Werken met Muis & Toetsenbord

Werken met een computer is een proces van interactie tussen de gebruiker en zijn computer. Informatie wordt voornamelijk visueel of hoorbaar ontvangen en verwerkt in de hersenen.

Daarna worden gegevens ingevoerd met toetsenbord en muis of via de stem. Met het toetsenbord reizen we tot 32 km en gebruiken we de muis 50-65% van onze computertijd.

Het werken met de juiste invoerapparatuur heeft dus een enorme impact op zowel ons fysieke comfort als onze productiviteit.
Werken met Muis & Toetsenbord
Hoe kies ik de juiste muis?
Hoe kies ik de juiste muis?

Het meest gebruikte computerhulpmiddel is nog altijd de muis. Omdat de keuze voor een muis van persoon tot persoon kan verschillen, vind je hier een praktische keuzehulp.

Lees meer
Wat is een centrische muis en hoe werkt het?
Wat is een centrische muis en hoe werkt het?

In deze blog gaan we het hebben over de centrische muis, een ergonomisch ontworpen computer muis die onder andere spierspanning vermindert en jouw werkhouding verbeterd. We gaan je uitleggen wat een centrische muis is, hoe deze werkt, wat de voordelen zijn en wanneer deze muis de ideale keuze is voor jou. Ontdek hoe de centrische muis jouw bureau omtovert in een ergonomische werkplek.

Lees meer
Uitgelicht: het toetsenbord, wat is belangrijk?
Uitgelicht: het toetsenbord, wat is belangrijk?

We gebruiken nu nog de helft van onze tijd een computermuis, maar steeds vaker worden we aangemoedigd juist sneltoetsen te gebruiken. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een (compact) toetsenbord?

Lees meer
Minder muisgebruik dankzij sneltoetsen
Minder muisgebruik dankzij sneltoetsen

Minder muisgebruik heeft twee grote voordelen. De lichamelijk belasting neemt af en je realiseert een hogere productiviteit. De grootste uitdaging om dit te realiseren is echter: het leren en daadwerkelijk toepassen van sneltoetsen.

Lees meer
Waarom is ergonomie van toetsenbord en muis zo belangrijk voor gezondheid en productiviteit?
Door het toetsenbord los van je computer te gebruiken is het mogelijk om een ​​goede georganiseerde werkplek te realiseren. Het scherm van de computer kan dan zelfstandig op de juiste kijkhoogte en -afstand worden geplaatst, wat overeenkomt met de Europese wetgeving.

Bovendien beïnvloeden het ontwerp en de positionering van onze invoerapparaten in combinatie met elkaar ons werkgedrag en onze lichaamshouding. Het bedienen van de invoerapparaten dicht bij de romp zorgt voor een gunstige spierspanning, in tegenstelling tot 'ver reiken'. Maar een breed toetsenbord zorgt ervoor dat computergebruikers de muis uiterst rechts op hun werkplek bedienen, buiten de korte reikwijdte. Daarom is het compacte toetsenbord in principe het meest effectief, omdat het de meeste ruimte laat voor andere taken en de positie van de muis verbetert.

Voor specifieke taken is het echter raadzaam om specifieke functies beschikbaar te hebben; bijvoorbeeld het numerieke gedeelte van het toetsenbord bij veelvuldig werken met cijfers of scrollfuncties bij intensief internetten.

Ten slotte is het aanpassingsprincipe, afmetingen van handen in vergelijking met muis, ook een punt van aandacht, om een ​​comfortabel gebruik te garanderen met minimale belasting voor de gebruiker. Met onze kennis en ervaring willen helpen we je om de beste invoerapparatuur te vinden voor je individuele computerwerk.
De positionering van de muis
Niet alleen de vorm en aansturing van de muis heeft invloed op de lichaamshouding, ook de positie van de muis op het bureau is daarbij belangrijk. Door het numerieke deel zijn traditionele ‘fullsize’ toetsenborden erg breed, terwijl een groot deel van de computergebruikers dit numerieke deel (bijna) niet gebruikt. 

Door de breedte van het toetsenbord ligt de muis niet recht voor de schouder van de gebruiker en is de werkhouding niet optimaal. Compacte toetsenborden, zonder numeriek deel, verkleinen juist de reikafstand naar de muis waardoor de belasting van de schouder en onderarm vermindert. Het gebruik van een compact toetsenbord helpt daarmee dus ook bij het realiseren van een goede lichaamshouding.


ISO norm
De Europese richtlijn, ofwel ISO norm, adviseert een neutrale lichaamshouding voor het gebruik van het toetsenbord en de muis. Bij een gewoon toetsenbord is dat niet te realiseren, volgens de ISO organisatie.
Wat kan er gebeuren bij het gebruik van een ‘verkeerde’ muis?
Langdurig gebruik van de muis kan leiden tot pijn en ongemak in schouders, onderarmen en handen (Chang et al., 2007; Andersen et al., 2008). Een ergonomische muis kan deze effecten ten dele tegengaan en leidt tot meer comfort.

Hand- en pols- en onderarmbelasting
Een ‘normale’ of standaard muis veroorzaakt een ongunstige hand, pols en onderarm-houding. Het lichaam wordt namelijk op drie manieren extra belast door het gebruik van een standaard muis. Pronatie, polsextensie en ulnaire en radiale deviatie.

In de onderarm spreekt men van pronatie wanneer vanuit de neutrale uitgangshouding de handpalm naar binnen wordt gedraaid. Tijdens deze beweging kruisen de botten en aangehechte spieren in de onderarm elkaar. De pols is door de normale hoogte van de muis naar achter gebogen, dit wordt ook wel polsextensie genoemd.

Daarnaast moet de gebruiker de vinger optillen om te klikken, wat de belasting in het gehele polsgebied verder versterkt. De meest gebruikte houding bij het gebruik van een standaard muis is de zogeheten ulnaire deviatie. Dit betekent dat de hand gebogen is richting de pinkzijde, zoals onderstaande afbeelding illustreert. In de zijwaartse buiging in de richting van de duimzijde, de radiaal deviatie, zijn mensen namelijk zeer beperkt lenig.

De hand wordt daarom meestal naar rechts gebogen, ofwel: ulnaire deviatie. Door deze houding is de pols weinig in de neutrale stand tijdens het gebruik van een normale muis en dit zorgt op den duur voor overbelasting.
headphones

Hulp nodig? We zijn er voor je

Kijk bij onze FAQ of neem contact met ons op

thumb

Onze kennis & producten zijn key

Bekijk ons ​​brede aanbod van kennis en producten.

star

Vele klanten gingen je voor

Lees over hun ervaring met BakkerElkhuizen

Copyright © 2024 BakkerElkhuizen

Privacybeleid Algemene voorwaarden Cookie beleid

Selecteer je land en taal