Terug

Hoe kies ik de juiste bureaustoel?


De bureaustoelen van tegenwoordig zijn over het algemeen allemaal in hoogte verstelbaar, wat verplicht is voor elke bureaustoel, om hem passend te maken voor de specifieke gebruiker, zijn taken en voorkeuren.
Hoe kies ik de juiste bureaustoel?
Een bureaustoel kiezen, houd altijd de volgende basiscriteria in je achterhoofd:

1. De zitduur

Onderzoeken laten zien dat het een goed idee is om regelmatig af te wisselen tussen zittend en staand werken. Zitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd! Kun je er niet omheen  voor langere tijd zittende werkzaamheden uit te voeren? Dan raden we je aan om een ergonomische bureaustoel te kiezen.

Een ergonomische bureaustoel heeft een verbeterde comfort en flexibiliteit. Bij deze stoelen is het mogelijk om de zithoogte, zitdiepte, lendensteun en/of rugleuning te verstellen. Echter, niet iedere stoel is even geschikt voor jouw werkzaamheden. Hoe langer je zittend je werkzaamheden uitvoert, des te belangrijker is het dat je een comfortabele bureaustoel hebt. 
 

2. De lichaamsbouw

De meeste standaard bureaustoelen zijn gemaakt voor gebruikers met een lengte van 1,80 meter en hebben een maximale belasting van 110 kilogram. Dit betekent dus ook dat er veel medewerkers zijn die op zo’n reguliere bureaustoel niet goed zitten, zoals mensen die korter, langer en/of zwaarder zijn. Voor hen is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:


Verstelbaarheid enorm belangrijk
Wanneer je een wat kleinere lengte hebt mag de zitting niet te diep zijn en is een bureaustoel met lage gasveer aan te raden (de gasveer is de cylinder met zuiger onder de zitting van de bureaustoel). Daarnaast kan een voetensteun ook een extra aanvulling zijn op je werkplek.

Wanneer je wat langer bent of een hoger gewicht hebt wordt aangeraden dat de stoel extra ondersteuning biedt. Iemand die langer of zwaarder is kiest vaak voor een verzwaarde gasveer om de belastbaarheid te vergroten.
 

3. Het type werkzaamheden

Ten slotte dien je ervoor te zorgen dat je bureaustoel past bij je werkzaamheden. Hoe preciezer en specifieker de werkzaamheden zijn, des te meer instelfuncties je nodig hebt om goed te kunnen zitten. Wissel je vaak van taak, kijk dan goed naar de mogelijkheden om de stoel te verstellen. Werk je voornamelijk vanuit huis? Dan is het net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat je daar een goede zithouding hebt. Met meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van ergonomische werkplekinrichting kunnen wij je ten allen tijde helpen en adviseren bij de inrichting jouw kantoorwerkplek of thuiswerkplek – voor jou of je medewerkers.
Meer weten over het belang van een goede en actieve zithouding?
De belangrijkste instellingen van een bureaustoel uitgelegd
We hebben een assortiment bureaustoelen die diverse functies en mechanismen hebben– zodat een dynamische zithouding wordt gestimuleerd. Hieronder leggen we je de belangrijkste functies van een goede bureaustoel uit. Op deze manier willen we je laten zien hoe een ergonomische bureaustoel je lichaam extra ondersteunt of een verkeerde zithouding helpt te voorkomen.
Je bureaustoel instellen, zo doe je dat:
1. De zithoogte instellen:
Een belangrijk kenmerk van een goede bureaustoel is de zithoogteverstelling. Goed zitten begint namelijk bij het op de juiste hoogte brengen van je bureaustoel.

Een te hoge zitting kan leiden tot afknelling van de onderbenen. De bloedtoevoer naar je benen wordt verminderd en in je benen en of voeten kan een slapend gevoel optreden.

Een te lage zitting resulteert in een voorovergebogen zithouding. Op deze manier worden de spieren in je wervelkolom en rug onnodig belast. Wanneer de zitting van je bureaustoel namelijk niet goed is ingesteld, wordt dit al snel gecompenseerd met je houding. En dat gaat altijd gepaard met een minder ergonomische zithouding en daarmee onnodige belasting.

Advies: Creër een hoek van 90° tussen je onder- en bovenbenen.
2. Zitdiepte instellen
Met zitdiepte wordt de afstand tussen de zitting en je knieholte bedoeld. Een verantwoorde zitdiepte voorkomt dat de bloedtoevoer naar de benen wordt verhinderd. en dat de knieholten minimaal worden belasten.

Advies: Plaats 2 tot 3 vingers tussen je knieholte en de rand van je bureaustoel.
3. Rugleuning instellen
De rugleuning hoort ervoor te zorgen dat je gestimuleerd wordt een rechtop zittende houding aan te nemen. Hiertoe is er onderaan de zitting vaak een lendesteun toegevoegd.

De rug dient continu ondersteunt te worden door de rugleuning van je bureaustoel. Zelfs als je een verkeerde houding aanneemt, dient de rugleuning steun te geven om de kans op overbelasting te verminderen. Door middel van lumbale ondersteuning (ondersteuning in de onderrug) neem je een actieve houding aan, wordt je onderrug minder belast en verminder je de kans op lichamelijke klachten. 

Advies: Stel de lendesteun van de rugleuning zodanig in, dat deze zich bevindt ter hoogte van de broekriem.
4. Armleggers instellen
Armleggers zijn er om te voorkomen dat je onderuitgezakt gaat zitten. Armleggers hebben vaak de optie om naar voren, achteren en zijwaarts te bewegen en om te draaien. Dit kun je instellen naar eigen inzicht.

Daarnaast worden armleuningen geadviseerd te gebruiken om de nek- en schouderspieren te ontlasten. Zorg er echter voor dat ze in hoogte en diepte verstelbaar zijn. Diverse studies hebben aangetoond dat ze alleen gunstig zijn als ze goed zijn afgesteld (Shah 2017; Zhu en Shin 2012).

Advies: Stel de armleggers zo in, dat de hoek tussen boven- en onderarm 90° is met ontspannen schouders.
5. Een hoofdsteun
Een hoofdsteun is niet verplicht, omdat deze normaal gesproken alleen je hoofd ondersteunt wanneer je achterover leunt.

Voor gebruikers met specifieke gezondheidsproblemen, grote gebruikers en in 24/7 omgevingen kan een verstelbare hoofdsteun echter gunstig zijn om continue en repetitieve spieractiviteit te verminderen.
6. Stoelmechanisme instellen
Tenslotte is het stoelmechanisme erg belangrijk voor een goede en actieve zithouding. Een goede stoel biedt je de functionaliteit om te wisselen tussen statisch en dynamisch gebruik. Om de dynamische functie goed voor je te laten werken, is het noodzakelijk dat je de tegendruk goed kunt afstellen, passend bij je individuele gewicht.

Er zijn veel verschillende stoelmechanismen die in bureaustoelen worden gebruikt om fysieke stress te verminderen, beweging te stimuleren of beide tegelijkertijd. Voor al deze stoelmechanismen zijn studies en argumenten te vinden die hun effectiviteit bewijzen voor een of meer aspecten van het zitten. De gemeenschappelijke basismechanismen zijn weergegeven in de figuur hier langs.

Alternatieve concepten
Naast de verschillende mechanismen en kernkenmerken van goede bureaustoelen zijn er alternatieve concepten zoals oefenballen en verschillende zitvormen zoals zadelstoelen die dynamisch zitten kunnen stimuleren. Terwijl oefenballen slechts een kortdurend alternatief zijn voor bureaustoelen (bijvoorbeeld voor een paar minuten per dag), kunnen zadelstoelen vanwege ontbrekende kernfuncties onder bepaalde omstandigheden de hele werkdag worden gebruikt. Aan bestaande normen voor stoelen wordt echter vaak niet voldaan door deze alternatieven, wat soms minder te wijten is aan de geschiktheid van de oplossing dan aan de beperkingen van deze normen.

Welk type stoel jij het liefst kiest, hangt vooral af van je taken, manier van werken en persoonlijk comfort. Daarom bieden wij je een goed geselecteerd assortiment zitoplossingen. 
Tot slot zijn er nog een aantal andere factoren die ook belangrijk zijn bij de keuze van een ergonomische bureaustoel:
1.     De ondergrond
Houd rekening met de ondergrond van je werkomgeving. Het materiaal van de wielen bepaalt hoe gemakkelijk de bureaustoel zal rollen op iedere ondergrond. Zo zijn harde kunststofwielen geschikt voor ondergronden zoals tapijt, terwijl zachte wielen meer geschikt zijn voor tegelvloeren of linoleum vloeren.

2.     Uitstraling
Vraag jezelf af of de uitstraling van de stoel nog een rol speelt. Wij hebben namelijk veel verschillende designs in assortimen. Daarnaast is ij het grootste gedeelte van ons assortiment ook nog zelf de kleur te bepalen. Want wellicht vind jij het wel belangrijk dat de stoel matchend is met jouw (thuis)werkomgeving of bij de bedrijfskleuren past? 
 
3.     Budget
Voor iedereen zal gelden dat je ook in het achterhoofd houdt wat je aan de stoel wil uitgeven. Een ergonomische bureaustoel hoeft niet per definitie heel prijzig te zijn: er bestaan zeker ook goede exemplaren in een lagere prijsklasse. Maar, hoe meer opties je op een stoel wilt, hoe duurder deze zal worden. Wil je meer uitleg over de (prijs)opbouw van jouw ideale bureaustoel? Neem dan contact op met één van onze specialisten, zij helpen je graag.
Bekijk al onze ergonomische bureaustoelen

Meer weten over ergonomisch werken?

Whitepaper: Goed en actief zitten
Whitepaper: Goed en actief zitten

Actief zitten is een manier van werken met een bureaustoel, regelmatig...

16 tips voor gezond en efficiënt werken
16 tips voor gezond en efficiënt werken

Een ergonomische werkplek bevordert het comfort en de productiviteit van...

Whitepaper: het inrichten van een werkplek
Whitepaper: het inrichten van een werkplek

In dit artikel vind je een beknopte handleiding om je werkplek comfortabeler en...

WORK & MOVE zorgt voor meer afwisselend staand en zittend werken
WORK & MOVE zorgt voor meer afwisselend staand en zittend werken

Zijn mensen te nudgen met software dat ze vertelt wanneer het tijd is om weer te...

headphones

Hulp nodig? We zijn er voor je

Kijk bij onze FAQ of neem contact met ons op

thumb

Onze kennis & producten zijn key

Bekijk ons ​​brede aanbod van kennis en producten.

star

Vele klanten gingen je voor

Lees over hun ervaring met BakkerElkhuizen

Copyright © 2024 BakkerElkhuizen

Privacybeleid Algemene voorwaarden Cookie beleid

Selecteer je land en taal