Wat hebben we bereikt in onze werkomstandigheden?
Wat de arbeidsomstandigheden betreft, kunnen de veranderingen in de arbeidswereld in vier fasen worden onderverdeeld, die voor velen zijn begonnen met de eerste lockdown in 2020. Daarvan komen we in Nederland steeds in de derde fase, die betrekking heeft op de ergonomische uitrusting, wanneer thuis wordt gewerkt.
- Eerst moesten onze technologische systemen op orde gebracht worden om het überhaupt mogelijk te maken om thuis te werken;
- Vervolgens moesten werknemers thuis een geschikte plek vinden of creëren om in rust te kunnen thuiswerken (als dat al lukte);
- Nu moeten we ervoor zien te zorgen dat we gezond kunnen thuiswerken, zonder alle mentale en fysieke problematieken die het met zich meebrengt;
- Het is nog onbekend wanneer deze fase aan zal breken, maar er zal nagedacht moeten worden over een toekomstmodel waarin zowel de voor- als nadelen van thuiswerken worden meegenomen. Wat is de ideale mix van home en office?
In de beginfase blijkt ook dat er een verschuiving plaatsvindt in het denken van bedrijven en managers. Veel banen die vóór de pandemie ongeschikt werden geacht om vanuit huis te werken, kunnen nu toch vanuit huis worden gedaan. De toegenomen wens van werknemers om in de toekomst gebruik te kunnen maken van mobiel werken vanuit huis of het thuiskantoor is ook toegenomen als gevolg van de hierboven beschreven veranderingen in de arbeidswereld.
Thuiswerken heeft de fysieke en psychologische arbeidsomstandigheden echter aanzienlijk veranderd. Werknemers zitten meer en het gebrek aan de juiste hulpmiddelen in het thuiskantoor leidt tot lichamelijke klachten. Er moet ook aandacht worden besteed aan het feit dat veel werkgevers verwachten dat werknemers zich beter kunnen concentreren als ze thuis werken, hoewel dit niet vanzelfsprekend is (bv. als er een gebrek aan ruimte is of als er kinderen thuis zijn). Er zijn ook uitdagingen voor werknemers en werkgevers als het gaat om creatief samenwerken aan projecten, aangezien dit door velen als moeilijker wordt ervaren.
Deze nieuwe mentale en fysieke realiteit van thuiswerken vergroot de behoefte aan passende ondersteuning voor werknemers door werkgevers. Last but not least moet er rekening mee worden gehouden dat bepaalde voorschriften voor de mobiele werkplek thuis gebaseerd zijn op de Arbo-wet en het Arbeidswetboek en dat de werkgever dus verplicht is deze na te leven.
Naast deze uitdagingen zijn er ook veel positieve aspecten aan thuiswerken, zowel voor werknemers als werkgevers. Uit onderzoek blijkt dat de productiviteit, de tijdsbesparing en de arbeidssatisfactie kunnen toenemen wanneer mensen de kans krijgen thuis te werken zonder aan meer stress te worden blootgesteld. Idealiter leidt dit tot meer gemotiveerde werknemers, productiever werk en dus meer winst.
Daarom is het nu belangrijk ervoor te zorgen dat werknemers op een gezonde en productieve manier thuis kunnen werken zonder mentale en fysieke problemen te ontwikkelen die daarvan het gevolg kunnen zijn. Deze uitdaging kan worden opgelost door regelmatige pauzes en coaching, en door ons lichaam te ontlasten met ergonomische hulpmiddelen.