Selecteer uw regio

Wat zijn de risico's die mensen lopen als ze niet met persoonlijke accessoires werken?

Een goede houding achter je bureau is enorm belangrijk. Het lijkt verleidelijk om lekker onderuitgezakt te hangen in je stoel tijdens het werk, maar gezond is dat zeker niet. Een slechte werkhouding kan tamelijk vervelende klachten opleveren. Heb je pijn aan je bovenrug, nek, schouders, armen, polsen, handen of vingers? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat dit RSI-klachten zijn.

Een goede werkplek zorgt ervoor dat fysieke ongemakken niet worden opgeroepen of uitgelokt.
Om je te helpen bij het creëren van een goede werkplek hebben wij stapsgewijs uitgelegd waar je op moet letten bij het inrichten van je werkplek. Aan de hand van persoonlijke voorkeuren kun je uiteraard kiezen voor de hulpmiddelen die voor jou geschikt lijken. Lees meer hierover in onze whitepaper ‘het inrichten van een werkplek’.
 
Bekende klachten door een slechte werkomgeving
Een kantoor- of thuisomgeving kan heel wat klachten met zich brengen die anders zijn dan bij fysiek werk. Door vrijwel 100% binnenskamers te werken, grotendeels in een zittende positie waarbij men achter de computer zit, de telefoon opneemt of zit te schrijven wordt het pad geëffend om enkele van de belangrijkste klachten zoals rug- en nekpijn, vermoeide ogen, pijn in hand- en polsgewrichten, te ontwikkelen.

Daarnaast kunnen ook klachten ontstaan die het gevolg zijn van factoren als een slechte ventilatie, verlichting of luchtkwaliteit zelf, en dat zijn factoren die men niet onmiddellijk geneigd is om op te merken of waarover men gaat nadenken.

Zoals recente onderzoeken onlangs hebben aangetoond maken we over het algemeen ook langere werkdagen als enkele jaren geleden. Maar als we zo doorgaan om steeds maar langere werkweken te maken, dan is het een noodzaak geworden dat we meer aandacht besteden aan hoe we deze klachten kunnen vermijden.
 
Bekende klachten door een slechte houding
1. RSI-klachten
RSI is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachtenaan handen, polsen, armen, schouders of nek. RSI is de afkorting van Repetitive Strain Injury. Dit betekent; een blessure door een herhaalde belasting.

RSI komt vaak voor bij beroepen waarbij vaak dezelfde handelingen achter elkaar uitgevoerd worden. Enkele bekende voorbeelden zijn; kantoormedewerkers, kassapersoneel of lopende-bandmedewerkers. In Nederland hebben jaarlijks zo’n 3,2 miljoen mensen last van RSI-klachten.

Wanneer je veel achter je laptop of computer zit, belast je je vingers, polsen, armen, schouder- en nek enorm gedurende de werkdag. De doorbloeding kan hierdoor verslechten. Je kunt RSI-klachten herkennen aan tintelingen, koud of dood gevoel of lichte pijn. Deze klachten kunnen zelfs verergeren tot chronische pijn en stijfheid. Het gevaar van RSI ligt in het sluipende verloop. Niemand kijkt op van een zere pols of koude vingers. Vaak nemen de klachten ook af wanneer je niet op het werk bent. Na verloop kan de pijn echter blijven aanhouden en kan er krachtverlies optreden.
 
2. Een verstoorde spijsvertering
Wat erg slecht voor je gezondheid is, is de hele dag te blijven zitten. Door gedurende langere periodes te blijven zitten, worden de spijsverteringsorganen samengedrukt en zijn deze niet in staat om ideaal te functioneren. Dit is niet goed voor het spijsverteringsproces.

3. Je humeur verslechtert
Het is bewezen dat een slechte houding een negatieve invloed heeft op het humeur. Zij die voor langere perioden zittend werken vertonen een hogere graad van depressie. Zij die meer dan 7 uur per dag zitten lopen 47% meer risico op een depressie dan zij die 4 uur of minder zitten. Als je blijft zitten neemt je energieniveau neemt af, en beïnvloedt dit je humeur.

4. Een slechte houding beïnvloedt de manier waarop mensen naar je kijken
Hoe graag we ook een houding willen aanhouden van “oordeel niet naar het uiterlijk”, echter is de realiteit zo dat we dit toch allemaal wel eens doen. Een slechte houding beïnvloedt namelijk de manier waarop anderen naar je kijken. Wanneer je bijvoorbeeld gebogen over je bureau hangt, kunnen je collega’s veronderstellen dat je moe of niet geïnteresseerd bent.

5. Je prestaties nemen af
Wanneer je jezelf op een positieve manier presenteert verbeter je je werkhouding en neemt de alertheid toe. Daarnaast vermindert dit de vermoeidheid, en ben je instaat productiever te werken. Een goede presentatie van jezelf heeft dus voordelen voor jou, maar ook zeker voor je werkgever.

6. Langdurig zitten kan leiden tot vorming van spataders (vooral bij vrouwen)
Langere perioden stilzitten kunnen leiden tot de vorming van spataders, vooral bij vrouwen. Hiervoor is een toegenomen druk door het zitten en een gebrek aan bloedcirculatie doorheen het lichaam verantwoordelijk.

Enkele overige bekende klachten zijn:
  • Een verhoogd stressniveau;
  • Verhoogde kans op hartaandoeningen, obesitas, diabetes, kanker en zelfs vroegtijdig overlijden.
Door de hele dag zitten loop je maar liefst 54% meer kans op een hartaanval
Een goede werkplek zorgt ervoor dat fysieke ongemakken niet worden opgeroepen of uitgelokt

Om je te helpen bij het creëren van een goede werkplek hebben wij stapsgewijs uitgelegd waar je op moet letten bij het inrichten van je werkplek. Aan de hand van persoonlijke voorkeuren kun je uiteraard kiezen voor de hulpmiddelen die voor jou geschikt lijken. Lees meer hierover in onze whitepaper ‘het inrichten van een werkplek’.


 Wellicht ook interessant?

Het kennen van de taken van je medewerkers is essentieel!

Elke persoon die er hard naar streeft om doelen en doelstellingen van een bepaalde organisatie te bereiken, wordt een werknemer genoemd. Het succes en falen van een organisatie afhangt van haar medewerkers. Werknemers zijn ...
Lees meer

Performance management is niet zomaar een jaarlijkse evaluatie

Zoals de meeste werknemers wil je het goed doen in je job. Om dat te doen, moet je een duidelijk begrip hebben van wat er van je wordt verwacht en moet je kunnen presteren met de tools die je krijgt.
Lees meer

Ergonomie op de Beeldschermwerkplek

In een ideale wereld zou iedere werkplek voorzien zijn van het juiste materiaal en prettige materialen om een goede, ergonomische werkplek te creëren.
Lees meer
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Al geregistreerd?
E-mail / Gebruikersnaam
Wachtwoord
Ik heb nog geen account?
Registreren
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mail
Wachtwoord
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt binnen enkele ogenblikken een nieuw wachtwoord
E-mail
Meer informatie
Naam *
Bedrijf
Telefoon
E-mail *
Bericht *
Velden met (*) zijn verplicht
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus