Terug

Wat is ergonomisch werken?

Het is soms lastig te bepalen waar het ziekteverzuim binnen een bedrijf vandaan komt. Ziekteverzuim kan verschillende oorzaken hebben, fysieke klachten of mentale klachten. De omgeving waarin medewerkers werken is mede bepalend voor hoe ze zich voelen en presteren. Daarom is het belangrijk naar medewerkers te luisteren en een veilige en gezonde werkomgeving te creëren. 
Wat is ergonomisch werken?
De betekenis van ergonomisch werken
Ergonomisch werken houdt zich bezig met de ergonomie. De term ergonomie komt vaak voor in de werkomgeving en met name met het werken achter een beeldscherm. Medewerkers zitten immers uren achter elkaar naar een beeldscherm te kijken, waarbij pauzes nemen en het weglopen van een scherm vaak worden vergeten.

Ergonomie, een juiste werkhouding en mentaal en fysieke herstelmomenten zijn voor veel beroepsgroepen een belangrijk onderdeel van hun functioneren. Denk bijvoorbeeld aan de zorg, de bouw en de horeca. De combinatie van ergonomie en werk is dus heel belangrijk. Maar hoe zet je het precies in?
Arboregels, de wet en ziekteverzuim
Hoog ziekteverzuim leidt tot het maken van steeds meer kosten. Dus spelen er klachten bij medewerkers, luister naar deze problemen. En probeer het zelfs niet zover te laten komen en er preventief op te acteren. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Het is daarom goed te kijken hoe je ergonomisch werken kunt integreren in jouw kantooromgeving.

Volgens de arbowet moeten ‘werknemers veilig en gezond kunnen werken’. Hierin staan eisen waar een werkplek aan moet voldoen, bijvoorbeeld dat zoveel mogelijk gevaren voor de gezondheid van medewerkers bij de bron moet worden aangepakt. Het inzetten van ergonomische hulpmiddelen helpt daarbij. Ook met ergonomisch werken staat de gezondheid en veiligheid van de medewerker centraal. Je kunt er daarom voor zorgen dat de werknemer kortgezegd, ‘fijn en comfortabel‘ werkt. Het beste is om de klachten te voorkomen en preventief te acteren. Proactief versus reactief. Bedenk goed dat iedere medewerker een individu is en flexwerken steeds belangrijker wordt, dat het daarom des te belangrijker is om zijn werkmateriaal (bureau, scherm en stoel). Als deze op de juiste ingesteld kunnen worden, des te kleiner is de kans op eventuele klachten.
 
Zoals eerder gezegd is preventie misschien nog wel belangrijker dan het bestrijden van ontstane klachten. Er vooraf op inspelen voorkomt dat je achteraf oplossingen moet bedenken. Maar voordat we dieper ingaan op de preventie en de juiste werkhouding is het goed om alert te zijn op mogelijke klachten vanuit medewerkers. Hoe kun je deze herkennen en wat zijn precies de oorzaken?
Oorzaken en klachten
Bij een onjuiste werkhouding, zoals een verkeerd afgesteld bureau en scherm en een stoel die niet op de juiste hoogte staat kunnen lichamelijke ongemakken ontstaan die de werkzaamheden belemmeren. Maar ook het gebruik van de verkeerde muis kan voor klachten zorgen.

Ongemakken zoals tintelingen, pijn in de onderarm en nekklachten zijn voorbeelden van klachten die in eerste instantie aanvoelen als een soort van spierpijn en nog niet alarmerend zijn. Maar zodra deze klachten aanhouden zal de pijn zich verspreiden en vervelender voelen, daarnaast verdwijnen ze ook niet meer na een goede nachtrust of tijdens het weekend. Het begin en het verloop van deze kwalen zullen voor iedereen anders zijn. Om deze stadia van klachten te herkennen, is dit beschreven onder de term RSI.
Wat is RSI?
RSI staat voor Repetitive Strain Injury en is eigenlijk een verzamelnaam voor blessures door een herhaalde belasting. Deze vormen zich vaak in de polsen, armen, nek, schouders en handen. Het vele herhalen van een bepaalde spierspanning zorgt ervoor dat de spier zich uiteindelijk niet meer kan ontspannen. Hierdoor staat de spier continu in een bepaalde spanning en zal de pijn verergeren naarmate de medewerker hier niets aan doet.

Oplossingen kunnen zijn het veranderen van de werkplek, het herhaaldelijk bewegen van een bepaalde oefening of bijvoorbeeld het versterken van de spieren. Oplossen is noodzakelijk, voorkomen van deze klachten is nog beter.
Ergonomisch werken, een oplossing voor aanhoudende fysieke klachten
Niets is zo bevorderlijk om je medewerkers zo duurzaam mogelijk in te zetten. Aandacht voor de werkomgeving, -houding en -gedrag verbetert de duurzame inzetbaarheid van je mensen. Het stimuleert de werksfeer, verhoogt de productiviteit, verbetert de concentratie en de creativiteit en bespaart in de kosten.
 
Je kunt niet voor je medewerkers bepalen hoe ze met hun klachten om moeten gaan. Je kunt wel zorgen dat de klachten niet ontstaan (preventief), verminderen of volledig afnemen. Je kunt samen met de medewerker kijken wat de klachten zijn en wat hij/zij nodig heeft om hiervan te herstellen. Om preventief de klachten te voorkomen, kunt je de werkplekken, -houding en -omstandigheden goed onder de loep nemen.
 
Werkplekonderzoek
Met een werkplekonderzoek breng je in kaart waar verbeteringen mogelijk zijn. Het doel van zo'n onderzoek is om de vitaliteit van medewerker te verhogen en daarmee ook het terugdringen van het (toekomstige) verzuim. Werken je medewerkers vaak onderweg of thuis, zorg dat deze situaties ook meegenomen worden in het onderzoek.
 
Aanschaf van ergonomische producten
Om de werkplek te optimaliseren zijn er verschillende ergonomische producten op de markt. Van laptophouders en documenthouders tot aan ergonomische toetsenborden, muizen en bureaustoelen. Er zijn ontzettend veel producten beschikbaar. Voor een medewerker en ook als werkgever kan dit heel lastig zijn, want welk product voorkomt of vermindert de klachten. Het is daarom soms verstandig om een ergocoach of een specialist zoals BakkerElkhuizen om hulp te vragen. Deze kan naar aanleiding van een werkplekonderzoek het juiste advies op maat geven.

Niets is zo bevorderlijk om je medewerkers zo duurzaam mogelijk in te zetten. Aandacht voor de werkomgeving, -houding en -gedrag verbetert de duurzame inzetbaarheid van je mensen. Het stimuleert de werksfeer, verhoogt de productiviteit, verbetert de concentratie en de creativiteit en bespaart in de kosten.
 
Zorg voor een goede basis, openheid en transparantie en voorkom mentale en fysieke klachten.
Interesse in een werkplekonderzoek?

Ook interessant voor jou:

Wat is ergonomie?
Wat is ergonomie?

"Ergonomie staat voor de wetenschap tussen de mens en zijn omgeving."...

16 tips voor gezond en efficiënt werken
16 tips voor gezond en efficiënt werken

Een ergonomische werkplek bevordert het comfort en de productiviteit van...

Whitepaper: het inrichten van een werkplek
Whitepaper: het inrichten van een werkplek

In dit artikel vind je een beknopte handleiding om je werkplek comfortabeler en...

Stimuleer het brein van je medewerkers met een verrijkte werkomgeving
Stimuleer het brein van je medewerkers met een verrijkte werkomgeving

Werk je nog in een (kantoor)omgeving met grijs-witte muren, tl-verlichting en...

headphones

Hulp nodig? We zijn er voor je

Kijk bij onze FAQ of neem contact met ons op

thumb

Onze kennis & producten zijn key

Bekijk ons ​​brede aanbod van kennis en producten.

star

Vele klanten gingen je voor

Lees over hun ervaring met BakkerElkhuizen

Copyright © 2024 BakkerElkhuizen

Privacybeleid Algemene voorwaarden Cookie beleid

Selecteer je land en taal