Selecteer uw regio

Uitgelicht: compact toetsenbord


Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat een actieve computergebruiker dagelijks met zijn vingers tot 32 km aflegt. Dat maakt het toetsenbord een belangrijk onderdeel van de computer. De keuze van het toetsenbord is daarom erg belangrijk.

Neutrale lichaamshouding

Een compact toetsenbord zorgt ervoor dat gebruiker een goede ergonomische houding aanneemt. Doordat het toetsenbord minder breed is dan een standaard variant verkleint het de reikwijdte van de muis. Daardoor is het mogelijk een neutrale lichaamshouding aan te nemen.

Foutieve en goede werkhouding

Hoe ziet een compact toetsenbord er verder uit?
Een standaard en compact toetsenbord verschillen niet alleen in grootte, ook is er sprake van een optimale lay-out. Het numerieke deel is bij een compacte variant weggelaten. Verder zitten de pijltjes toetsen ergens anders en het toetsenbord bevat daarnaast een editing gedeelte (met o.a. de delete knop). Het lettergedeelte en de afstand tot de toetsen zijn wel te vergelijken met een standaard toetsenbord.

De volgende afbeelding laat duidelijk zien welke onderdelen verschillen bij een standaard toetsenbord en een compact toetsenbord:
1. Het numerieke deel
2. De cursor
3. Het editing gedeelte

Verschil standaard toetsenbord en compact toetsenbord

Full-size toetsenbord

Full-size toetsenbord
Compact toetsenbord

Waar op te letten?
Laptopgebruikers maken steeds vaker gebruik van compacte toetsenborden. Maar het UltraBoard 940 is zeer zeker ook geschikt voor desktop-gebruikers. Een toetsenbord moet los van het beeldscherm gebruikt worden. Het is zelfs in wettelijke Arborichtlijnen vastgelegd dat beeldscherm en toetsenbord niet aan elkaar vast mogen zitten. Een extern compact toetsenbord is dan essentieel. Het is handig mee te nemen in de tas of koffer. Maar de grootte is niet het enige dat telt. Om te voorkomen dat je steeds je arm op moet tillen, dient een toetsenbord in het midden (rond de A S D F) niet dikker te zijn dan 35 mm en het liefst dunner dan 30 mm. Een hellingshoek van 0-12 graden is het beste om de pols niet te veel te belasten. En let ook op de kleur van het toetsenbord. Donkere letters op een lichte achtergrond lezen beter en dragen bij aan de productiviteit. En om reflectie te voorkomen is het belangrijk dat de toetsen mat zijn.

ISO norm
De Europese richtlijn, ofwel ISO norm, adviseert een neutrale lichaamshouding voor het gebruik van het toetsenbord en de muis. Bij een gewoon toetsenbord is dat niet te realiseren, volgens de ISO organisatie.


Registreer je nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Al geregistreerd?
E-mail / Gebruikersnaam
Wachtwoord
Ik heb nog geen account?
Registreren
Registreer je nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mail
Wachtwoord
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt binnen enkele ogenblikken een nieuw wachtwoord
E-mail

Meer informatie

Naam *
Bedrijf
Telefoon
E-mail *
Bericht *
Velden met (*) zijn verplicht
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus