Terug

Fysieke beweging

De gevaren van langdurig zitten, dag in dag uit, zijn duidelijk. De voordelen van het veranderen van houdingen, waaronder verbeterde focus, betrokkenheid en welzijn, zijn ook duidelijk. Staan op het werk biedt een onderbreking van het zitten, helpt een aantal van de problemen die kunnen voortvloeien uit langdurig zitten te compenseren en zorgt ervoor dat werknemers in beweging blijven. Gezien de bevindingen van Hamilton, zijn deze voordelen alleen al een stimulans voor werknemers om een ​​deel van de werkdag staand door te brengen, of ze nu vergaderen in een gemeenschappelijke ruimte of werken op in hoogte verstelbare werkplekken. 
Fysieke beweging
Gebaseerd op onderzoek
Eeuwenlang wisten onderzoekers dat er een verband bestond tussen zittend personeel en gezondheidsproblemen. In 1700 merkte bijvoorbeeld een Italiaanse arts, Bernardino Ramazini, op dat kleermakers, die zaten te werken, niet zo gezond waren als bezorgers, die liepen terwijl ze werkten (Ramazzini, 1713). Generaties later toonde een Brits onderzoek (Morris & Crawford, 1958) aan dat hart- en vaatziekten minder frequent en minder ernstig waren onder busconducteurs en postbodes dan onder buschauffeurs en telefonisten, die vaker zittend werk verrichten.

Recente onderzoeken Hamilton focussen zich meer op hoe biologische systemen functioneren, door de regulatie van bloedglucosespiegels en metabolismeverschillen te meten van dieren en mensen die zich bezighouden met sedentair gedrag (duur van fysieke inactiviteit) in vergelijking met degenen die gemeenschappelijke niveaus van activiteit ervaren tijdens wakkere uren. De resultaten voegden een nieuw gewicht toe aan wat algemeen bekend is geworden sinds de dagen van Ramazini: dat inactiviteit op kantoor en thuis een significant negatief effect kan hebben op de menselijke fysiologie.

De onderzoeksresultaten ondersteunen het idee dat beweging gedurende de dag, terwijl je zit, loopt of staat, van cruciaal belang is voor het behoud van je welzijn (alles van minder repetitieve bewegingsblessures tot verminderde gewichtstoename), het bevorderen van concentratie, focus en het verhogen van de productiviteit (DeRango et al. , 2003).

Experts zoals Donald D. Harrison (Harrison et al., 1999) weten dat er niet één beste houding is. In plaats daarvan is het veranderen van houding de sleutel tot succes.
BakkerElkhuizen gelooft dat het beïnvloeden van werkplek en werkgedrag kan helpen om werknemers in beweging te houden. Dit zal de prestaties en het welzijn helpen verbeteren. Aangezien sedentair gedrag een onafhankelijke risicofactor is voor verhoogde ziektecijfers (Katzmarzyk et al., 2009), kan meer beweging resulteren in minder verlies van de totale workforce van een organisatie door verzuim. Nog belangrijker is dat fysieke beweging werknemers kan helpen om gedurende de werkdag meer gefocust en productiever te zijn.

Work Smart, Feel Good. Dit is een specifieke filosofie die BakkerElkhuizen gebruikt om werknemers optimaal te laten presteren. Werkplekken die deze filosofie omarmen, bieden mogelijkheden tot hoogte verstelbare bureau’s, actief zitten, motivatie tot bewegen en gefocust werk.
Kom in beweging op je werkplek!
Capisco 8106
Capisco 8106

WORK & MOVE Desk 160x80
WORK & MOVE Desk 160x80

1.1. Staan tijdens het werk
De gevaren van langdurig zitten, dag in dag uit, zijn duidelijk. De voordelen van het veranderen van houdingen, waaronder verbeterde focus, concentratie en welzijn, zijn ook duidelijk. Staan op het werk biedt een onderbreking van het zitten, helpt een aantal van de problemen die kunnen voortvloeien uit langdurig zitten te compenseren en zorgt ervoor dat werknemers in beweging blijven. Gezien de bevindingen van Hamilton, zijn deze voordelen alleen al een stimulans voor werknemers om een ​​deel van de werkdag staand door te brengen, of ze nu vergaderen in een gemeenschappelijke ruimte of werken op in hoogte verstelbare werkplekken.

Slechts één uur per dag staan ​​kan werknemers helpen extra calorieën te verbranden en hun energieniveau en focus op peil te houden of te vernieuwen. En bureaus die gemakkelijk van zittende naar staande posities kunnen worden aangepast, elimineren de noodzaak voor werknemers om hun taken te verlaten wanneer ze een pauze nodig hebben van hun zittende positie, waardoor ze de hele dag productiever blijven.

Bij het switchen tussen zittend en staand werken is het wel van belang goed de kijkafstanden naar het beeldscherm te controleren. De hoogte van het scherm ten opzichte van de tafel is bij zittend werk anders dan bij staand werk. Dit heeft te maken met de strekking en buiging van de romp, hoe lager je zit des te meer je in een flexpatroon verkeert. Daarom wordt bij staand werken de ellebooghoogte ook vaak wat lager gekozen door de gebruiker.

Belangrijk is daarom om flexibel verstelbare beeldschermen te faciliteren aan medewerkers. Dit kan door middel van verstelbare laptopstands, monitorstands of instelbare monitorarmen.
1.2. Beweging tijdens het werk
De moderne geneeskunde blijft Ramazini's studie van bezorgers en kleermakers bevestigen. Beweging is gezond. BakkerElkhuizen heeft dit omarmd en heeft innovatieve oplossingen om beweging door coaching te bieden in combinatie met hardware zoals in hoogte verstelbare zit-sta bureaus en actief-zitten oplossingen. Wanneer dit wordt gebruikt voor taken die geschikt zijn om te staan, stelt dit de medewerker in staat om in beweging te blijven - een boost voor de productiviteit.

Het aanbieden van een manier om in beweging te blijven en daarmee aan het werk te blijven kan het metabolisme van een werknemer in beweging houden en een positieve invloed betekenen voor de algehele gezondheid.

De combinatie van coaching en mogelijkheid tot beweging is essentieel. Zo blijkt uit onderzoek (Garret, et al., 2019), dat het gebruik van zit-sta bureaus met 229% toeneemt wanneer dit gecombineerd gaat met nudging, ofwel coaching, die aanzet tot het wisselen van positie tussen zitten en staan. De effecten van beweging, en afwisseling tussen zitten en staan, wordt daarmee nogmaals versterkt bovenop de eigen motivatie van de medewerker om dit te doen.
1.3. Training
Het aanbieden van goede zit/sta mogelijkheden klinkt als een geweldige manier om iedereen tevreden te houden. Een van de uitdagingen bij het aanbieden van keuzes aan werknemers is dat ze de verkeerde kunnen maken. Door te veel speelruimte, te veel keuzevrijheid te geven, komen werkgevers mogelijk terug in de hachelijke situatie waarin ze zijn begonnen: werknemers die niet worden aangemoedigd om te bewegen.

Effectieve opleiding en training in het werkgedrag van medewerkers is van cruciaal belang, niet alleen bij het kiezen van stoelen, maar ook bij het effectieve gebruik van stoelfuncties, evenals bij het gebruik van in hoogte verstelbare bureaus. Maar al te vaak investeren bedrijven in producten die het welzijn en de betrokkenheid van werknemers zouden moeten verbeteren, alleen gebeurt dit hierdoor vaak niet omdat deze stoelen, bureaus en andere hardware ineffectief, onjuist of onregelmatig gebruiken.

Training en opleiding worden nog belangrijker gemaakt door de realiteit van de huidige werkplek. Werknemers zijn mobiel. Gewapend met smartphones en laptops kunnen ze overal werken, en doen dat ook. Maar hoewel de voordelen van dit soort mobiele beweging duidelijk zijn, zijn de risico's dat ook. Niet elke mobiele werkplek biedt automatisch toegang tot een gezonde werkhouding en/of tools om mentale en fysieke beweging te stimuleren. Er zijn echter ook veel mobiele en/of hybride oplossingen beschikbaar om beweging en een gezonde werkhouding te garanderen op elke soort werkplek. Of je nu vast, mobiel of hybride werkt.

Werkgevers moeten bereid zijn werknemers voor te lichten over de beschikbare keuzes en hoe ze de juiste kunnen maken. Ook werknemers dragen een verantwoordelijkheid. Het goede nieuws is dat de juiste tools voorhanden zijn, maar het slechte nieuws is dat deze nog steeds onderhevig zijn aan het gebruik door de werknemer. Werknemers moeten zich meer bewust worden van de beschikbare opties en, terwijl ze zich gedurende de dag bewegen, moeten ze leren hoe ze hun houdingen en werkplekinrichting verstandig kunnen kiezen.
1.4. De voordelen van fysieke beweging: actieve, alerte en gefocuste medewerkers
Er zijn duidelijke, tastbare voordelen aan het aanbieden van de middelen aan werknemers om gedurende de dag tussen houdingen en werkruimten te bewegen:
 
  • Kwalitatief hoogwaardige, taakspecifieke zit/sta opties verminderen vermoeidheid van de werknemer en verzuim door repetitieve bewegingen.
  • Minder verzuim en vermoeidheid betekent meer tijd op het werk, betere dagelijkse werkprestaties en lagere verzuimkosten.
  • Door werknemers tijdens het werk te laten afwisselen tussen zitten, staan en bewegen, hoeven ze hun werk niet meer te verlaten, blijven ze gefocust en wordt de productiviteit verhoogd.
Waarom je het Work Smart, Feel Good zou moeten toepassen
Wanneer bedrijven een Work Smart, Feel Good strategie gebruiken, pakken ze ook een fundamenteel probleem aan waarmee alle werkgevers worden geconfronteerd. Werknemers van vandaag zijn zwaarder en minder gezond dan de werknemers van vroeger. Dat komt omdat ze niet alleen langdurig zitten op kantoor; dit is net zo waar op de thuiswerkplek. Door zit-, sta- en beweegopties aan te bieden en de training om ze op de juiste manier te gebruiken, kunnen werkgevers een nieuw niveau van verantwoordelijkheid van werknemers op elke werkplek gedurende de werkdag bevorderen.

Een Work Smart, Feel Good strategie biedt ook immateriële voordelen. Door bij te dragen aan een hoger welzijnsniveau, kun je je positiever voelen over de werkomgeving. Het kan het imago van je bedrijf helpen, waardoor het aantrekkelijker wordt voor potentiële collega’s. Als resultaat voel je je niet alleen beter; maar zijn jij en je collega’s ook meer betrokken bij het werk. Uiteindelijk leidt dat in het algemeen tot een sterkere organisatie.
 
headphones

Hulp nodig? We zijn er voor je

Kijk bij onze FAQ of neem contact met ons op

thumb

Onze kennis & producten zijn key

Bekijk ons ​​brede aanbod van kennis en producten.

star

Vele klanten gingen je voor

Lees over hun ervaring met BakkerElkhuizen

Copyright © 2024 BakkerElkhuizen

Privacybeleid Algemene voorwaarden Cookie beleid

Selecteer je land en taal