Terug

Hoe kies je een zakelijke laptoptas?

Thuiswerken, onderweg of elke dag aan een ander bureau op kantoor? Een van de gevolgen van mobiel/flexibel werken is het regelmatig wisselen van werkplek. En iedere keer nemen we ons toetsenbord, muis, laptopstandaard en laptop weer mee. Een goede laptoptas is dan eigenlijk een niet te missen accessoire. Zeg maar het bureau in je tas, zodat je op iedere werkplek met de juiste werkhouding aan de slag kunt.
Hoe kies je een zakelijke laptoptas?
Waarom is een goede tas belangrijk?
Een laptop weegt vaak al tussen de 1,5 en de 4 kilo. Een tas met laptop en accessoires, zoals een muis, extern toetsenbord, papieren en portemonnee heeft dan ook al snel een gewicht tussen de 4 en 6 kilo. Een laptop rugzak heeft veel voordelen ten opzichte van laptoptassen met een schouderband. Zo is je houding beter (doordat de tas op twee schouders rust en niet een van de schouders lager laat hangen) en de spierspanning is meer symmetrisch verdeeld over de linker- en rechterzijde van het lichaam.

Maar of het nu gaat om een rugzak of schoudertas, het advies van gezondheidsexperts luidt: met een tas die 4 tot 6 kilo weegt is de maximale afstand die je af zou moeten leggen slechts 90 meter (Mital et al., 1993). Op langere afstanden adviseren zij om een trolley te gebruiken en zo het lichaam, met name de rug, te ontlasten.

Hoe wordt de tas gebruikt?
Maar voordat we de keuze maken tussen een schoudertas (sleeve), trolley of rugzak. Is de eerste vraag die we onszelf moeten stellen waarvoor gebruik je de tas het meest? Wandel je vaak langere afstanden met de tas, bijvoorbeeld omdat je veel met het openbaar vervoer reist. Of loopt je juist alleen korte afstanden van de auto naar de werkplek? Misschien ga je juist met de fiets naar het werk? Dit is belangrijke informatie om te bepalen welke soort zakelijke laptoptas past bij uw gebruik.

Een laptoprugzak of sleeve is bijvoorbeeld handig voor het reizen met het OV, maar door de rugbelasting minder geschikt om lange afstanden mee te lopen. Een trolley is minder geschikt om veel trappen mee te lopen, maar juist wel om langere afstanden te wandelen of mee te nemen op zakenreis. Werk je tot slot veel onderweg op plekken waar niet altijd een tafel beschikbaar is, bijvoorbeeld in de lobby van een hotel, dan is een ergonomische laptoptas waarmee je vanuit de tas zelf kunt werken, een goed hulpmiddel.
Laptop rugzak
Een laptop rugzak is een rugzak met een speciaal compartiment waarin je je laptop opbergt.

• Een rugzak beschermt je laptop tegen krassen en stof.
  • Een rugzak heeft meerdere vakken waar je accessoires makkelijk mee kunnen.
  • Dankzij schouderbanden is de rugzak geschikt als je moet lopen, fietsen en veel met het openbaar vervoer reist. Het gewicht is goed verdeeld over de beide schouders.
Laptop sleeve
Een sleeve is een volledig beschermende hoes die om je laptop past.

• Een sleeve beschermt je laptop tegen krassen en stof.
  • Handig wanneer je zonder grote rugzak op pad wilt, maar wel je laptop wilt beschermen.
  • Wil je toch op pad met een tas? Dan hebben onze sleeves en afneembare schouderriem die je eenvoudig op kan bergen.
  • Er blijft niet veel ruimte over voor andere accessoires.
Laptoptrolley
Een laptoptrolley is een efficiënte combinatie van laptoptas en reistrolley. Ideaal voor de mobiele werker die veel onderweg is.

• Je laptop blijft goed beschermd tijdens de reis en je hebt bovendien alle ruimte om zakelijke documenten op een nette manier te vervoeren.
  • Geschikt wanneer je (veelvuldig) grotere afstanden moet lopen.
  • Je hebt geen zware tas op je rug.

Reis je met het vliegtuig, dan neem je de laptop trolley zonder problemen mee als handbagage. Wel net zo handig wanneer je tijdens de reis nog aan het werk wil. Let wel op: controleer altijd eerst bij de vliegtuigmaatschappij goed of je laptoptrolley voldoet aan de maximale afmetingen van de handbagage.

Hoe vind je het juiste formaat laptopvak?
Wanneer je weet wat voor soort laptoptas je wilt dan moet je laptop natuurlijk wel netjes in je tas passen. Hij moet daarom niet te groot zijn, want dan schuift hij heen en weer en vergroot je de kans op beschadigingen. Een te klein formaat kan natuurlijk ook niet. Het is daarom belangrijk dat je voor het kopen van een tas goed op het formaat van het laptopvak let. Dit formaat wordt (meestal) uitgedrukt in inches.

Nadat je het formaat van je laptop hebt berekend, is het belangrijk dat je zeker weet dat de laptop in de laptoptas past. Om hier zeker van te zijn, is het handig om naast het inchformaat van het scherm, ook de volledige lengte, breedte en dikte van je laptop op te meten.

Hoeveel inch is mijn laptopscherm?
Als je niet goed weet hoe groot je laptop nu daadwerkelijk is, dan kun je dit eenvoudig meten met behulp van een meetlint. Je dient de afstand over de diagonaal van het scherm te meten, zoals aangegeven op de afbeelding. Vervolgens reken je de centimeters om naar het bijbehorende inch formaat. Op het internet staan genoeg omrekentools die dit voor je kunnen uitrekenen.

Voorbeeld
Wanneer jouw schermdiagonaal tussen de 35,8 en de 39,6 cm bedraagt, dan heb je een 15 of 15.6 inch laptop. Een laptoptas tot 15.6 inch is dan geschikt voor jou.

Let wel op: sommige laptops hebben een brede rand om het scherm heen zitten. Heeft je laptop dat ook? Meet deze rand dan mee. Het kan namelijk zijn dat jouw 15 inch laptop door die rand alsnog niet in een 15 inch tas past. Het is dan verstandig om een grotere tas te kiezen.
Conclusie
De keuze van de juiste laptoptas is gebaseerd op het beantwoorden van een aantal vragen:

1. Hoe reis je? Met OV, in de auto, lopend of op de fiets?
  2. Heb je dagelijks veel trappen, leg je korte afstanden of juiste lange afstanden lopend af?
  3. Wat neem je mee in je tas? Alleen je laptop met enkele accessoires of ook documenten en andere dingen? Met andere woorden hoe belangrijk is extra opbergruimte voor je?

En dan wil het oog ook wat. Welke tas heeft de juiste functionaliteiten, is geschikt voor het vervoer dat u gebruikt en de afstanden die u lopend aflegt en ziet er ook nog mooi uit.
Bekijk al onze laptoptassen