Selecteer uw regio

Verticale muizen
Verticale muizen
 • Voorkomt overbelasting: polsen en armen
 • Hoog gebruiksgemak
 • Korte aanwentijd
 • Comfortabel, ook bij intensitief gebruik
Centrale muizen
Centrale muizen
 • Voorkomt overbelasting: polsen, armen, handen en schouder
 • Langere aanwentijd
 • Rechts- linkshandig werken
 • Meest ergonomische positie
Precisie muizen
Precisie muizen
 • Voorkomt overbelasting: polsen en armen
 • Bij veel precisiewerk
 • Gemiddelde aanwentijd
Speciale muizen
Speciale muizen
 • Voorkomt overbelasting: hand, arm, schouder en nek
 • Ontspannen houding
 • Op maat voor perfecte pasvorm

Muizen: veel verschillende ergonomische muizen. Waar op te letten?

Met wat kleine aanpassingen is het eenvoudig om de ideale werkplek te creëren. Het meest gebruikte accessoire bij het werken met een computer of laptop is nog altijd de muis. Met name in de werksetting wordt een muis veel gebruikt en is het vaak zelfs standaard onderdeel van een computerwerkplek. Verschillende onderzoeken bevestigen dit. Zo blijkt uit een survey door The Atlantic in 2014 onder bijna 300 mensen dat ruim driekwart van hen in de afgelopen week een externe muis gebruikte.

Zoveel verschillende soorten ergonomische muizen. Welke past het best bij mij?
Door het veelvuldige gebruik is een goede muis dus essentieel om gezond en comfortabel te kunnen werken met een computer of laptop. Tegenwoordig zijn er veel verschillende muizen op de markt, waarvan de meeste (niet-standaard) muizen ook ergonomisch verantwoord zijn. Van verticale, precisie en centrale muizen tot een pen tablet. Hoe kies je nu uit al deze soorten de juiste muis?

Verschillende soorten ergonomische muizen
Er zijn verschillende ergonomische muizen die het comfort van het muisgebruik vergroten. Alle onderstaande soorten verlagen daarnaast in meer of mindere mate de pronatie, polsextensie en de ulnaire deviatie. We lichten drie soorten toe.

Verticale muizen
De eerste groep ergonomische muizen die we in ons assortiment hebben zijn de verticale muizen, zoals de Evoluent-muizen. Deze muis wordt vastgepakt in een ‘hand schud’ houding. Door deze houding buigt de pols minder opzij en hoeft de onderarm minder naar binnen te draaien.

Centrale muizen
De centraal gepositioneerde muizen, zoals de Mousetrapper. Het voordeel van centraal gepositioneerde muizen is dat deze recht voor de gebruiker liggen, namelijk tussen de gebruiker en het toetsenbord. Dit zorgt voor minder spierbelasting in de schouder ten opzichte van een standaardmuis die daarentegen naast het toetsenbord ligt. Bij een centrale muis hoeft de schouder door deze centrale positie niet naar buiten gedraaid te worden (Lin et al. 2014).

Precisie muizen
Dan zijn er nog de pen tablet en andere precisie-grip muizen, zoals de DXT. Deze muizen kunnen met de vingertoppen worden vastgepakt. Hierdoor zijn de vingers bij deze muizen vaak meer gebogen en is de pols juist minder naar achter gebogen, zoals onderstaande afbeelding laat zien. Het gebruik van een precisiemuis kan ook leiden tot minder spierbelasting in de onderarmen doordat er minder sprake is van polsextensie (Kotani & Horii, 2003; Ulmann et al., 2003).

Speciale muizen
De speciale muis zit tussen een standaard muis en een verticale muis in. De HandShoeMouse is hier een voorbeeld van. Uw hand ligt ontspannen op de muis maar u hoeft de muis niet vast te grijpen. Uw hand rust in een vorm die past als een handshoen. Omdat niet iedere hand even groot is zijn hier dan ook meerdere maten voor beschikbaar.

Wat kan er gebeuren bij het gebruik van een ‘verkeerde’ muis?
Langdurig gebruik van de muis kan leiden tot pijn en ongemak in schouders, onderarmen en handen (Chang et al., 2007; Andersen et al., 2008). Een ergonomische muis kan deze effecten ten dele tegengaan en leidt tot meer comfort.

Hand- en pols- en onderarmbelasting
Een ‘normale’ of standaard muis veroorzaakt een ongunstige hand, pols en onderarm-houding. Het lichaam wordt namelijk op drie manieren extra belast door het gebruik van een standaard muis. Pronatie, polsextensie en ulnaire en radiale deviatie.

In de onderarm spreekt men van pronatie wanneer vanuit de neutrale uitgangshouding de handpalm naar binnen wordt gedraaid. Tijdens deze beweging kruisen de botten en aangehechte spieren in de onderarm elkaar. De pols is door de normale hoogte van de muis naar achter gebogen, dit wordt ook wel polsextensie genoemd.

Daarnaast moet de gebruiker de vinger optillen om te klikken, wat de belasting in het gehele polsgebied verder versterkt. De meest gebruikte houding bij het gebruik van een standaard muis is de zogeheten ulnaire deviatie. Dit betekent dat de hand gebogen is richting de pinkzijde, zoals onderstaande afbeelding illustreert. In de zijwaartse buiging in de richting van de duimzijde, de radiaal deviatie, zijn mensen namelijk zeer beperkt lenig.

De hand wordt daarom meestal naar rechts gebogen, ofwel: ulnaire deviatie. Door deze houding is de pols weinig in de neutrale stand tijdens het gebruik van een normale muis en dit zorgt op den duur voor overbelasting.

ISO norm
De Europese richtlijn, ofwel ISO norm, adviseert een neutrale lichaamshouding voor het gebruik van het toetsenbord en de muis. Bij een gewoon toetsenbord is dat niet te realiseren, volgens de ISO organisatie.

Meer weten voor aanschaf?
Nog niet overtuigd welke ergonomische muis u moet kiezen? Doorloop dan ons schema in onze whitepaper over het kiezen van de beste muis. Of neem contact met ons op. En bekijk onze video over het kiezen van de juiste muis.

Wilt u tips over hoe een goede werkplek eruitziet? Bekijk dan eens rustig onze 16 tips van een goede werkplek. U kunt namelijk meer doen dan alleen een goede laptopstandaard aanschaffen.

Ergonomische muis kopen?
Wilt u meer weten over de verschillende soorten muizen en hun voor- en nadelen? Wilt u een ergonomische muis kopen? Neem dan contact met ons op en we helpen u graag verder.

Ergonomische muizen verkopen? Word onze reseller.
Bent u reseller en wilt u onze producten in uw assortiment hebben? Neem dan contact met ons op.

Meer weten, vragen of suggesties?
Mocht u nog vragen hebben of meer informatie willen hebben, neem dan contact met ons op. We nemen dan binnen één werkdag contact met u op.
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus