Terug

Stimuleer het brein van je medewerkers met een verrijkte werkomgeving

Werk je nog in een (kantoor)omgeving met grijs-witte muren, tl-verlichting en generiek kantoormeubilair? Dan is dit volgens neurowetenschappers een gemiste kans. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je het brein kunt stimuleren door de werkomgeving meer te ‘verrijken’. En dat zorgt er weer voor betere prestaties, zowel thuis als op kantoor. In deze whitepaper leggen we uit hoe dat werkt én hoe je hier je voordeel mee kunt doen.
Stimuleer het brein van je medewerkers met een verrijkte werkomgeving
Wat is een ‘verrijkte’ werkplek eigenlijk?

En met wat voor werkomgeving stimuleer je je medewerkers dan precies?

Een verrijkte omgeving – Enriched Environment – is een omgeving waarin iemand verschillende zintuigelijke prikkels ervaart. Denk bijvoorbeeld aan een ruimte die de aanwezigen meer uitnodigt tot beweging. Aan een ruimte die positief weet te prikkelen met verschillende geluiden, kleuren en geuren. Of aan een ruimte die sociale interactie stimuleert. Zo’n verrijkte werkomgeving blijkt dus niet alleen minder saai te zijn, maar ook bij te dragen aan het cognitief functioneren van de mensen die er werken.

"Gezonde, prikkelende activiteiten zijn ook goed tegen de stress."
Zo ontstaan nieuwe cellen en verbindingen
Wetenschappers als Eriksson (1998) ontdekten dat hersenen een mensenleven lang veranderen en zich in de loop van de jaren zelfs kunnen herstellen en verbeteren. Dit geldt met name voor de hippocampus, een gebied dat ook belangrijk is voor ons kortetermijngeheugen en voor de regulatie van ons stress-systeem. Zo kan de hippocampus neuronen genereren door uitvoering van nieuwe, prikkelende activiteiten. Dit proces rond het ontstaan van nieuwe cellen en verbindingen noemen we neurogenese.

Actief en uitdagend ouder worden
Als we verder terug gaan in de geschiedenis van het onderzoek naar de effecten van de omgeving op ons brein en op ons functioneren, komen we rond 1940 uit bij Donald Hebb. In zijn laboratorium deelde hij ratten in twee groepen. Eén groep werd in een ruimte met speelgoed, ladders, tunnels en renwielen gezet. De andere groep zette hij in een kooi zonder speelgoed, zonder al teveel mogelijkheid om rond te rennen en zonder sociale interactie met soortgenoten.

"Een uitdagende omgeving zorgt ook voor een verbetering van het leergedrag."

En wat bleek uit deze - en vergelijkbare – onderzoeken? In een verrijkte omgeving zagen de onderzoekers een afname in neuronaal ouder worden, verbeteringen van leergedrag en verhoogde weerstand tegen verslavingsgevoelige middelen (Nithianantharajah & Hannan, 2006). In bepaalde onderzoeken hadden de dieren zelfs een hogere weerstand tegen ziektes en een toegenomen levensspanne.

Door een actief en uitdagend leven kunnen de tekenen van neuronaal ouder worden afnemen. Zelfs wanneer de actievere, verrijkte leefstijl op een volwassen leeftijd begint. En hiermee worden de onderzoeksresultaten ook interessant voor op de werkvloer.
Van grijs kantoor naar prikkelende omgeving
De kantooromgeving was geruime tijd een verarmde omgeving en binnen sommige bedrijven is dat nog steeds het geval. Terwijl een verrijkte omgeving enorm belangrijk is. Zo stelt professor Erik Scherder, Hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de VU-Amsterdam: “Het brein is het meest gebaat bij nieuwheid en uitdaging. Een verrijkte omgeving is een omgeving die een dosis onzekerheid moet bieden, waardoor het spannend wordt en een beroep gedaan wordt op iemands cognitieve flexibiliteit (Scherder, 2014)."

"Het mag allemaal wel een beetje spannender worden."

Bewegen is één van de vormen waarmee we het brein kunnen verrijken, maar met muziek kan het bijvoorbeeld ook. Nu is de werkvloer geen sportschool of een concert gebouw, maar er blijven nog genoeg opties over om medewerkers meer omgevingsstimulatie te bieden. In feite liggen de mogelijkheden tot een actievere, meer prikkelende omgeving voor het oprapen.
Via verrijkingen trainen we ons brein en maken we nieuwe verbindingen binnen en tussen hersengebieden. Zo blijft ons brein beter in vorm en presteren we beter, ook op het werk. Via verrijking van de kantooromgeving trainen we ons ‘hoofd’ ook. Daarbij kan het gaan om visuele uitdagingen (dus geen grauw en grijs meer), maar ook om meer beweging en sensorische uitdagingen. Hiervoor moeten we een werkruimte niet inrichten op statisch gebruik, maar juist op uitnodigend, divers dynamisch gebruik.
"Mensen hebben veel meer afwisseling nodig."
Heel concreet: denk aan een zit-sta bureau. Door zitten en staan af te wisselen veranderen we onze visuele stimuli en krijgen we tegelijkertijd meer ruimte voor andere typen houding en beweging. Maar er zijn bijvoorbeeld ook dynamische zitoplossingen, die zorgen voor meer variatie in houding, zonder te tornen aan het werkcomfort.

Ondersteunende software voor nieuwe gedragingen kan ook uitkomst bieden. Slimme tools, zoals onze WORK & MOVE software die u op een positieve en uitnodigende manier (nudging) attenderen op een mentale activatie of korte wandeling. Een ‘’Pitstop’’ kan direct effect hebben op de hoeveelheid visuele, bewegings-, reuk- en sociale prikkels die werknemers dagelijks binnenkrijgen.

Iedere werknemer én werkgever is erbij gebaat dat het brein gestimuleerd wordt en zo fit en jong blijft. 

Wellicht ook interessant om te lezen

Whitepaper: het inrichten van een werkplek
Whitepaper: het inrichten van een werkplek

In dit artikel vind je een beknopte handleiding om je werkplek comfortabeler en...

Het verband tussen zittend personeel en gezondheidsproblemen
Het verband tussen zittend personeel en gezondheidsproblemen

Eeuwenlang wisten onderzoekers dat er een verband bestond tussen zittend...

WORK & MOVE zorgt voor meer afwisselend staand en zittend werken
WORK & MOVE zorgt voor meer afwisselend staand en zittend werken

Zijn mensen te nudgen met software dat ze vertelt wanneer het tijd is om weer te...

5 redenen waarom afwisselend zittend en staand werken goed voor je is
5 redenen waarom afwisselend zittend en staand werken goed voor je is

Voor velen klinkt het wellicht vanzelfsprekend: de hele dag staan is niet goed...

headphones

Hulp nodig? We zijn er voor je

Kijk bij onze FAQ of neem contact met ons op

thumb

Onze kennis & producten zijn key

Bekijk ons ​​brede aanbod van kennis en producten.

star

Vele klanten gingen je voor

Lees over hun ervaring met BakkerElkhuizen

Copyright © 2024 BakkerElkhuizen

Privacybeleid Algemene voorwaarden Cookie beleid

Selecteer je land en taal