Selecteer uw regio

Download als PDF

Pootjes in of uit?

Wat denkt u? Pootjes in- of uitklappen
Een vaak, gestelde vraag is: ‘moet ik de pootjes van mijn toetsenbord inklappen of niet?’. Om deze vraag te kunnen beantwoorden, gaan we eerst terug in de tijd. Sinds het begin van de jaren tachtig zijn de pootjes onder een toetsenbord verplicht. In de ISO-norm (ISO 9241‐410) staat dat het toetsenbord aan de achterkant in hoogte instelbaar moet zijn.

De ISO-norm zegt verder dat:
  • De achterkant van het toetsenbord instelbaar moet zijn; de hellingshoek moet tussen de 0 en 15° liggen, maar aanbevolen wordt dat deze tussen 5 en 12° ligt.
  • De hoogte van het toetsenbord ter hoogte van de middelste rij mag niet meer dan 3 cm bedragen.
De reden in die tijd was dat de werknemers gewend waren om op hoogte te typen, zoals bij typemachines. Sindsdien worden de toetsenborden met pootjes uitgevoerd. Volgens de ISO-norm moeten er dus pootjes onder zitten. Maar wanneer worden ze gebruikt? Wat zijn daar de regels over? Of is het een kwestie van persoonlijke voorkeur?
Voor- en nadeel
Laten we beginnen met het voordeel van de pootjes uitklappen. Hierbij is het belangrijk een onderscheid te maken in personen die ‘blind’ kunnen typen en niet blind kunnen typen (met twee vingers). Voor de niet ‘blind’ typers is het voordeel van uitgeklapte pootjes dat ze de toetsen beter kunnen zien. Tegelijkertijd is er ook een kanttekening bij het uitklappen van de pootjes. Het gevaar bestaat gevaar dat we de polsen te ver achterover kantelen. Die houding is vermoeiend en er staat meer druk op de polsgewrichten. Dus de vraag is of het voordeel van met de pootjes uitgeklapt dusdanig groot is, om het nadeel te compenseren. De ‘blind’ typers kijken niet op het toetsenbord, dus die hebben de uitgeklapte pootjes sowieso niet nodig.
Ons advies
Klap de pootjes in, zodat onnodige belasting aan de polsen wordt voorkomen. Zorg ervoor dat het toetsenbord niet te dik is. Wanneer is het goed? Als de polsen in een neutrale en ontspannen stand staan. Is het toch fijner typen met de pootjes uitgeklapt? Zorg dan dat de hellingshoek niet groter is dan 12°. De pootjes in of uitklappen is geen cruciaal aspect om een goede ergonomische werkplek te creëren. Het is deels ook wat we fijn vinden  of wat we gewend zijn.

Meer weten over onze toetsenborden? Of welk toetsenbord het beste bij u past? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.
 
Download als PDFWellicht ook interessant?

Multi-pairing: een toetsenbord, meerdere devices

Wisselen tussen verschillende devices kan eenvoudig met multi-pairing. Met één druk op de knop switch je eenvoudig tussen pc, tablet of smartphone. Benieuwd hoe het werkt en wat de voordelen zijn?
Lees meer

Uitgelicht: het toetsenbord, wat is belangrijk?

We gebruiken nu nog de helft van onze tijd een computermuis, maar steeds vaker worden we aangemoedigd juist sneltoetsen te gebruiken. Waar moet u op letten bij de aanschaf van een (compact) toetsenbord?
Lees meer

Minder muisgebruik dankzij Sneltoetsen

Minder muisgebruik heeft twee grote voordelen: lichamelijk belasting neemt af en je realiseert een hogere productiviteit. De grootste uitdaging is echter: het leren en toepassen van sneltoetsen.
Lees meer

16 tips voor gezond en efficient werken

Een ergonomische werkplek bevordert het comfort en de productiviteit van beeldschermwerkers. Met wat kleine aanpassingen is het eenvoudig om de ideale werkplek te creëren. Bekijk onze ergonomische producten die hierbij helpen.
Lees meer
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Al geregistreerd?
E-mail / Gebruikersnaam
Wachtwoord
Ik heb nog geen account?
Registreren
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mail
Wachtwoord
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt binnen enkele ogenblikken een nieuw wachtwoord
E-mail
Meer informatie
Naam *
Bedrijf
Telefoon
E-mail *
Bericht *
Velden met (*) zijn verplicht
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus