Terug

Whitepaper: hoe werk je comfortabel met een tablet?

Deze whitepaper biedt een introductie in gezond en slim werken met de tablet. We vertellen je waarom een tablet eigenlijk niet gemaakt is voor langdurig (zakelijk) gebruik. We zoomen in op de wetgeving en normen die er zijn rondom intensief tabletgebruik. En ook bespreken we de effecten op de gezondheid en de prestaties van mensen.
Whitepaper: hoe werk je comfortabel met een tablet?
Tablet als tool
De tablet is de gadgetfase ontgroeid. Het zakelijk gebruik van de tabletcomputer breekt inmiddels wereldwijd door. Steeds meer organisaties zien voordelen om medewerkers uit te rusten met het handzame apparaat. Het gevolg: de tablet of iPad wordt veel intensiever gebruikt.

Veel medewerkers vinden de tablet niet alleen handig om mee te nemen naar vergaderingen of om verslagen op te lezen, maar typen er tegenwoordig ook lange e-mails of zelfs hele rapporten op. Het issue: tablets zijn ergonomisch eigenlijk helemaal niet zo geschikt om dat soort uitvoerige taken mee te verrichten. Maar met de juiste hulpmiddelen voorkom je lichamelijke overbelasting die oncomfortabel tabletgebruik met zich meebrengt.
Waarom is tabletgebruik niet (altijd) gezond?
Zakelijk tabletgebruik behelst vaak meer dan video’s bekijken en surfen op internet. Werkzaamheden zoals e-mails beantwoorden en teksten schrijven is eerder vergelijkbaar met wat men gewend is op een computer te doen. En zoals dat ook voor een laptop geldt: langdurig werken met een tablet is eigenlijk alleen gezond en comfortabel bij gebruik van passende hulpmiddelen. 

Zoals de afbeelding hiernaast laat zien, zorgt het plat op tafel leggen van een tablet er voor dat men automatisch voorover buigt. Dit leidt tot extra belasting van de nek en schouders. Pas als het beeldscherm hoger geplaatst wordt, ontstaat een gezonde werkhouding. Het (langdurig) typen op een touchscreen leidt daarnaast tot een toename van de spierspanning in de schouder en nek; vooral wanneer de armen opgetild worden tijdens het typen of muizen op de tablet. Daarnaast is de tactiele en auditieve feedback nauwelijks merkbaar bij het typen op een tablet. Het gebruik van een extern toetsenbord zorgt voor de juiste feedback en een betere houding waardoor het comfort en de productiviteit omhoog gaat.
Wat zegt de Europese wetgeving?
In artikel 5.1 van de wet arbeidsomstandigheden staan een aantal concrete eisen waar aan de werkplek moet voldoen bij het doen van computerwerk. Deze wettelijke eisen zijn terug te voeren op de Richtlijn 90/270/EEG en is per land in nationale wetgeving omgezet.

Beeldscherm
Het beeldscherm mag volgens de normen niet één geheel vormen met het toetsenbord. Bij een tablet is dit wel het geval het beeldscherm is immers tegelijkertijd toetsenbord en muis (touchpad). Een ‘kale’ tablet voldoet dus niet aan de eisen die worden gesteld aan een gezonde werkplek voor computerwerk. Een tablet met compact toetsenbord is echter ook geen volwaardige werkplek, omdat de muisfunctie nog steeds gekoppeld is aan het beeldscherm. Veel tablets hebben ook geen muisdriver waardoor men überhaupt geen muis kan aansluiten.

Toetsenbord
Het geïntegreerde touchscreen ‘toetsenbord’ van de tablet zelf voldoet niet aan de eisen die genoemd worden in de ISO 9241-410, onder andere doordat de toetsen geen of slechte tactiele en auditieve feedback bieden, ofwel: er wordt geen tegendruk gevoeld (en gehoord) bij het aanraken van de ‘toetsen’. En ook de losse micro-toetsenborden uit tablethoesjes die vaak in combinatie met een tablet worden gebruikt voldoen niet aan de minimaal vereiste toets-afstand van 19 mm. Deze micro-toetsenborden zijn daardoor alleen geschikt voor mensen met kleine handen en voor kortdurend gebruik, aldus de ISO-standaard.
Gezondheidseffecten
Uit verschillende onderzoek blijkt dat de belasting op de nek en schouders door het werken met een tablet extra groot is. Er zijn drie manieren om die extra druk te verminderen. Plaats de tablet hoger en onder een hoek zodat zowel nekhouding als kijkhoek verbetert. De recente studie van Young et al. (2012) concludeert namelijk dat gebruik van een tablet leidt tot een grotere buiging van de nek, vergeleken met het gebruik van een laptop of desktop computer.

Ga voor een kantelhoek van 45º. Beeldschermgebruikers blijken voor deze hoek een duidelijke voorkeur te hebben, aldus onderzoek van Albin & McLoone (2007). Een grotere hoek is lastig bij het tikken op het scherm. Bij een kleinere hoek is het minder prettig lezen vanaf het scherm. Het kantelen van de tablet heeft verder een gunstig effect op de nekhouding doordat er minder nekreflectie is.

Gebruik een los toetsenbord en muis (indien mogelijk) als er veel wordt getypt op de tablet. Typen op een touchscreen leidt volgens Gwanseob Shin en Xinhui Zhu (2011) tot een significante stijging in het ervaren discomfort in de schouder, nek en vingers. In hun onderzoek ontdekten zij bovendien een toename van de spierspanning in de schouder en nek, vooral als de armen opgetild worden tijdens het typen of muizen op de tablet zonder een los toetsenbord of muis.
Foute en goede houding tijdens werken met een tablet
Prestatie-effecten
De tablet is zeer geschikt voor het onderweg doornemen van informatie of het surfen op internet. Het handzame apparaat is echter minder geschikt voor het typen van veel of langere teksten. Het typen op een tablet is namelijk veel langzamer dan het typen op een regulier toetsenbord (Chaparro 2010). De gebruikers in het onderzoek van Chaparro hadden nog niet veel ervaring met het typen op een tablet, waardoor zij mogelijk sneller zouden zijn geweest als zij wel meer ervaren waren. Toch is het niet aannemelijk dat je met een tablet sneller kunt typen dan met een conventioneel toetsenbord. De reden hiervoor is dat tactiele en auditieve feedback krijgen tijdens het typen van groot belang is. Een tablet biedt geen van beide vormen van feedback tijdens het typen. En zonder duidelijke feedback maak je tijdens het typen gewoon meer fouten (Feuerstein, 1997; Yoshitake, 1995).

Waarmee tabletgebruikers daarnaast rekening moeten houden is dat het werken met een tablet niet geschikt is voor applicaties of bestanden die een groot scherm vereisen. Denk bijvoorbeeld aan grote of uitgebreide excelsheets.
Typsnelheid met een tablet
Keuzehulp
Iedere medewerker gebruikt een tablet voor andere doeleinden. De één bekijkt alleen informatie op het apparaat, terwijl anderen er hele verslagen en rapporten op typen. Met onderstaande keuzehulp vindt u de hulpmiddelen die het meest passend zijn voor een specifiek medewerkersprofiel of voor uw eigen persoonlijke tabletgebruik.
Bekijk hier onze tablethouder matrix
Conclusie
De tablet is in eigenlijk bedoeld om alleen kortdurend op te lezen, filmpjes mee te bekijken of te surfen op internet. Nu de tablet ook in de zakelijke wereld steeds meer inburgert, wordt er ook intensiever op gewerkt. Een tablet zonder hulpmiddelen voldoet echter niet aan de wetgeving en normen rondom beeldschermwerk en een computerwerkplek.

Wanneer de tablet alleen voor kortdurend lezen en weinig typen en muizen wordt gebruikt, volstaat een tablethouder. Om toch langer gezond en comfortabel met een tablet te werken, zijn minimaal een tablethouder, een los toetsenbord en een ergonomische muis vereist. Dan kan er onderweg of tussen vergaderingen door toch op een gezonde wijze gewerkt worden, zonder daarvoor een laptop mee te hoeven nemen.

Voor dagelijkse werkzaamheden langer dan 2 uur wordt het gebruik van een tablet afgeraden. Een laptop met ergonomische hulpmiddelen is dan meer geschikt.
headphones

Hulp nodig? We zijn er voor je

Kijk bij onze FAQ of neem contact met ons op

thumb

Onze kennis & producten zijn key

Bekijk ons ​​brede aanbod van kennis en producten.

star

Vele klanten gingen je voor

Lees over hun ervaring met BakkerElkhuizen

Copyright © 2024 BakkerElkhuizen

Privacybeleid Algemene voorwaarden Cookie beleid

Selecteer je land en taal