Selecteer uw regio

Download als PDF

WORK & MOVE zorgt voor meer afwisselend staand en zittend werken

Zijn mensen te nudgen met een softwareprogramma dat ze vertelt wanneer het tijd is om weer te gaan staan of zitten? Texas A&M University deed er onderzoek naar en de resultaten zijn inmiddels bekend. Zo blijken medewerkers zit-sta bureaus het beste te -blijven- gebruiken als ze telkens een nudge van de WORK & MOVE SitStandCOACH* krijgen.
 
*WORK & MOVE heette ten tijde van het onderzoek nog SitStandCOACH.Inmiddels hebben we WORK & MOVE verder uitgebreid tot een persoonlijke coach, die zorgt voor voldoende afwisseling tussen geconcentreerd beeldschermwerk en mentale én fysieke beweging. De software geeft u inzicht en feedback over uw computergedrag. Op basis van uw persoonlijke behoefte adviseert de software een optimaal werk-beweegritme en helpt de software u om dit ritme eigen te maken. SitStandCOACH is een standaard onderdeel van de WORK & MOVE employee well-being software.
 
Worden zit-sta bureaus wel optimaal gebruikt?
Zit-sta bureaus zijn op dit moment razend populair op kantoren. Ze zorgen ervoor dat medewerkers hun werkhouding vaker afwisselen en minder uren achter elkaar stilzitten.
De zit-sta bureaus worden dan ook vooral ingezet om sedentair gedrag te verminderen en de gezondheid van werknemers te verbeteren. Het gebruik van deze is echter wel een
uitdaging, want hoeveel werknemers maken er nog (goed) gebruik van als de nieuwigheid eraf is? Helpt het dan om ze te stimuleren via een programma op hun computer?
Precies dat onderzocht de Amerikaanse universiteit met WORK & MOVE software. 

De totale onderzoeksperiode bedroeg 4,5 maand. Na een nulmeting van 6 weken ging het onderzoek naar het effect van WORK & MOVE van start voor een periode van 3 maanden.
Het onderzoek werd op twee geografische plekken in de VS uitgevoerd met een controlegroep en een experimentele groep van Chevron. 


Uit het onderzoek blijkt dat de WORK & MOVE Software het gebruik van het zit-sta bureau bevordert (72%).

229% meer zit-sta wisselingen
De experimentele groep, die nudges ontving via de software van BakkerElkhuizen, wisselde meer af tussen staan en zitten dan de controlegroep die geen nudges ontving. Bij beide groepen draaiden de WORK & MOVE software, maar de controlegroep ontving geen zit-sta coaching. Gemiddeld wisselende de experimentele groep 229% meer van positie dan diegene die geen aanwijzingen ontvingen. 40% van de experimentele groep wisselden zitten en staan af volgens het WORK & MOVE zit-sta profiel ‘’optimale beweging’’.

John van Hooft, CEO BakkerElkhuizen, over de resultaten van de wetenschappelijke studie: “We wisten dat het gebruik van onze WORK & MOVE software de gebruikers zou stimuleren hun zit-sta bureau optimaal te gebruiken. Het is mooi dat het wetenschappelijk onderzoek onze hypothese nu volledig ondersteunt. Onze software draagt aantoonbaar bij aan de mentale en fysieke fitheid van kenniswerkers. We geloven in een preventieve organisatie brede aanpak. Door te focussen op mens & werk creëert u blijvende duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en welzijn voor zowel werknemer als werkgever. Door de inzet van onze praktische en schaalbare oplossingen stellen we organisaties in de gelegenheid om te komen tot duurzame topprestaties." 

Bijna 45% van de deelnemers zijn, door de software, mentaal bewuster geworden en gingen vaker staan.

Het effect van afwisselend zitten en staan 
Deze bevindingen geven aan dat het gebruik van slimme WORK & MOVE nudges inderdaad gebruikt kunnen worden om medewerkers te motiveren hun gedrag te veranderen met
betrekking tot afwisselend zitten en staan. Het effect? De experimentele groep gaf aan dat ze een significante vermindering van lichaamsongemakken hadden, een verhoogde
focus en verminderde vermoeidheid met slechts een bescheiden toename van de totale sta-tijd, maar juist door het frequent afwisselen van zitten en staan. De software draagt bij aan een vermindering van vermoeidheid door de afwisseling tussen zitten en staan.

Conclusie
Enquêtegegevens van de experimentele groep toonden aan dat ~71% van mening was dat de WORK & MOVE software nuttig was bij het gebruik van de zit-stawerkplek en de overgang van zitten-naar-staan alsmede de overgang van zit-naar-sta-werkplek vergrootte, ~83% van de experimentele groep heeft de statijd verhoogt met behulp van de WORK & MOVE software, terwijl ~45% van mening was dat WORK & MOVE het mentale bewustzijn had vergroot door vaker te gaan staan. Bovendien gaf bijna 75% van de experimentele groep aan na het onderzoek gebruik te willen blijven maken van de WORK & MOVE software. 
Download als PDFWellicht ook interessant?

16 tips voor gezond en efficient werken

Een ergonomische werkplek bevordert het comfort en de productiviteit van beeldschermwerkers. Met wat kleine aanpassingen is het eenvoudig om de ideale werkplek te creëren. Bekijk onze ergonomische producten die hierbij helpen.
Lees meer

Staand-zittend werken: wat is nu écht de impact?

Staand-zittend werken wordt steeds populairder. Maar wat zijn nu daadwerkelijk de effecten van afwisselend staand-zittend werken?
Lees meer

Hoe bevorder je permanente prestaties op kantoor?

Enkele gevolgen van de steeds toenemende digitalisering zijn een (te) hoge werkdruk en een gebrek aan lichaamsbeweging. Naast deze negatieve gevolgen heeft de digitalisering echter ook positieve effecten. Benieuwd welke?
Lees meer
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Al geregistreerd?
E-mail / Gebruikersnaam
Wachtwoord
Ik heb nog geen account?
Registreren
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mail
Wachtwoord
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt binnen enkele ogenblikken een nieuw wachtwoord
E-mail
Meer informatie
Naam *
Bedrijf
Telefoon
E-mail *
Bericht *
Velden met (*) zijn verplicht
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus