Selecteer uw regio

Uitgelicht: het toetsenbord, wat is belangrijk?

We gebruiken nu nog de helft van onze tijd een computermuis, maar steeds vaker worden we aangemoedigd juist sneltoetsen te gebruiken. Een goed toetsenbord is dan essentieel. Waar moet u opletten bij de aanschaf van een (compact) toetsenbord?
 
Download als PDF Europese richtlijn

Al vanaf de introductie van de personal computer door IBM in 1980 is het toetsenbord onlosmakelijk verbonden met de computer. In die tijd werd de computer nog volledig ‘bestuurd’ met het keyboard, maar daar kwam in 1984 verandering in met de komst van de muis. De Europese richtlijn, ofwel ISO norm, stimuleert om ergonomische redenen het gebruik van toetsenbordcommando’s en stuurt daarmee aan op het meer links laten liggen van de muis. Daarnaast adviseert de richtlijn een neutrale lichaamshouding voor het gebruik van het toetsenbord en de muis. In onderstaande video kunt u zien dat een compact toetsenbord zonder het numerieke deel zorgt voor een neutrale houding. Bij een gewoon toetsenbord is dat niet te realiseren, volgens de ISO organisatie. Maakt u veel gebruik van het numerieke deel van een toetsenbord, dan is een los numeriek deel of een compact toetsenbord met numeriek deel een goede oplossing. Het filmpje laat ook zien waarom een compact toetsenbord (met of zonder numeriek deel) beter werkt dan een gewoon keyboard. Het compacte toetsenbord mét numeriek deel is 7 centimeter minder breed dan een regulier toetsenbord en daardoor zeer geschikt voor financieel-administratieve medewerkers.

Full-size vs. compact: zoek de verschillen!
Een gewoon en compact toetsenbord verschillen niet alleen in grootte, maar ook de positie van een aantal onderdelen is anders. Het numerieke deel is bij een compact natuurlijk weggelaten, Maar ook de pijltjes toetsen zitten ergens anders en het compacte toetsenbord bevat daarnaast een zogenaamd editing gedeelte (met o.a. de delete knop).

De volgende afbeelding laat duidelijk zien welke onderdelen verschillen bij een standaard full-size toetsenbord en een compact toetsenbord:
1) het numerieke deel
2) de cursor
3) het editing gedeelte

normaal toetsenbord lay out
Full-size toetsenbord

compact toetsenbord
Compact toetsenbord met geïntegreerd numeriek deel

Compact toetsenbord voor laptopgebruikers
Een toetsenbord moet u verder los van het beeldscherm kunnen gebruiken, helemaal als u langer dan twee uur met een laptop werkt. Een extern compact toetsenbord is dan essentieel. Het voordeel is dat een compact keyboard ook handig te vervoeren is in een laptoptas of -koffer. Maar de grootte van het toetsenbord is niet het enige wat belangrijk is voor de gebruikerservaring. Om te voorkomen dat u steeds uw arm op moet tillen, dient een toetsenbord ook in het midden (rond de A S D F) niet dikker te zijn dan 35mm en het liefst dunner dan 30mm. Een hellingshoek van 0-12° wordt ook geadviseerd om overmatige extensie van de pols te voorkomen. Hierdoor kunnen de pootjes van het toetsenbord het beste ingeklapt worden. Let ook op de kleur van het toetsenbord. Donkere letters op een lichte achtergrond zijn namelijk beter te lezen dan andersom, waardoor een licht toetsenbord met een donkere opdruk de voorkeur heeft. En om reflectie te voorkomen, is het tot slot belangrijk dat de toetsen mat zijn en niet spiegelen.

De belangrijke punten bij de aanschaf van een toetsenbord:
- Keuze maken: wel of geen numeriek deel nodig?
- Gewicht en dikte
- Kleur (lichte achtergrond, donkere letters)
- Stroeve onderkant
- Typegevoel (hoe hard moet u op de toetsen drukken?)


Meer interessante whitepapers lezen over dit onderwerp?

- Minder gebruik dankzij AltMOUSE
- Het inrichten van een werkplek
- Pootjes in of uit?
- Gemeente Enschede gaat volledig over op het S-Board 840 compact toetsenbord
Download als PDF
Interessant wat u gelezen heeft?

Een betere werkhouding met een compact toetsenbord

Een goede werkplek bevordert de productiviteit van beeldschermwerkers en voorkomt fysieke ongemakken. We ontwikkelen hoogwaardige ergonomische toetsenborden voor gezondere werkplekken. Onze toetsenborden verlagen de druk op de onderarmen waardoor klachten worden voorkomen.
Lees meer

Multi-pairing: een toetsenbord, meerdere devices

Wisselen tussen verschillende devices kan eenvoudig met multi-pairing. Met één druk op de knop switch je eenvoudig tussen pc, tablet of smartphone. Benieuwd hoe het werkt en wat de voordelen zijn?
Lees meer

Pootjes in of uit?

Een vaak aan ergonomen gestelde vraag is: ‘moet ik de pootjes van mijn toetsenbord inklappen of niet?’ Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden dient er eerst een onderscheid gemaakt te worden tussen mensen die blind kunnen typen en personen die niet blind typen.
Lees meer
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Al geregistreerd?
E-mail / Gebruikersnaam
Wachtwoord
Ik heb nog geen account?
Registreren
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mail
Wachtwoord
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt binnen enkele ogenblikken een nieuw wachtwoord
E-mail
Meer informatie
Naam *
Bedrijf
Telefoon
E-mail *
Bericht *
Velden met (*) zijn verplicht
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus