangrijk.
Lees meer

Multi-pairing: een toetsenbord, meerdere devices

Wisselen tussen verschillende devices kan eenvoudig met multi-pairing. Met één druk op de knop switch je eenvoudig tussen pc, tablet of smartphone. Benieuwd hoe het werkt en wat de voordelen zijn?
Lees meer

Uitgelicht: het toetsenbord, wat is belangrijk?

We gebruiken nu nog de helft van onze tijd een computermuis, maar steeds vaker worden we aangemoedigd juist sneltoetsen te gebruiken. Waar moet u op letten bij de aanschaf van een (compact) toetsenbord?
Lees meer

Minder muisgebruik dankzij AltMOUSE

Minder muisgebruik heeft twee grote voordelen: lichamelijk belasting neemt af en je realiseert een hogere productiviteit. De grootste uitdaging is echter: het leren en toepassen van sneltoetsen.
Lees meer

16 tips voor gezond en efficient werken

Een ergonomische werkplek bevordert het comfort en de productiviteit van beeldschermwerkers. Met wat kleine aanpassingen is het eenvoudig om de ideale werkplek te creëren. Bekijk onze ergonomische producten die hierbij helpen.
Lees meer
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Al geregistreerd?
E-mail / Gebruikersnaam
Wachtwoord
Ik heb nog geen account?
Registreren
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mail
Wachtwoord
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt binnen enkele ogenblikken een nieuw wachtwoord
E-mail
Meer informatie
Naam *
Bedrijf
Telefoon
E-mail *
Bericht *
Velden met (*) zijn verplicht
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus