Terug

Wat is hybride werken?

Hybride werken heeft de toekomst. Het is een van de leerpunten die we meenemen uit de coronacrisis: Nederland heeft laten zien dat thuiswerken werkt en veel mensen willen (deels) thuis blijven werken. Nu het thuiswerkadvies is vervallen, kunnen we verder met een hybride manier van werken. Aldus Minister Karien van Gennip.
Wat is hybride werken?

Hybride Werken uitgelegd!

Wat is Hybride Werken?
Hybride werken is een werkstijl waarbij werknemers kunnen kiezen uit verschillende settings, afhankelijk van de aard van hun werkzaamheden, gecombineerd met een werkplekervaring die hen in staat stelt die ruimtes de hele dag door te gebruiken. Het idee is dat werknemers productiever zullen zijn als ze de juiste ruimtes hebben voor de taken die ze moeten volbrengen.
" Een vorm van locatieonafhankelijk werken waarbij de werkplek en de samenstelling van teams wordt gekozen op basis van de taak. "
Wat is belangrijk bij Hybride werken?
Nu thuiswerken de afgelopen jaren steeds veelvuldiger is toegenomen, hebben bedrijven - waarvan sommige sceptisch waren over het toestaan van thuiswerken - laten zien dat het mogelijk is om de productiviteit en communicatie op peil te houden. Aanvankelijk was het vooral ad hoc georganiseerd. Maar nu er een structurele trend voor hybride werken zichtbaar is geworden, is het tijd om na te denken over een structurele inrichting van de organisatie om dit te realiseren:

BakkerElkhuizen heeft 3 pijlers en bijbehorende elementen gedefinieerd voor een goed ingericht Hybrid Working beleid.
 
  • 1. Cultuur en leiderschap: Cultuur, sturing, eigen verantwoordelijkheid, coaching, samenwerken en individueel geconcentreerd werken
  • 2. Organisatie: heroverwegen van processen en werklocaties
  • 3. Systemen en locaties: plaats onafhankelijke IT- infrastructuur en flexibele werkplekinrichting

In het artikel ‘de drie pijlers van hybride werken’ wordt dieper ingegaan op elk van deze pijlers.
 

Wat zijn de voordelen van hybride werken?

Hybride werken biedt kansen voor zowel werkgevers als werknemers. Thuiswerken werd een gedwongen realiteit door COVID-19 en daarom hebben het TNO en CNV de afgelopen jaren meerdere onderzoeken gedaan om erachter te komen hoe dit werd ervaren. Daaruit blijkt dat dit als zeer positief ervaren wordt maar hier een balans in wenselijk is. Deels op kantoor en deels thuis. Hybride werken biedt voor velen dus een uitkomst!

Meer Werkgeluk
Medewerkers waarderen het dat zij het werk naar eigen inzicht kunnen combineren met hun privésituatie en persoonlijke behoeften. Met tijd wordt dan ook effectiever omgegaan. Denk bijvoorbeeld aan het aantal vergaderingen die vervangen worden door kortere online meetings en de reistijd die vervalt. Uit onderzoeken is gebleken dat de concentratie en productiviteit stijgt bij thuiswerken. Daarnaast voelt men bij hybride werken meer verantwoordelijkheid en zitten zij beter in hun vel. Kortom; er wordt meer werkgeluk ervaren bij hybride werken.

Hogere productiviteit
Bij hybride werken zijn medewerkers productiever en geconcentreerder dan op kantoor, in bijvoorbeeld een kantoortuin. Er is geen overlast van gesprekken en lawaai van communicerende collega’s. De netto-werktijden liggen bij hybride werken dan ook hoger dan bij traditionele werkvormen.

Duurzaamheid
's-Ochtends en 's-avonds staan medewerkers niet meer in de file. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee en energieniveau van de medewerker zelf, die minder vermoeid de werkdag afsluit. Ook heeft hybride werken invloed op de benodigde hoeveelheid kantoorruimte en indirect op het energieverbruik. Duurzaamheid heeft bij hybride werken zowel betrekking op het milieu als het welzijn van de mens.
De werkplek bij hybride werken
Een implementatie van een goed ‘Hybrid Working’ beleid ondersteunen wij daarom met onze kennis, fysieke werkplekoplossingen en onze corporate health software. Wij identificeren daarin 5 soorten werkplekken, die als leidraad kunnen dienen voor het samenstellen van een Hybrid Working inrichting van de organisatie.

Door voldoende aandacht te besteden het inrichten van werkplekken en de gezondheid van werknemers voorkom je klachten en eventuele uitval op lange termijn. Volgens vakbond CNV kampt bijna de helft van alle thuiswerkers met fysieke klachten, zoals rug-, nek-, schouder- en armklachten. Of je nu volledig mobiel werkt, voornamelijk thuiswerkt of voornamelijk op kantoor bent, een goede werkplek is essentieel bij hybride werken. Mobiele hulpmiddelen kunnen worden gebruikt wanneer het niet mogelijk of praktisch is om een vaste werkplek op een werklocatie (ook thuis) in te richten.
Bekijk video
Kent hybride werken ook uitdagingen?
Om Hybride werken tot een succes te maken is het belangrijk een aantal uitdagingen te overwinnen.
 
  1. Er zal strakker gepland moeten worden, dit vereist een duidelijk protocol en beleid vanuit het bedrijf.
  2. Werknemers zullen andere verwachtingen gaan hebben van HR/Management, deze zal een belangrijke rol spelen bij het hybride werken. Er moet gezorgd worden voor aansluiting zonder de vrijheden van het hybride werken systeem daarbij in het gedrang te laten komen.
  3. Uit onderzoeken is gebleken dat thuis vaak langer door gewerkt wordt. Hierdoor kan een verstoorde werk/privébalans ontstaan.

Ontvang nu gratis ons Hybride Werken Handboek
Wil je meer weten hoe je jouw kantoor en thuiswerkplekken optimaal in kan richten én hoe je van hybride werken een succes kan maken? Vraag dan ons speciaal hiervoor gemaakte Hybride Werken handboek aan!
headphones

Hulp nodig? We zijn er voor je

Kijk bij onze FAQ of neem contact met ons op

thumb

Onze kennis & producten zijn key

Bekijk ons ​​brede aanbod van kennis en producten.

star

Vele klanten gingen je voor

Lees over hun ervaring met BakkerElkhuizen

Copyright © 2024 BakkerElkhuizen

Privacybeleid Algemene voorwaarden Cookie beleid

Selecteer je land en taal