Terug

Hoe kies ik de juiste muis?

Het meest gebruikte computerhulpmiddel is nog altijd de muis. Er zijn echter tegenwoordig zoveel verschillende soorten muizen waardoor wij begrijpen dat de keuze voor een muis lastig is. Omdat de keuze voor een muis van persoon tot persoon kan verschillen leggen wij graag aan je uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een muis, welke verschillende soorten muizen er zijn en wat de voordelen hier van zijn. Om dit nog overzichtelijker voor je te maken vind je op deze pagina ook een praktische keuzehulp waardoor alles in één oogopslag duidelijk voor je wordt. 
Hoe kies ik de juiste muis?
Waarom is een ergonomische muis zo belangrijk?
Allereerst is het belangrijk om te weten wat een ergonomische muis is, welke verschillende ergonomische muizen er allemaal zijn en waarom je deze zou moeten gebruiken.

Hand-, pols- en onderarmbelasting
Een standaard muis veroorzaakt een ongunstige hand-, pols- en onderarmhouding. Het lichaam wordt namelijk op drie manieren extra belast door het gebruik van een standaard muis:
 
 • Pronatie: Naar binnen draaien van de pols vanuit de onderarm
 • Polsextensie: Strekken van de pols
 • Ulnaire en radiale deviatie: Zijwaarts buigen vanuit de pols

Langdurig gebruik van de muis kan leiden tot pijn en ongemak in schouders, onderarmen en handen (Chang et al., 2007; Andersen et al., 2008). Een ergonomische muis kan deze effecten ten dele tegengaan en dit leidt tot meer comfort.
Verschillende soorten ergonomische muizen

Er zijn verschillende ergonomische muizen die het comfort van het muisgebruik vergroten. Alle onderstaande soorten verlagen daarnaast in meer of mindere mate de pronatie, polsextensie en de ulnaire deviatie. We lichten drie soorten toe.

1. Centrische muizen
Het voordeel van centrische muizen is dat deze recht voor de gebruiker liggen, namelijk tussen de gebruiker en het toetsenbord. Dit zorgt voor minder spierspanning in de schouder ten opzichte van een standaardmuis die naast het toetsenbord ligt. Bij een centrale muis hoeft de schouder door deze centrale positie niet naar buiten gedraaid te worden (Lin et al. 2014).

Voordelen:
 • Minder spierbelasting in de schouder;
 • De spieractiviteit in de onderarmen is minder.
2. Precisie muizen
Precisie muizen worden met de vingertoppen vastgepakt. Hierdoor zijn de vingers bij deze muizen vaak meer gebogen en is de pols juist minder naar achter gebogen, zoals onderstaande afbeelding laat zien. Deze precisie muizen hebben daardoor grofweg dezelfde voordelen als de centrale muizen. 

Voordelen:
 • Minder spierbelasting in de schouder (Kotani & Horii, 2003; Ulmann et al., 2003).
 • Natuurlijke houding pols voor meer comfort en minder pronatie bij het gebruik van een precisiemuis. Dit geldt niet wanneer u een penclic muis gebruikt.
3. Verticale muizen
Bij verticale muizen wordt de muis vastgepakt in een ‘hand schud’ houding, zoals te zien op de afbeelding. Door deze houding buigt de pols minder opzij en hoeft de onderarm minder naar binnen te draaien.

Voordelen:
Bij het gebruik van een verticale muis is er minder ulnaire deviatie en pronatie (Schmid et al., 2015). Hierdoor is de spieractiviteit in de onderarm lager dan bij een standaardmuis (Quemelo & Vieira, 2013).

Inzet: Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van een verticale joystick muis zorgt voor een sneller herstel van voorarm, pols en handklachten (Aarås et al., 2001). Het is echter onbekend of alle verticale muizen hetzelfde effect hebben.
4. Support muizen
De support muis zit tussen een standaard muis en een verticale muis in. De HandShoeMouse is hier een voorbeeld van. Je hand ligt ontspannen op de muis maar je hoeft de muis niet vast te grijpen. Je hand rust in een vorm die past als een handshoen. Omdat niet iedere hand even groot is zijn hier dan ook meerdere maten voor beschikbaar.
 
Welke ergonomische muis is geschikt voor jou?
Met de volgende selectiecriteria vind je zeker de juiste muis!
 • Ben je rechts- of linkshandig?
 • Als je bijzonder grote of kleine handen hebt, moet je ook rekening houden met de afmetingen.
 • Geef je de voorkeur aan een draadloze of bedrade versie?
 • Welk design en/of welke vorm spreekt je aan?
 • Is het voor jouw computerwerk nodig om voortdurend de aanwijzersnelheid (DPI) aan te passen (direct toegankelijke DPI-knop)?
 • Wil je de knoppen zelf programmeren?
 • Waar ervaar je lichamelijk ongemak bij het werken met de muis en zou je graag verlichting willen?
Bekijk productoverzicht
Prestatie-effecten ergonomische muizen
Uit onderzoek blijkt dat een losse muis in gebruik bij een laptop leidt tot een duidelijke prestatieverbetering (Sommerich et al., 2002). Het vervangen van een standaard muis door een ergonomische variant, verhoogt vervolgens het comfort aanzienlijk. Tegelijkertijd verlaagt het echter de snelheid. Want hoewel je met een ergonomische muis vaak gezonder werkt, gebeurt dit wel (iets) minder snel dan met een standaard muis.

De lagere snelheid van ergonomische muizen liet Scott Mackenzie van York University in Canada overtuigend zien. Hij liet proefpersonen dezelfde soort muistaak een groot aantal keren uitvoeren. De proefpersonen werden steeds sneller met de touchpad en de joystick muis. Maar zoals de grafiek laat zien was de snelheid het hoogst voor de gewone muis, gevolgd door touchpad en joystick (MacKenzie et al., 2001). 

1. Centrische muizen
In lijn met het eerder genoemde onderzoek van Mackenzie, vonden meerdere onderzoeken dat een touchpad duidelijk langzamer is dan een standaard muis. Afhankelijk van de uitgevoerde taak was de benodigde tijd voor de touchpad minimaal 25% lager (Hertzum & Hornbaek, 2010; Lee & Su, 2008). Dit komt doordat je met een touchpad niet in één beweging naar het doel kan. Dit geldt ook voor de centrische muizen.

2. Precisie muizen
Voor het uitvoeren van muistaken zijn pen tablets langzamer dan standaard muizen (Müller et al., 2010). Echter, bij taken met grote precisie, zoals het bewerken van foto’s, is een penmuis juist sneller dan een standaard muis (Chen et al., 2011). Het aanleren van een pen en tablet gaat snel, zodat al na een dag oefenen de prestatie gelijk is aan een standaard muis (Kotani & Horii, 2003). Hierbij moet wel de kanttekening gemaakt worden dat de taak in het onderzoek alleen om muisacties vroeg. Dit is natuurlijk niet in lijn met dagelijks computergebruik waarbij toetsenbord- en muisacties steeds afgewisseld worden. Het oppakken van een pen vraagt namelijk meer tijd dan het grijpen van een muis.

3. Verticale muizen
De handshake muis, ofwel: een verticale muis is 10 tot 19% langzamer dan de gewone muis (Quemelo & Ramos Vieira, 2013; Scarlett et al., 2005). De verticale muis is wel aanzienlijk sneller dan een joystick muis (Scarlett et al., 2005).
Bekijk hier al onze ergonomische muizen
headphones

Hulp nodig? We zijn er voor je

Kijk bij onze FAQ of neem contact met ons op

thumb

Onze kennis & producten zijn key

Bekijk ons ​​brede aanbod van kennis en producten.

star

Vele klanten gingen je voor

Lees over hun ervaring met BakkerElkhuizen

Copyright © 2024 BakkerElkhuizen

Privacybeleid Algemene voorwaarden Cookie beleid

Selecteer je land en taal