Kantoor van de toekomst

We hebben een intensieve tijd achter de rug vol met onzekerheden, veranderende werkomgevingen en vooruitblikken naar de toekomst. En dat laatste doen we veelvuldig. We horen continu signalen vanuit de markt, er zijn onderzoeken gedaan over terugkeer naar kantoor en de meest gehoorde term is: Hybrid Working.
Kantoor van de toekomst
De kantoorwerkplek van morgen: Virtual- en Augmented reality
De kantoorwerkplek van morgen: Virtual- en Augmented reality

Het ontwerpen van nieuwe producten, het inrichten van een kantoorpand of zelfs een compleet kantoorterrein; alles is binnen een handomdraai gedaan met de nieuwe virtual- en augmented reality brillen. Voor de creatieve werkers zijn de mogelijkheden eindeloos. Maar is deze technologie ook toe te passen in een kantooromgeving met beeldschermwerkers?

Lees meer
Desksharing
Desksharing

In een tijd van volledig thuis werken is het lastig voor te stellen dat we weer deels terug gaan naar kantoor. Het gaat gebeuren, alleen niet meer zoals het was. Afhankelijk van je taken, de collega’s die er zijn en mate van overleggen wordt er afwisselend thuis en op kantoor gewerkt. Het kantoor als de nieuwe ontmoetingsplek. De koffieautomaat 2.0.

Lees meer
De meeste bedrijven zullen hun medewerkers niet volledig laten terugkeren naar kantoor.
Gaan kantoren overbodig worden?
Het thuiswerken is goed bevallen. Maar betekent dat we volledig thuis zullen werken en de kantoren overbodig worden? Zo snel als we (volledig) zijn gaan thuiswerken, zo snel zullen we niet naar een veranderde kantooromgeving gaan. We moesten van de ene op de andere dag thuiswerken. We hadden geen keuze. We hebben nu wel tijd om te bedenken hoe we het werken op kantoor gaan inrichten.

Onderzoek PwC
Uit onderzoek van PwC blijkt dat als alle werknemers een dag langer thuis werken, dit op de lange termijn kan leiden tot een stijging van de kosten. Deze zijn voornamelijk te wijten aan de effecten van minder samenwerking en minder betrokkenheid bij de organisatie.

Uit dit onderzoek van PwC blijkt dat de meest effectieve samenwerking plaatsvindt op (fysieke) plekken die de uitwisseling van ideeën stimuleren. Een ander groot gemis is het ontbreken van contact bij de koffieautomaat. Deze onverwachte ontmoetingen leiden vaak tot nieuwe ideeën. We zijn dan ook overtuigd dat het hybride werken, de nieuwe manier van werken wordt. Waar je thuis het geconcentreerde werk doet, om op kantoor meer de samenwerking op te zoeken. Het kantoor wordt een ontmoetingsplek voor creatieve brainstormsessies, inspirerende kick-offs, een plek om klanten te ontmoeten en om het wij-gevoel vast te houden.
Wie, wat, waar & hoe?
Bedrijven zullen moeten bedenken hoe ze het kantoor als ontmoetingsplek gecombineerd met desksharing zullen in gaan richten. Maar hoe ziet het ideale kantoor van de toekomst er uit? Organisaties zullen zich vragen moeten stellen zoals:
 
  • Wanneer werk je thuis en voor welke taken ga je naar kantoor?
  • Voor wie is thuiswerken geschikt en wie kan beter op kantoor zijn?
  • Hoe bepaal je de verschillende functies in het gebouw? Welke functies zijn er nodig?
  • Zijn er voldoende hulpmiddelen om thuis en op kantoor te kunnen werken?
  • Welke regels zijn er nodig wanneer we samen te komen?
  • Hoe coach je jouw werknemers op afstand of `live`?
  • Hoe zorgen we voor een goede onderlinge samenwerking?
  • Wat vinden jouw werknemers belangrijk?
Hoe ziet jouw kantoor van de toekomst eruit?
Kantoor als ontmoetingsplek of thuis om geconcentreerd te werken. Hoe dan ook, iedere werkplek zal aan een aantal basisvoorwaarden moeten voldoen. Zo moet iedere werkplek uitgerust zijn met een aantal vaste onderdelen. Elke werknemer gebruikt een individuele muis en toetsenbord en neemt die overal mee naartoe. Dit is de enige manier om flexibel, hygiëne en ergonomie te garanderen. Maar ook thuis, net als op kantoor, zijn een goed bureau, stoel en (extra) beeldscherm noodzakelijk. De inrichting thuis kan anders zijn dan kantoor (in verband met de beschikbare ruimte), maar voor iedere situatie, voor ieder gebruik is er een praktische oplossing.

Wil je meer weten hoe je jouw kantoor en thuiswerkplekken optimaal in kan richten? Vraag dan onze twee handboeken aan: Het Hybride werken en het thuiswerkhandboek.

 
Vraag hybride werken handboek aan
headphones

Hulp nodig? We zijn er voor je

Kijk bij onze FAQ of neem contact met ons op

thumb

Onze kennis & producten zijn key

Bekijk ons ​​brede aanbod van kennis en producten.

star

Vele klanten gingen je voor

Lees over hun ervaring met BakkerElkhuizen

Copyright © 2024 BakkerElkhuizen

Privacybeleid Algemene voorwaarden Cookie beleid

Selecteer je land en taal