Selecteer uw regio

Kantoor van de toekomst alleen maar een plek om samen te komen?

Op moment van schrijven is de pandemie nog niet voorbij. We hebben een intensief jaar achter de rug vol met onzekerheden, veranderende werkomgevingen en vooruitblikken naar de toekomst. En dat laatste doen we veelvuldig. We horen signalen vanuit de markt, er zijn onderzoeken gedaan over terugkeer naar kantoor en de meest gehoorde term is: Hybrid Working.

De meeste bedrijven zullen hun medewerkers niet volledig laten terugkeren naar kantoor. Het thuiswerken is goed bevallen. Maar dat we volledig thuis zullen werken en de kantoren overbodig worden?

Zo snel als we (volledig) zijn gaan thuiswerken, zo snel zullen we niet naar een veranderde kantooromgeving gaan. We moesten van de ene op de andere dag thuiswerken. We hadden geen keuze. We hebben nu wel tijd om te bedenken hoe we het werken op kantoor gaan inrichten.
Kantoor om samen te komen
Uit onderzoek van PwC blijkt dat als alle werknemers een dag langer thuis werken, dit op de lange termijn kan leiden tot een stijging van de kosten. Deze zijn voornamelijk te wijten aan de effecten van minder samenwerking en minder betrokkenheid bij de organisatie.

Uit dit onderzoek van PwC blijkt dat de meest effectieve samenwerking plaatsvindt op (fysieke) plekken die de uitwisseling van ideeën stimuleren. Een ander groot gemis is het ontbreken van contact bij de koffieautomaat. Deze onverwachte ontmoetingen leiden vaak tot nieuwe ideeën. We zijn dan ook overtuigd dat het hybride werken, de nieuwe manier van werken wordt. Waar je thuis het geconcentreerde werk doet, om op kantoor meer de samenwerking op te zoeken. Het kantoor wordt een ontmoetingsplek voor creatieve brainstormsessies, inspirerende kick-offs, een plek om klanten te ontmoeten en om het wij-gevoel vast te houden.
“ Kortom het kantoor om te ontmoeten, thuis om te leveren. ”
Wie, wat, waar & hoe?
Bedrijven zullen moeten bedenken hoe ze het kantoor als ontmoetingsplek gecombineerd met desksharing zullen in gaan richten. Maar hoe ziet het ideale kantoor van de toekomst er uit? Organisaties zullen zich vragen moeten stellen zoals:
  • Wanneer werk je thuis en voor welke taken ga je naar kantoor?
  • Voor wie is thuiswerken geschikt en wie kan beter op kantoor zijn?
  • Hoe bepaal je de verschillende functies in het gebouw? Welke functies zijn er nodig?
  • Zijn er voldoende hulpmiddelen om thuis en op kantoor te kunnen werken?
  • Welke regels zijn er nodig wanneer we samen te komen?
  • Hoe coach je jouw werknemers op afstand of `live`?
  • Hoe zorgen we voor een goede onderlinge samenwerking?
  • Wat vinden jouw werknemers belangrijk?

​​​​
Hoe ziet jouw kantoor van de toekomst eruit?
Kantoor als ontmoetingsplek of thuis om geconcentreerd te werken. Hoe dan ook, iedere werkplek zal aan een aantal basisvoorwaarden moeten voldoen. Zo moet iedere werkplek uitgerust zijn met een aantal vaste onderdelen. Elke werknemer gebruikt een individuele muis en toetsenbord en neemt die overal mee naartoe. Dit is de enige manier om flexibel, hygiëne en ergonomie te garanderen. Maar ook thuis, net als op kantoor, zijn een goed bureau, stoel en (extra) beeldscherm noodzakelijk. De inrichting thuis kan anders zijn dan kantoor (in verband met de beschikbare ruimte), maar voor iedere situatie, voor ieder gebruik is er een praktische oplossing.

Wil je meer weten hoe je jouw kantoor en thuiswerkplekken optimaal in kan richten? Vraag dan onze twee handboeken aan: Het Hybride werken en het thuiswerkhandboek.

Vraag hybride werken handboek aan


Vraag thuiswerkhandboek aan

 Wellicht ook interessant?

Neerwaartse gezondheidstrend

De wereld verschuift geleidelijk naar hybride werken en daarvoor zijn oplossingen nodig die op werknemers op afstand fysiek en mentaal gezond houden. 
 
Lees meer

Hoe organiseer je een gedegen thuiswerkbeleid?

Alweer bijna een jaar terug hoorden we dat we met zijn allen in lockdown gingen. We begonnen met thuiswerken, gingen weer mondjes maat aan wat meer naar kantoor en in oktober zaten we weer thuis. Maar welke rechten en plichten heb je als werknemer en werkgever? 
Lees meer

Desksharing

In een tijd van volledig thuis werken is het lastig voor te stellen dat we weer deels terug gaan naar kantoor. Het gaat gebeuren, alleen niet meer zoals het was. Afhankelijk van je taken, de collega’s die er zijn en mate van overleggen wordt er afwisselend thuis en op kantoor gewerkt. Het kantoor als de nieuwe ontmoetingsplek. De koffieautomaat 2.0.
Lees meer

Implementatie van een goed ‘Hybrid Working’ beleid

Op basis van kennis en onderzoek creëert BakkerElkhuizen innovatieve oplossingen voor jouw optimale werkplek. Ons doel is alle beeldschermwerkers in staat te stellen, ook na COVID-19, hun werk te doen in de vorm van hybride werken, en daarbij een actieve bijdrage te leveren aan de geestelijke en lichamelijke gezondheid.
Lees meer

Hybride werken

Bij een crisis is het belangrijk om snel op nieuwe gebeurtenissen te reageren. Organisaties vergroten hun veerkracht met hybride business- en werkmodellen en zullen de pandemie beter doorstaan en hun bestaansrecht in de toekomst garanderen.
 
Lees meer

De 3 pijlers van Hybride Werken

We moeten ons afvragen wat de wensen zijn van de medewerkers. Bijna niemand zal de hele week thuis willen werken en veel mensen zullen ook niet de hele week op kantoor zijn. Dat blijkt ook uit ons eigen onderzoek op LinkedIn, dat de meerderheid van digitale werkers hybride zou willen werken.
 
Lees meer
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Al geregistreerd?
E-mail / Gebruikersnaam
Wachtwoord
Ik heb nog geen account?
Registreren
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mail
Wachtwoord
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt binnen enkele ogenblikken een nieuw wachtwoord
E-mail
Meer informatie
Naam *
Bedrijf
Telefoon
E-mail *
Bericht *
Velden met (*) zijn verplicht
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus