Terug

Uitgelicht: het toetsenbord, wat is belangrijk?

We gebruiken nu nog de helft van onze tijd een computermuis, maar steeds vaker worden we aangemoedigd juist sneltoetsen te gebruiken. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een (compact) toetsenbord?
Uitgelicht: het toetsenbord, wat is belangrijk?
Welke toetsenborden zijn er allemaal? En wat zijn dan de verschillen?

Wij onderscheiden 3 typen toetsenborden. Een uitgebreide uitleg en welke onderdelen verschillen dat lees je nu!

Fullsize toetsenborden
Toetsenborden die we allemaal wel kennen, zijn de zogenaamde fullsize toetsenborden. Dit zijn toetsenborden met een vast numeriek deel (het gedeelte met cijfers aan de rechterzijde van het toetsenbord).

De afbeeldingen hiernaast laat duidelijk zien welke onderdelen verschillen met een compact toetsenbord zonder numeriek deel en een standaard compact toetsenbord (onderstaande afbeeldingen) :
 
 1. het numerieke deel
 2. de pijtjestoetsen
 3. het editing gedeelte
Fullsize toetsenbord
Standaard compacte toetsenborden
Er is ook een andere mogelijkheid om toch compact te werken, maar dan wel met numeriek deel. Dit toetsenbord is dan nog steeds 8 cm smaller dan een fullsize toetsenbord. En het heeft de voordelen van een compact toetsenbord.
UltraBoard 960 Standard Compact
Standaard compact toetsenbord
Compacte toetsenborden
Echter, slechts 10% van de computergebruikers maakt gebruik van dit numerieke deel op het toetsenbord. Door het numerieke gedeelte weg te laten en zo het toetsenbord compacter te maken, verbetert de houding van de computergebruiker. Het numerieke deel is er nog wel, maar is geïntegreerd met andere toetsen.

De voordelen van een compact toetsenbord:
 • Doordat het toetsenbord smaller is, ligt de muis dichter bij het toetsenbord. Dit zorgt voor een minder reikbewegingen.
 • Hierdoor ontstaat er een betere belasting van de schouder, arm, pols en hand. Dit leidt tot minder fysieke ongemakken;
 • Waardoor je door minder fysieke ongemakken comfortabeler kunt werken;
 • Een ander voordeel is ook dat een compact toetsenbord makkelijker mee te nemen is naar een andere flexibele werkplek.
UltraBoard 950 Wireless
Een fullsize toetsenbord en een compacte variant verschillen niet alleen in grootte, maar ook de positie van een aantal onderdelen is anders. Het numerieke deel is bij een compact toetsenbord weggelaten (1) en ondergebracht bij andere toetsen. Ook de pijltjes (2) toetsen zitten ergens anders. Daarnaast zijn de editing toetsen (delete, insert, etc.) ook bij een andere toets ondergebracht (3).
Numerieke toetsenborden
Tot slot hebben wij ook nog losse numerieke toetsenborden. Een los numeriek toetsenbord is een toetsenbord dat enkel bestaat uit het nummerieke gedeelte wat aan de rechterzijde van jouw toetsenbord zit, plus enkele handige sneltoetsen. Een numeriek toetsenbord is zeer geschikt wanneer je regelmatig gegevens moet invoeren en veelvuldig werkt met spreadsheets en financiële programma's.

In ons assortiment hebben wij diverse numerieke toetsenborden die qua design passen bij compacte toetsenborden. Het numeriek toetsenbord kun je erbij pakken als je een taak hebt waarbij veel getallen ingevoerd moeten worden. Is de taak afgerond dan kan het toetsenbord weggelegd worden zodat de muis op deze plaats gebruikt kan worden en je wederom 'in-line' kunt werken.
UltraBoard 955 Numeric
Wettelijke richtlijnen: de Europese norm
De Europese richtlijn, ofwel ISO norm4, stimuleert om ergonomische redenen het gebruik van sneltoetsen en stuurt daarmee aan om het gebruik van de muis te minimaliseren. Daarnaast adviseert de richtlijn een neutrale lichaamshouding voor het gebruik van het toetsenbord en de muis. In onderstaande video kun je zien dat een compact toetsenbord zorgt voor een neutralere houding dan in vergelijking met een fullsize toetsenbord. Maak je veel gebruik van het numerieke deel van een toetsenbord, dan is een los numeriek toetsenbord een goede aanvulling. Het grote voordeel hiervan is dat je hem erbij pakt als je hem nodig hebt. Tevens kun je het numerieke deel zowel links als rechts van je plaatsen.

In Nederland
Volgens de Nederlandse Arbeidsomstandighedenregeling (art. 5.1) mag je niet langer dan 2 uur per dag met een laptop zonder accessoires werken. Bij een laptop zitten het toetsenbord en beeldscherm niet los van elkaar. Bij gebruik van een extern toetsenbord en muis komt deze wettelijke beperking van 2 uur te vervallen.
Waar moet je verder op letten bij de aanschaf van een toetsenbord?
Kies bij de aanschaf voor een compact toetsenbord, omdat je met zo’n toetsenbord een betere ergonomische werkhouding aanneemt en fysieke ongemakken voorkomt. Ben je van plan een nieuw toetsenbord aan te schaffen, let dan op de volgende punten:
 
 1. Het toetsenbord mag rond de letters “A S D F” niet dikker zijn dan 35 mm en het liefst dunner dan 30mm.
 2. Houdt er bij de aanschaf ook rekening mee dat de hellingshoek van het toetsenbord tussen de 0-12° is. Hiermee voorkom je overmatige extensie van de pols.
 3. Let ook op de kleur van het toetsenbord. Donkere letters op een lichte achtergrond zijn namelijk beter te lezen dan andersom, waardoor een licht toetsenbord met een donkere opdruk de voorkeur heeft. En om reflectie te voorkomen, is het tot slot belangrijk dat de toetsen mat zijn en niet spiegelen. Zodat het licht niet direct in je oog schittert en afleidt.
 4. Probeer een toetsenbord uit voor aanschaf. Het typegevoel is belangrijk (bv: hoe hard moet je op de toetsen drukken).
 5. Een licht toetsenbord is makkelijker mee te nemen dan een zwaarder toetsenbord. Veel onderweg? Dan is het gewicht van belang.
 6. Controleer of het toetsenbord goed blijft liggen op je bureau. Een stroeve onderkant zorgt ervoor dat je toetsenbord niet weg kan schuiven.
Bekijk nu al onze toetsenborden
Een vaak, gestelde vraag is: ‘moet ik de pootjes van mijn toetsenbord inklappen of niet?’.

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, gaan we eerst terug in de tijd. Sinds het begin van de jaren tachtig zijn de pootjes onder een toetsenbord verplicht. In de ISO-norm (ISO 9241‐410) staat dat het toetsenbord aan de achterkant in hoogte instelbaar moet zijn.

De ISO-norm zegt dat:
 • De achterkant van het toetsenbord instelbaar moet zijn; de hellingshoek moet tussen de 0 en 15° liggen, maar aanbevolen wordt dat deze tussen 5 en 12° ligt.
 • De hoogte van het toetsenbord ter hoogte van de middelste rij mag niet meer dan 3 cm bedragen.

Laten we beginnen met het voordeel van de pootjes uitklappen. Hierbij is het belangrijk een onderscheid te maken in personen die ‘blind’ kunnen typen en niet blind kunnen typen (met twee vingers).

Voor de niet ‘blind’ typers is het voordeel van uitgeklapte pootjes dat ze de toetsen beter kunnen zien. Tegelijkertijd is er ook een kanttekening bij het uitklappen van de pootjes. Het gevaar bestaat gevaar dat we de polsen te ver achterover kantelen. Die houding is vermoeiend en er staat meer druk op de polsgewrichten.

Dus de vraag is of het voordeel van met de pootjes uitgeklapt dusdanig groot is, om het nadeel te compenseren. De ‘blind’ typers kijken niet op het toetsenbord, dus die hebben de uitgeklapte pootjes sowieso niet nodig.
Ons advies
Klap de pootjes in, zodat onnodige belasting aan de polsen wordt voorkomen. Zorg ervoor dat het toetsenbord niet te dik is. Wanneer is het goed? Als de polsen in een neutrale en ontspannen stand staan.

Is het toch fijner typen met de pootjes uitgeklapt? Zorg dan dat de hellingshoek niet groter is dan 12°. De pootjes in of uitklappen is geen cruciaal aspect om een goede ergonomische werkplek te creëren. Het is deels ook wat we fijn vinden  of wat we gewend zijn.

Meer weten over onze toetsenborden? Of welk toetsenbord het beste bij jou past? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.
Pootjes van toetsenbord worden uitgeklapt

Wellicht ook interessant voor jou:

Minder muisgebruik dankzij sneltoetsen
Minder muisgebruik dankzij sneltoetsen

Minder muisgebruik heeft twee grote voordelen. De lichamelijk belasting neemt af...

16 tips voor gezond en efficiënt werken
16 tips voor gezond en efficiënt werken

Een ergonomische werkplek bevordert het comfort en de productiviteit van...

Whitepaper: het inrichten van een werkplek
Whitepaper: het inrichten van een werkplek

In dit artikel vind je een beknopte handleiding om je werkplek comfortabeler en...

headphones

Hulp nodig? We zijn er voor je

Kijk bij onze FAQ of neem contact met ons op

thumb

Onze kennis & producten zijn key

Bekijk ons ​​brede aanbod van kennis en producten.

star

Vele klanten gingen je voor

Lees over hun ervaring met BakkerElkhuizen

Copyright © 2024 BakkerElkhuizen

Privacybeleid Algemene voorwaarden Cookie beleid

Selecteer je land en taal