Historie

Al meer dan 25 jaar de ergonomie- specialist van Nederland. Hoe wij ooit begonnen zijn en zijn gegroeid tot waar we nu staan vertellen we je graag!
Historie
Oprichting BakkerElkhuizen (1994)
Bewegingswetenschappers Wim Bakker en Jan-Willem Elkhuizen richten ergonomisch adviesbureau BakkerElkhuizen op om bedrijven te voorzien van ergonomisch advies. Al snel signaleren ze een behoefte aan hulpmiddelen om de interactie tussen mens en computer te verbeteren.

Uitvinding documenthouder (1994)
BakkerElkhuizen bedenkt het innovatieve concept van een in-line documenthouder om overmatige nekbuiging en –bewegingen te voorkomen bij het werken met documenten: de Q-Doc documenthouder wordt geboren. De in-line documenthouder wordt met groot enthousiasme ontvangen en vindt al snel gretig aftrek in de markt.

Beeldschermhoogte (1998)
Een volgende uitdaging dient zich aan; te laag staande beeldschermen leiden tot onnodige nek- en schouderklachten. Opnieuw gaat BakkerElkhuizen aan de slag en in 1998 ziet de monitorstandaard het daglicht.
Pauzesoftware (1999)
Als bewegingswetenschappers constateren beide oprichters dat naast werkhouding ook werkgedrag van grote invloed is op gezond, comfortabel en efficiënt beeldschermwerk. Hiervoor verwerven zij in 1999 het niet-exclusieve dealerschap van WorkPace pauzesoftware. Verkoop van software en ergonomische oplossingen vindt plaats aan bedrijven en organisaties in Nederland.

In datzelfde jaar dient zich opnieuw een uitdaging aan; laptops doen meer en meer hun intrede en BakkerElkhuizen voorziet ergonomische uitdagingen door het concept van een aan het toetsenbord gekoppeld beeldscherm. Het toetsenbord op juiste afstand gebruiken vereist overmatige buiging van nek om ‘in het beeldscherm te duiken’ en het beeldscherm op juiste hoogte plaatsen maakt gebruik van het toetsenbord onmogelijk…
bakkerelkhuizen
Uitvinding laptopstandaard (2000)
Vele brainstormsessies volgen en geïnspireerd op een pizzadoos worden de ontwikkelaars geïnspireerd tot de ontwikkeling van de Ergo-Q laptopstandaard. Met extern toetsenbord en muis kan de gebruiker dankzij de Ergo-Q zijn laptop ‘upgraden’ tot een mobiele én ergonomische opstelling. De verkopen lopen voortvarend en de organisatie groeit gestaag. Ook dienen zich de eerste dealers aan om BakkerElkhuizen producten te verkopen.
 
Oprichting ErgoDirect (2000) 
In 2000 vinden WorkPace dealers BakkerElkhuizen en Harley Systems (John van Hooft) elkaar en richten de firma ErgoDirect op om de verkoop van pauzesoftware een boost te geven. Al snel  na de oprichting zien de aandeelhouders via ErgoDirect grote kansen voor het BakkerElkhuizen portfolio van ergonomische accessoires. Besloten wordt om verkoop van pauzesoftware en ergonomische accessoires aan bedrijven en organisaties via ErgoDirect te laten verlopen. BakkerElkhuizen legt zich vanaf nu toe op de opbouw van een nationaal en internationaal netwerk van BakkerElkhuizen partners. Introductie van nieuwe producten zoals de Ergo-Q laptophouders vindt plaats via partners zoals ErgoDirect.

Oprichting ErgoBrain (2003)
John van Hooft besluit tot oprichting van ErgoBrain om zijn ideeën voor verschillende producten te vermarkten. Aangevuld met kwalitatief hoogstaande producten van derden, waaronder de Evoluent muis, creëert ErgoBrain zo een breed portfolio van ergonomische accessoires. 
Uitvinding FlexDesk én FlexTop (2003)
ErgoBrain introduceert de FlexDesk, een innovatieve documenthouder met bewegend werkblad voor data-invoer, lezen en schrijven. Tevens introduceert ErgoBrain de innovatieve FlexTop, een laptopstandaard die kan worden bevestigd aan je laptop. 
Verkoop ErgoDirect aan Harley Systems (2004)
BakkerElkhuizen besluit haar belang in ErgoDirect af te stoten aan haar partner Harley Systems (John van Hooft) om zich nog meer te focussen op de groei van haar netwerk van partners.
Verkoop BakkerElkhuizen aan Harley Systems (2006)
Oprichters Wim Bakker en Jan-Willem Elkhuizen besluiten hun bedrijf BakkerElkhuizen te verkopen aan Harley Systems (John van Hooft, voormalig partner ErgoDirect).
Integratie BakkerElkhuizen – ErgoBrain (2007)
Dit jaar staat in het teken van de integratie van ErgoBrain in BakkerElkhuizen en het consolideren van de relaties met vele nationale en internationale wederverkopers. Met de samenvoeging van ErgoBrain en BakkerElkhuizen ontstaat een nog groter en completer assortiment aan eigen producten aangevuld met kwaliteitsproducten van derden, zoals de Evoluent muis.
Het Nieuwe Werken neemt een vlucht
Rond 2006, 10 jaar na ingebruikname van het eerste Het Nieuwe Werken (HNW) kantoor bij Interpolis, neemt het HNW concept een enorme vlucht. Kantoren zonder vaste werkplekken worden gemeengoed wat betekent dat mobiele kantoorwerkers niet weg te denken zijn. BakkerElkhuizen speelt hier voortdurend op in door tienduizenden gebruikers binnen HNW-projecten te voorzien van haar mobiele oplossingen.
Financiële crisis (2008)
Het faillissement van de bank Lehman Brothers veroorzaakt een kettingreactie die wereldwijd leidt tot een financiële crisis van ongekende omvang. Ook BakkerElkhuizen wordt begin 2009 getroffen door een sterke omzetterugval. Deze gebeurtenis noopt ons verschillende maatregelen te treffen zoals personeel- en kostenreductie, optimalisatie en automatisering van processen en herijking en opwaardering van onze propositie als leverancier van ergonomische accessoires naar een meer conceptuele positionering voor vaste, mobiele, flexibele en thuiswerkplekken. De ingezette veranderingen behoeden BakkerElkhuizen voor rode cijfers en resulteren vanaf 2010 in een stabiele organisatie die weer een gezonde stevige jaarlijkse groei laat zien.

Ergonomie wordt meer en meer gemeengoed en de markt komt langzaam tot een volwassenheid waarbij het aanbod van ergonomische oplossingen snel toeneemt. Het inspireert BakkerElkhuizen om haar vooraanstaande rol als ergonomisch innovator op de lange termijn te verstevigen door een verbreding van het portfolio.  
CtrlWORK: vervanger pauzesoftware (2009)
Ook pauzesoftware ondergaat zijn evolutie, mede dankzij zijn initiële rigide werkwijze van blokkerende toetsenborden en zwarte schermen om pauzes af te dwingen. De 'pil' die werkte voor mensen met ernstige RSI klachten wordt een bittere pil voor de 'gezonde' medewerker in de vorm van nieuwe klachten; irritatie én frustratie. Op verzoek van onze grootste klanten brengt BakkerElkhuizen CtrlWORK op de markt als vervanger van pauzesoftware. Met CtrlWORK geven we gebruikers eigen regie over meldingen en verleggen we de focus naar bewustwording als basis voor de zo gewenste gedragsverandering. Én met succes, meer dan 75% van de pauzesoftware gebruikers stapt binnen 2 jaar over op CtrlWORK!
WORK & MOVE Coach (2018)
Dankzij onze drang om te blijven innoveren voorzien we sinds 2018 honderdduizenden gebruikers weer van de volgende evolutie: WORK & MOVE. Werk, beweging en bewustwording; sleutelgebieden om beeldschermwerk voldoende afwisselend te maken en beeldschermwerkers te begeleiden naar een gezonde, comfortabele én efficiënte manier van werken.
Sta-zit tafel en concentratieruimtes (2018)
BakkerElkhuizen zet in 2018 met de introductie van de Innodesk zit-sta tafel, met persoonlijke WORK & MOVE coach, haar eerste schreden in het veld van de meer facilitair georiënteerde producten. Al snel volgen concepten als de HoneyComb zit-sta conferentietafel en de pop-up concentratiewerkplekken BellBooth, MindPod en ScrumRoom. Naast onze sterke positie op het gebied van ergonomische accessoires wordt ons portfolio hiermee uitgebreid met facilitaire ergonomische accessoires op het gebied van licht en akoestiek.

BakkerElkhuizen 25 jaar

Coronapandemie, BE Safety Screens (2020)
Op moment van introductie van onze 100% circulaire lijn van ergonomische accessoires wordt de wereld opgeschrikt door de coronapandemie en wordt ons dagelijkse (werk)leven bepaald door maatregelen en lockdowns. BakkerElkhuizen anticipeert hierop door in slechts enkele weken BE Safety Screens (van gerecyclede PET-flessen) te introduceren waarmee veilig en gezond werken in kantooromgevingen kan worden gefaciliteerd.

Herpositionering, duurzaam ondernemen, Made in Holland (2020)
Naast de coronapandemie wordt de wereld én BakkerElkhuizen geconfronteerd met tekorten aan grondstoffen, prijsstijgingen en sterk gestegen vervoerskosten. Het stimuleert ons onze propositie te herijken en te werken aan een nieuwe hybride strategie waarin we samen met onze partners de klantbeleving naar een hoger niveau gaan brengen. Onderdeel van deze nieuwe strategie is om op termijn de productie van al onze producten naar Europa/Nederland te halen en bij elk nieuw productontwerp duurzame en circulaire productietechnieken én materialen als speerpunt te nemen. Onze focus concentreert zich vanaf nu op de 8 m3 werkplek waarin BakkerElkhuizen op basis van onderzoek en kennis innovatieve oplossingen ontwikkelt voor jouw optimale (werk)plek thuis én op kantoor: Work Smart – Feel Good
bakkerelkhuizen
Introductie 100% circulaire ergonomische accessoires (2020)
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en duurzaam innoveren en produceren zit al bijna 30 jaar ingebouwd in ons DNA. Begin 2020 brengen we dit expliciet naar de markt door de introductie van een lijn van documenthouders, laptophouders en monitorsteunen gemaakt van gerecyclede PET-flessen.
 
Introductie EnergyByLight (2022) en UltraStand Universal
BakkerElkhuizen introduceert de EnergyByLight, een duurzame bio-dynamische bureaulamp, die het daglicht of circadiaans ritme naar je (thuis)werkplek brengt om je meer energie, betere prestaties en een betere nachtrust te bezorgen (mensgerichte duurzaamheid). Op basis van onze bijna 30-jarige traditie vanzelfsprekend, net als nagenoeg alle BakkerElkhuizen, ontworpen én geproduceerd in Nederland.

Naast een aantal nieuwe laptop- en tabletstandaarden introduceert BakkerElkhuizen de UltraStand Universal, een ultradunne superlichte laptopstandaard die als een tweede huid semipermanent aan laptops van 13-16” kunnen worden bevestigd van eender welk merk.
ErgoDirect wordt BakkerElkhuizen (2022)
Vanaf juni 2022 voert ErgoDirect een naamswijziging door die zorgt dat we in dit Hybride tijdperk transparanter en duidelijker naar de markt kunnen optreden. Vanaf nu gaat ErgoDirect op in BakkerElkhuizen.
 
headphones

Hulp nodig? We zijn er voor je

Kijk bij onze FAQ of neem contact met ons op

thumb

Onze kennis & producten zijn key

Bekijk ons ​​brede aanbod van kennis en producten.

star

Vele klanten gingen je voor

Lees over hun ervaring met BakkerElkhuizen

Copyright © 2024 BakkerElkhuizen

Privacybeleid Algemene voorwaarden Cookie beleid

Selecteer je land en taal