Terug

5 redenen waarom afwisselend zittend en staand werken goed voor je is

Voor velen klinkt het wellicht vanzelfsprekend: de hele dag staan is niet goed voor je gezondheid. En de hele dag zitten ook niet. Toch verlangen veel werkgevers van hun medewerkers dat ze de hele dag blijven staan, of omgekeerd. Wij geven je nu vijf redenen waarom dit niet goed voor je is.
5 redenen waarom afwisselend zittend en staand werken goed voor je is
1. Verhoog je concentratie
Een juiste afwisseling tussen zittend en staand werken zorgt voor een betere doorbloeding van heel het lichaam, en dus ook van onze hersenen, die hierdoor meer zuurstof krijgen. Je hersenen kunnen hierdoor optimaal presteren. Dit vertaalt zich onder andere in een verhoogde concentratie.
2. Verbeter je creativiteit
Onderzoek toont aan dat bij het rechtkomen, vanuit een zittende naar een staande positie (het liefst nog een wandeling) het brein 2,5 keer zoveel nieuwe ideeën creëert. Wil je een creatieve brainstormsessie beleggen, zorg dan dat je voldoende afwisselt tussen zitten en staan. Beter nog: maak een korte wandeling.
3. Verbrand meer calorieën
Over het algemeen zijn we niet zo actief op kantoor en moeten we ons ‘s avonds in het zweet werken om nog wat calorieën te verbranden in de gym. Zo verbrand je bij het typen op een toetsenbord slechts 34 calorieën. Echter, wanneer je afwisselend zittend en staand werkt, pompt je hart ongeveer 10 keer zoveel bloed door je lichaam in vergelijking tot iemand die enkel zit. Je kunt ongeveer 145 calorieën verbranden met een paar uur staand werk.
4. Staand heb je meer energie
Sterker nog, door afwisselend zittend en staand te werken word je minder snel overmand door een slaperig gevoel. Dit effect wordt in de loop van de middag extra voelbaar en heeft zelfs een negatieve invloed op je werkprestatie. Daarnaast spreken mensen anders wanneer ze staan. In staande positie kunnen bijvoorbeeld callcentermedewerkers bewegingen maken met hun hele lichaam en daardoor gemakkelijker omgaan met emoties en lastige telefoongesprekken.
5. Leef langer
Onderzoek uitgevoerd door de University of Missouri-Columbia toont aan dat langdurig zitten, zonder ogenblikken van staande afwisseling, de stofwisseling negatief beïnvloedt. Zelfs zo erg dat medewerkers een groter risico lopen op het ontwikkelen van diabetes en hartkwalen.

Conclusie

Alle deskundigen zijn het er over eens dat enkel zittend of enkel staand werken eigenlijk louter nadelen heeft. Over de combinatie van beide zijn ze echter enthousiast. Voorwaarde daarbij is wel dat het meubilair geschikt is voor zowel zittend als staand werken, en dat medewerkers getraind worden in een juiste manier van staand werken. Meer weten? Neem contact met ons op.

Wil jij meer bewegen tijdens het werk?

Ook interessant voor jou:

Hoe kies ik de juiste bureaustoel?
Hoe kies ik de juiste bureaustoel?


De bureaustoelen van tegenwoordig zijn over het algemeen allemaal in...

Whitepaper: het inrichten van een werkplek
Whitepaper: het inrichten van een werkplek

In dit artikel vind je een beknopte handleiding om je werkplek comfortabeler en...

WORK & MOVE zorgt voor meer afwisselend staand en zittend werken
WORK & MOVE zorgt voor meer afwisselend staand en zittend werken

Zijn mensen te nudgen met software dat ze vertelt wanneer het tijd is om weer te...

headphones

Hulp nodig? We zijn er voor je

Kijk bij onze FAQ of neem contact met ons op

thumb

Onze kennis & producten zijn key

Bekijk ons ​​brede aanbod van kennis en producten.

star

Vele klanten gingen je voor

Lees over hun ervaring met BakkerElkhuizen

Copyright © 2024 BakkerElkhuizen

Privacybeleid Algemene voorwaarden Cookie beleid

Selecteer je land en taal