Selecteer uw regio

Download als PDF

Uitgelicht: het toetsenbord, wat is belangrijk?

Onmisbaar bij beeldschermwerk: het toetsenbord
Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat een actieve computergebruiker dagelijks met zijn vingers tot 32 km aflegt op het toetsenbord. Het is dan ook een onmisbaar onderdeel van het computerwerk. De keuze van het toetsenbord is daarom erg belangrijk.   De meeste toetsenborden die we in kantoren terug zien, zijn de zogenaamde fullsize toetsenborden; toetsenborden met een vast numeriek deel (het gedeelte met cijfers aan de rechterzijde van het toetsenbord). Maar slechts 10% van de computergebruikers maakt gebruik van dit numerieke deel op het toetsenbord. Door het numerieke gedeelte weg te laten en zo het toetsenbord compacter te maken, verbetert de houding van de computergebruiker. Het numerieke deel is er nog wel, maar is geïntegreerd met andere toetsen.

Voordelen compact toetsenbord:
  • Doordat het toetsenbord smaller is, ligt de muis dichter bij het toetsenbord. Dit zorgt voor een minder reikbewegingen.
  • Hierdoor ontstaat er een betere belasting van de schouder, arm, pols en hand. Dit leidt tot minder fysieke ongemakken;
  • Waardoor u door minder fysieke ongemakken comfortabeler kunt werken;
  • Een ander voordeel is ook dat een compact toetsenbord makkelijker mee te nemen is naar een andere flexibele werkplek.
In het vervolg van dit artikel kijken we naar de verschillen tussen het compacte toetsenbord zonder numeriek deel en een standaard toetsenbord. Vervolgens kijken we naar een compact standaard toetsenbord met numeriek deel. 
Fullsize versus compact
Een fullsize toetsenbord en een compacte variant verschillen niet alleen in grootte, maar ook de positie van een aantal onderdelen is anders. Het numerieke deel is bij een compact toetsenbord weggelaten (1) en ondergebracht bij andere toetsen. Ook de pijltjes (2) toetsen zitten ergens anders. Daarnaast zijn de editing toetsen (delete, insert, etc.) ook bij een andere toets ondergebracht (3).

De volgende afbeelding laat duidelijk zien welke onderdelen verschillen bij een fullsize toetsenbord en een compact toetsenbord zonder numeriek deel:
1) het numerieke deel
2) de pijtjestoetsen
3) het editing gedeelte

Fullsize toetsenbord

Standaard toetsenbord
Compact toetsenbord
Compact toetsenbord


Compact standaard toetsenbord

En dan is er ook nog een andere mogelijkheid om toch compact te werken, maar dan wel met numeriek deel. Dit toetsenbord is dan nog steeds 8 cm smaller dan een fullsize toetsenbord. En het heeft de voordelen van een compact toetsenbord. 

Standaard compact toetsenbord
Bekijk Compact Standaard video
Numeriek toetsenbord
Tot slot hebben wij ook nog losse numerieke toetsenborden. Een los numeriek toetsenbord is een toetsenbord dat enkel bestaat uit het nummerieke gedeelte wat aan de rechterzijde van uw toetsenbord zit, plus enkele handige sneltoetsen. Een numeriek toetsenbord is zeer geschikt wanneer u regelmatig gegevens moet invoeren en veelvuldig werkt met spreadsheets en financiële programma's.

In ons assortiment hebben wij diverse numerieke toetsenborden die qua design passen bij compacte toetsenborden. Het numeriek toetsenbord kunt u erbij pakken als u een taak heeft waarbij veel getallen ingevoerd moeten worden. Is de taak afgerond dan kan het toetsenbord weggelegd worden zodat de muis op deze plaats gebruikt kan worden en u wederom 'in-line' kunt werken.
Neutrale lichaamshouding
Een compact toetsenbord zorgt ervoor dat u een minder met uw armen hoeft te reiken. Het toetsenbord is minder breed dan een fullsize toetsenbord en verkleint hierdoor de afstand tot de muis. Uw armen hoeven dan minder te strekken om uw muis te kunnen gebruiken. Hierdoor belast u minder uw handen, polsen, armen en schouders. Het werken met de muis van ‘veraf’ roept veelal een patroon op van hoge spierspanning in de pols, arm en nek.
 
Wettelijke richtlijnen: de Europese norm
De Europese richtlijn, ofwel ISO norm4, stimuleert om ergonomische redenen het gebruik van sneltoetsen en stuurt daarmee aan om het gebruik van de muis te minimaliseren. Daarnaast adviseert de richtlijn een neutrale lichaamshouding voor het gebruik van het toetsenbord en de muis. In onderstaande video kunt u zien dat een compact toetsenbord zorgt voor een neutralere houding dan in vergelijking met een fullsize toetsenbord. Maakt u veel gebruik van het numerieke deel van een toetsenbord, dan is een los numeriek toetsenbord een goede aanvulling. Het grote voordeel hiervan is dat u hem erbij pakt als u hem nodig heeft. Tevens kunt u het numerieke deel zowel links als rechts van u plaatsen.
 
In Nederland
Volgens de Nederlandse Arbeidsomstandighedenregeling (art. 5.1) mag u niet langer dan 2 uur per dag met een laptop zonder accessoires werken. Bij een laptop zitten het toetsenbord en beeldscherm niet los van elkaar. Bij gebruik van een extern toetsenbord en muis komt deze wettelijke beperking van 2 uur te vervallen.
Waar moet u verder op letten bij de aanschaf van een toetsenbord?
Kies bij de aanschaf voor een compact toetsenbord, omdat u met zo’n toetsenbord een betere ergonomische werkhouding aanneemt en fysieke ongemakken voorkomt. Bent u van plan een nieuw toetsenbord aan te schaffen, let dan op de volgende punten:
  1. Het toetsenbord mag rond de letters “A S D F” niet dikker zijn dan 35 mm en het liefst dunner dan 30mm.
  2. Houdt er bij de aanschaf ook rekening mee dat de hellingshoek van het toetsenbord tussen de 0-12° is. Hiermee voorkomt u overmatige extensie van de pols.
  3. Let u ook op de kleur van het toetsenbord. Donkere letters op een lichte achtergrond zijn namelijk beter te lezen dan andersom, waardoor een licht toetsenbord met een donkere opdruk de voorkeur heeft. En om reflectie te voorkomen, is het tot slot belangrijk dat de toetsen mat zijn en niet spiegelen. Zodat het licht niet direct in uw  oog schittert en afleidt.
  4. Probeer een toetsenbord uit voor aanschaf. Het typegevoel is belangrijk (bv: hoe hard moet u op de toetsen drukken).
  5. Een licht toetsenbord is makkelijker mee te nemen dan een zwaarder toetsenbord. Veel onderweg? Dan is het gewicht van belang.
  6. Controleer of het toetsenbord goed blijft liggen op uw bureau. Een stroeve onderkant zorgt ervoor dat uw toetsenbord niet weg kan schuiven.
Download als PDFWellicht ook interessant?

Een betere werkhouding met een compact toetsenbord

Een goede werkplek bevordert de productiviteit van beeldschermwerkers en voorkomt fysieke ongemakken. We ontwikkelen hoogwaardige ergonomische toetsenborden voor gezondere werkplekken. Onze toetsenborden verlagen de druk op de onderarmen waardoor klachten worden voorkomen.
Lees meer

Multi-pairing: een toetsenbord, meerdere devices

Wisselen tussen verschillende devices kan eenvoudig met multi-pairing. Met één druk op de knop switch je eenvoudig tussen pc, tablet of smartphone. Benieuwd hoe het werkt en wat de voordelen zijn?
Lees meer

Pootjes in of uit?

Een veel gestelde vraag is: ‘moet ik de pootjes van mijn toetsenbord inklappen of niet?’ Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden dient er eerst een onderscheid gemaakt te worden tussen mensen die blind kunnen typen en personen die niet blind typen.
Lees meer
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Al geregistreerd?
E-mail / Gebruikersnaam
Wachtwoord
Ik heb nog geen account?
Registreren
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mail
Wachtwoord
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt binnen enkele ogenblikken een nieuw wachtwoord
E-mail
Meer informatie
Naam *
Bedrijf
Telefoon
E-mail *
Bericht *
Velden met (*) zijn verplicht
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus