Selecteer uw regio

Download als PDF

Hoe kies ik de juiste muis?

Het meest gebruikte accessoire bij het werken met een computer of laptop is nog altijd de muis. Omdat de keuze voor een muis van persoon tot persoon kan verschillen, nemen we u graag mee waar u op moet letten bij het kiezen van een passende muis. Werken met de computer bestaat uit tikken, klikken of kijken. De meeste tijd gaat in de regel naar het klikken, oftewel het muisgebruik. Tijdens onze computertijd maken we meer dan 53 procent gebruik van een muis ((IJmker et al., 2011). Dat is aanzienlijk meer dan de tijd die wordt besteed aan het werken met het toetsenbord. Het kiezen van een goede muis is dan ook erg belangrijk.


Voordelen ergonomische muis
 • Verminderen van de fysieke belasting.
 • Meer comfort;
 • Betere prestaties.
Door het veelvuldige gebruik is een goede muis essentieel om gezond en comfortabel te kunnen werken met een computer of laptop. Er zijn veel verschillende soorten muizen op de markt, waarvan de meeste (niet-standaard) muizen ook ergonomisch verantwoord zijn. Van verticale, precisie en centrale muizen tot een pen tablet. Hoe kiest u nu uit al deze soorten de juiste muis?
Waarom is een ergonomische muis zo belangrijk?
Langdurig gebruik van de muis kan leiden tot pijn en ongemak in schouders, onderarmen en handen (Chang et al., 2007; Andersen et al., 2008). Een ergonomische muis kan deze effecten ten dele tegengaan en leidt tot meer comfort.

Hand-, pols- en onderarmbelasting
Een standaard muis veroorzaakt een ongunstige hand-, pols- en onderarmhouding. Het lichaam wordt namelijk op drie manieren extra belast door het gebruik van een standaard muis:
 • Pronatie: Naar binnen draaien van de pols vanuit de onderarm
 • Polsextensie: Strekken van de pols
 • Ulnaire en radiale deviatie: Zijwaarts buigen vanuit de pols
1. Pronatie
In de onderarm spreekt men van pronatie wanneer vanuit de neutrale uitgangshouding de handpalm naar binnen wordt gedraaid. Tijdens deze beweging kruisen de botten en aangehechte spieren in de onderarm elkaar, zoals op de afbeelding is te zien. Dit is vaak aanleiding tot een hogere spierspanning. En het geeft meer ruimte in het polsgewricht.

2. Polsextensie
De pols is door de normale hoogte van de muis naar achter gebogen, dit wordt ook wel polsextensie genoemd. Daarnaast moet de gebruiker de vinger optillen om te klikken, wat de belasting in het gehele polsgebied verder versterkt.

3. Ulnaire en radiale deviatie
De meest gebruikte houding bij het gebruik van een standaard muis is de zogeheten ulnaire deviatie. Dit betekent dat de hand gebogen is richting de pinkzijde, zoals onderstaande afbeelding illustreert. In de zijwaartse buiging in de richting van de duimzijde, de radiaal deviatie, zijn mensen namelijk zeer beperkt lenig. Door deze houding is de pols weinig in de neutrale stand tijdens het gebruik van een normale muis en dit zorgt op den duur voor overbelasting.
Verschillende soorten ergonomische muizen
Er zijn verschillende ergonomische muizen die het comfort van het muisgebruik vergroten. Alle onderstaande soorten verlagen daarnaast in meer of mindere mate de pronatie, polsextensie en de ulnaire deviatie. We lichten drie soorten ergonomische muizen toe.

1. Centrale muizen
Voordelen:
 • Minder spierbelasting in de schouder;
 • De spieractiviteit in de onderarmen is minder;
Het voordeel van centraal gepositioneerde muizen is dat deze recht voor de gebruiker liggen, namelijk tussen de gebruiker en het toetsenbord. Dit zorgt voor minder spierspanning in de schouder ten opzichte van een standaardmuis die naast het toetsenbord ligt. Bij een centrale muis hoeft de schouder door deze centrale positie niet naar buiten gedraaid te worden (Lin et al. 2014).Ook is de spieractiviteit in de onderarmen minder in vergelijking met een gewone muis (Lin et al., 2014). Hier zijn twee redenen voor:  
 1. Allereerst is de pols bij een standaard muis meer achterovergebogen en is er dus sprake van polsextensie. 
 2. Daarnaast zijn de vingers grotendeels gestrekt en moet de gebruiker vanuit deze houding klikken. Een centrale muis forceert deze houdingen niet, wat dus leidt tot minder spierbelasting.
2. Precisie muizen
Precisie muizen worden met de vingertoppen vastgepakt. Hierdoor zijn de vingers bij deze muizen vaak meer gebogen en is de pols juist minder naar achter gebogen, zoals onderstaande afbeelding laat zien. Deze precisie muizen hebben daardoor grofweg dezelfde voordelen als de centrale muizen. 


Voordelen:
 • Minder spierbelasting in de schouder (Kotani & Horii, 2003; Ulmann et al., 2003).
 • Natuurlijke houding pols voor meer comfort en minder pronatie bij het gebruik van een precisiemuis. Dit geldt niet wanneer u een penclic muis gebruikt.
3. Verticale muizen
Bij verticale muizen wordt de muis vastgepakt in een ‘hand schud’ houding, zoals te zien op de afbeelding. Door deze houding buigt de pols minder opzij en hoeft de onderarm minder naar binnen te draaien.


Voordelen:
 • Bij het gebruik van een verticale muis is er minder ulnaire deviatie en pronatie (Schmid et al., 2015). Hierdoor is de spieractiviteit in de onderarm lager dan bij een standaardmuis (Quemelo & Vieira, 2013).
Inzet: Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van een verticale joystick muis zorgt voor een sneller herstel van voorarm, pols en handklachten (Aarås et al., 2001). Het is echter onbekend of alle verticale muizen hetzelfde effect hebben.
Positionering van de muis
Niet alleen de vorm en aansturing van de muis heeft invloed op de lichaamshouding, ook de positie van de muis op het bureau is daarbij belangrijk. Door het numerieke deel zijn traditionele ‘fullsize’ toetsenborden erg breed, terwijl een groot deel van de computergebruikers dit numerieke deel (bijna) niet gebruikt. Door de breedte van het toetsenbord ligt de muis niet recht voor de schouder van de gebruiker en is de werkhouding niet optimaal. Compacte toetsenborden, zonder numeriek deel, verkleinen juist de reikafstand naar de muis waardoor de belasting van de schouder en onderarm vermindert. Het gebruik van een compact toetsenbord helpt daarmee dus ook bij het realiseren van een goede lichaamshouding.

 
Alternatief voor muisgebruik
Het gebruik van de muis is niet altijd de meest effectieve manier om computertaken uit te voeren. Zo worden taken met de computer gemiddeld 30% sneller uitgevoerd met behulp van sneltoetsen (Lane et al., 2005 / Tak, 2007). Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het gebruik van sneltoetsen het werkcomfort kan verbeteren en dat gebruikers fitter naar huis gaan als zij meer sneltoetsen toepassen (Blok et al., 2008). Sneltoetsen zijn daarmee een goede oplossing om het muisgebruik structureel te verminderen en bovendien sneller en efficiënter te werken.
 
Onderzoek wijst uit dat de gemiddelde computergebruiker de muis ongeveer de helft van de tijd achter de computer gebruikt. Bij een halvering van het muisgebruik, kan de gebruiker al een tijdswinst van 20 minuten per dag realiseren. Muisgebruik zal echter altijd nodig blijven, omdat veel moderne applicaties slechts beperkt of zelfs helemaal geen sneltoetsmogelijkheden hebben.
 
Prestatie-effecten
Uit onderzoek blijkt dat een losse muis in gebruik bij een laptop leidt tot een duidelijke prestatieverbetering (Sommerich et al., 2002). Het vervangen van een standaard muis door een ergonomische variant, verhoogt vervolgens het comfort aanzienlijk. Tegelijkertijd verlaagt het echter de snelheid. Want hoewel u met een ergonomische muis vaak gezonder werkt, gebeurt dit wel (iets) minder snel dan met een standaard muis.

De lagere snelheid van ergonomische muizen liet Scott Mackenzie van York University in Canada overtuigend zien. Hij liet proefpersonen dezelfde soort muistaak een groot aantal keren uitvoeren. De proefpersonen werden steeds sneller met de touchpad en de joystick muis. Maar zoals de grafiek laat zien was de snelheid het hoogst voor de gewone muis, gevolgd door touchpad en joystick (MacKenzie et al., 2001). 

Prestatie-effecten ergonomische muizen
 1. Centrale muizen
In lijn met het eerder genoemde onderzoek van Mackenzie, vonden meerdere onderzoeken dat een touchpad duidelijk langzamer is dan een standaard muis. Afhankelijk van de uitgevoerde taak was de benodigde tijd voor de touchpad minimaal 25% lager (Hertzum & Hornbaek, 2010; Lee & Su, 2008). Dit komt doordat u met een touchpad niet in één beweging naar het doel kan. Dit geldt ook voor de centrale muizen.
 1. Precisie muizen
Voor het uitvoeren van muistaken zijn pen tablets langzamer dan standaard muizen (Müller et al., 2010). Echter, bij taken met grote precisie, zoals het bewerken van foto’s, is een penmuis juist sneller dan een standaard muis (Chen et al., 2011). Het aanleren van een pen en tablet gaat snel, zodat al na een dag oefenen de prestatie gelijk is aan een standaard muis (Kotani & Horii, 2003). Hierbij moet wel de kanttekening gemaakt worden dat de taak in het onderzoek alleen om muisacties vroeg. Dit is natuurlijk niet in lijn met dagelijks computergebruik waarbij toetsenbord- en muisacties steeds afgewisseld worden. Het oppakken van een pen vraagt namelijk meer tijd dan het grijpen van een muis.
 1. Verticale muizen
De handshake muis, ofwel: een verticale muis is 10 tot 19% langzamer dan de gewone muis (Quemelo & Ramos Vieira, 2013; Scarlett et al., 2005). De verticale muis is wel aanzienlijk sneller dan een joystick muis (Scarlett et al., 2005).
Download als PDF
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Al geregistreerd?
E-mail / Gebruikersnaam
Wachtwoord
Ik heb nog geen account?
Registreren
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mail
Wachtwoord
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt binnen enkele ogenblikken een nieuw wachtwoord
E-mail
Meer informatie
Naam *
Bedrijf
Telefoon
E-mail *
Bericht *
Velden met (*) zijn verplicht
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus