Terug

Desksharing

In een tijd van volledig thuis werken is het lastig voor te stellen dat we weer deels terug gaan naar kantoor. Het gaat gebeuren, alleen niet meer zoals het was. Afhankelijk van je taken, de collega’s die er zijn en mate van overleggen wordt er afwisselend thuis en op kantoor gewerkt. Het kantoor als de nieuwe ontmoetingsplek. De koffieautomaat 2.0.
Desksharing
In een tijd van volledig thuis werken is het lastig voor te stellen dat we weer deels terug gaan naar kantoor
Afhankelijk van je taken, de collega’s die er zijn en mate van overleggen wordt er tegenwoorg afwisselend thuis en op kantoor gewerkt. Het kantoor als de nieuwe ontmoetingsplek. De koffieautomaat 2.0.

We hebben geleerd dat we thuis geconcentreerd kunnen werken. Overleggen gaat dan digitaal. Maar overleggen live, zonder beeldscherm, is effectiever. En op die dagen op kantoor bent, zal de dag er anders uitzien. Van overleg, naar de werkplek, om vervolgens weer naar een inspiratie- of coaching sessie te gaan. Samen met elkaar in gesprek gaan en tussendoor achter de computer werk verzetten.

Vroeger maakten we vaak gebruik van een persoonlijke, vaste werkplek of hadden we de stap al gezet naar flexplekken. In ‘Het Hybride Kantoor’ gaan we veel meer werkplekken delen, ook wel Desksharing genoemd.
Wat is desksharing?
Bij Desksharing delen werknemers hun bureau met anderen in plaats van dat elke werknemer een vast bureau krijgt toegewezen. Iedere medewerker kan een vrij bureau reserveren en zodra deze medewerker klaar is, kan die het bureau verlaten en een andere werknemer deze gebruiken.

Iedere werkplek dient gebruikt te kunnen worden zonder dat gezondheidsklachten ontstaan
Wat belangrijk is bij desksharing is dat de werkplek snel naar wens van de gebruiker ingesteld kan worden. Een zit-sta bureau is hierbij niet weg te denken. Hetzelfde geldt voor een monitorarm, zodat beeldschermen snel op de juiste hoogte en afstand geplaatst kunnen worden. En het laatste, niet geheel onbelangrijk, is een bureaustoel die individueel verstelbaar is. 
 

De motivatie achter het delen van bureaus is een betere benutting van de ruimte en lagere kosten voor de organisatie

Voor medewerkers is het de bedoeling om het repetitieve concept van elke dag te elimineren. Desksharing biedt de flexibiliteit die beide partijen nodig hebben om beter te functioneren en een positieve, gezonde werkcultuur te creëren.
Voor- en nadelen van desksharing
Als de grens tussen effectief bureaus delen op het werk en verstoring van de werkplek zo dun is, waarom zou je het er dan op wagen? Simpel. De voordelen van een succesvolle Desksharing regeling wegen zwaarder dan de nadelen.

Voordelen
  • Ruimtebesparing en lagere kosten voor organisatie;
  • Creëert nieuwe samenwerkingsmogelijkheden tussen collega's;
  • Verhoogt de bedrijfsflexibiliteit en flexibiliteit van werknemers;
  • Ondersteunt een flexibel personeelsbestand (op afstand, parttime, zzp'er);
  • Stimuleert een sociale werkomgeving;
  • Stimuleert werknemers om netter en schoner te zijn;
  • Brengt het speelveld in een kantoor weer op gelijke hoogte en creëert gelijkheid.

Nadelen
  • Het ontbreken van een persoonlijke, privé ruimte voor werknemers;
  • Leidt tot meer verstoringen van het werk;
  • Creëert uitdagingen voor IT en ondersteunende infrastructuur;
  • Werknemers doen er langer over om zich te vestigen op een plek aan het werk te gaan;
  • Bevordert de vorming van territoria;
     
​​​​​​​Als ze goed worden beheerd, zijn de nadelen gemakkelijk te minimaliseren of helemaal weg te nemen. Er is een enorme stimulans om afspraken over gedeelde bureaus te laten werken.
Desksharing succesvol inzetten is geen bovenmenselijke prestatie, het is een kwestie van aandacht voor de details.

Hier zijn een aantal tips voor een goede overgang naar gedeelde bureaus:
 
  • Zorg dat werknemers instemmen. Leg de voordelen uit en neem zorgen weg om een positief sentiment te stimuleren.
 
  • Ga actief in op deze zorgen van werknemers. Richt je op pijnpunten met innovatieve oplossingen en leg deze voor. Verantwoordelijk toezicht kan de verandering vergemakkelijken.
     
  • Bepaal het aantal benodigde bureaus en begroot hierin ruim. Houd rekening met het aantal werknemers, eventuele ploegendiensten die ze werken en andere variabelen die de bezetting beïnvloeden. Het lijkt contra-intuïtief om kosten te besparen, maar extra bureaus zorgen dat iedereen er een heeft tijdens piekuren.
     
  • Stel richtlijnen op voor de etiquette van gedeelde bureaus. Dit kan slechte gewoonten voorkomen voordat ze zich manifesteren. Het is een goede manier om de toon te zetten voor wat werknemers kunnen verwachten van de nieuwe indeling.
     
  • Verander geleidelijk. Als het hele kantoor in een week veranderd, kunnen werknemers niet overstappen of zich aanpassen. Wijs een vast aantal bureaus aan die binnen bepaalde periode worden omgebouwd en begin rustig aan de overgang. Het is minder abrupt en geeft werknemers de tijd zich aan te passen.
     
  • Creëer verscheidenheid aan bureautypen en -locaties, evenals aanvullende werkplekken buiten de gedeelde bureaus. Werknemers moeten zich niet opgesloten voelen door een gebrek aan ruimte. Bied opties om de bezettingsgraad te verbeteren.
     
  • Delegeer bevoegdheden aan een office manager of facility manager. Het creëren van een centrale autoriteit voor geschillen en vragen geeft werknemers het comfort voor eventuele onduidelijkheden die zich kunnen voordoen.
     
  • Creëer een trechter voor feedback over de gedeelde werkplekken. Wat vinden medewerkers prettig of juist niet? Wat voldoet niet aan hun behoeften of verwachtingen? Hoe kan de regeling worden verbeterd? Maak van de regeling een permanent forum.
WORK & MOVE Desk : ideaal voor desksharing
Vermijd de valkuilen van het delen van bureaus
De valkuilen van gedeelde bureaus zijn klein, maar cruciaal. Slecht uitgevoerd beleid werpen  belangrijke pijlers van de werkomgeving omver: productiviteit, cultuur en comfort. Een goede executie is een van de sleutels evenals blijven verbeteren, consistent werknemerssentiment en herkenning van relevante trends. Samen zorgen ze ervoor dat Desksharing werkt.

Desksharing is een bewezen, positieve werkplekregeling die meetbare voordelen biedt. Om er voordeel uit te halen, moet de juiste basis gelegd worden en een aantal valkuilen vermeden worden die dit concept kunnen doen zinken voordat het kans heeft om waarde op te leveren.
Onze oplossingen
De hybride werknemer met een flexibele werkplek op kantoor moet deze snel en gemakkelijk aan zijn behoeften kunnen aanpassen. Thuis kunnen zij kiezen voor een individuele werkplek of voor mobiel werken.

Hij beschikt over de mobiele werkapparatuur, zoals een toetsenbord en muis en daarnaast een gedeeld bureau met de volgende opties:
headphones

Hulp nodig? We zijn er voor je

Kijk bij onze FAQ of neem contact met ons op

thumb

Onze kennis & producten zijn key

Bekijk ons ​​brede aanbod van kennis en producten.

star

Vele klanten gingen je voor

Lees over hun ervaring met BakkerElkhuizen

Copyright © 2024 BakkerElkhuizen

Privacybeleid Algemene voorwaarden Cookie beleid

Selecteer je land en taal