Terug

Mentale beweging

Psychosociale en fysieke belasting tijdens het werk is moeilijk te meten, maar het is duidelijk dat een moment van fysieke en mentale ontkoppeling van het werk essentieel is om onze batterij regelmatig op te laden om geconcentreerd te kunnen werken, het beste te presteren en niet alleen energiek door de dag komen, maar ook energiek kunnen afsluiten.
Mentale beweging

Een tijdje weg van het werk zorgt voor hogere gemiddelde prestaties, meer creativiteit, betere concentratie en meer energie.

Playing the mind games
Het inbrengen van pitstops tijdens schermwerk verhoogt de werksnelheid en vermindert het aantal fouten (Van den Heuvel et al., 2003), (Hedge & Evans, 2001). Als werknemers hun werkplek verlaten en lopen tijdens deze pitstops, stijgt het energieniveau en kijken werknemers anders naar problemen als ze terugkeren (Nathan & Thayer, 2012, p. 411). Dit leidt tot meer creativiteit en een beter probleemoplossend vermogen (Oppezzo & Schwartz, 2014). 
Figuur 1: Effect van het activiteitenregime op de creativiteit (gemiddeld aantal nieuwe ideeën). Bron: Opezzo en Schwartz (2014).
In de praktijk
Vertaald naar de praktijk kunnen beeldschermwerkers hun werkprestaties aanzienlijk verbeteren door elk uur drie minuten van hun werkplek weg te gaan en een korte wandeling te maken. In de grafiek hieronder is ook een spanning zichtbaar tussen productiviteit, inspanning en de tijd die een taak duurt zonder pauzes te nemen.

Aangezien het opstarten van een taak veel inspanning kost om de productiviteit op te voeren, laat de grafiek zien dat het, om met zo min mogelijk inspanning, in een staat van flow te verkeren, heel belangrijk is om concentratielekken te dichten en ervoor te zorgen dat je niet wordt onderbroken wanneer diepe concentratie benodigd is.

Het toont ook aan dat na verloop van tijd de productiviteit begint te dalen en de inspanning om de taak uit te voeren toeneemt. Het nemen van pitstops op het juiste moment helpt om de prestaties te verbeteren door verlies van energie, efficiëntie en tijd te voorkomen.
Door vermoeidheid geen weloverwogen beslissing meer kunnen nemen
Studie van Danziger
In een opzienbarende studie (Danziger et al., 2011) onderzochten Danziger en collega's welke factoren van belang zijn bij de beslissingen van rechters over de vervroegde vrijlating van gevangenen (figuur 1). De ernst van de overtreding, het soort overtreding, de advocaat en de gevangenis hadden allemaal geen invloed. Er was echter één factor die invloed had en niet door de andere factoren werd beïnvloed: vermoeidheid.

Aan het begin van de dag lieten de rechters 65% van de gevangenen vrij, na meer dan twee uur was dat 0%. Na een herstelmoment was het weer 65% en daarna daalde het percentage snel. Een tweede herstelmoment resulteerde in 65% vervroegde vrijlatingen, gevolgd door een snelle daling. De verklaring was dat rechters door hun vermoeidheid geen weloverwogen beslissing meer konden nemen. Zij kozen er onbewust voor om de mogelijke consequenties niet te overwegen en de situatie te laten zoals die was; geen vervroegde invrijheidstelling.
Met WORK & MOVE kom je écht in beweging!
 
headphones

Hulp nodig? We zijn er voor je

Kijk bij onze FAQ of neem contact met ons op

thumb

Onze kennis & producten zijn key

Bekijk ons ​​brede aanbod van kennis en producten.

star

Vele klanten gingen je voor

Lees over hun ervaring met BakkerElkhuizen

Copyright © 2024 BakkerElkhuizen

Privacybeleid Algemene voorwaarden Cookie beleid

Selecteer je land en taal