Terug

Hoe het ziekteverzuim op de werkplek te verminderen?

(Ziekte)verzuim heeft een enorme impact op de winstgevendheid van jouw bedrijf. Het is een van de grootste uitdagingen voor managers, werkgevers of HR-professionals om dit terug te dringen en ondertussen te zorgen voor een soepele werking van een organisatie of afdeling zonder de afwezigen. Daarom is het in jouw belang om de redenen voor verzuim te bepalen en hoe deze kunnen worden verminderd of zelfs volledig voorkomen. 
Hoe het ziekteverzuim op de werkplek te verminderen?
1. Een verstandig evenwicht tussen werk en privéleven aanmoedigen met flexibele werktijden en een goede pauzecultuur
Een goede balans tussen werk- en privéleven is belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van jouw werknemers. Uitgeputte werknemers, die geen lunchpauze nemen, overwerken, kunnen in de toekomst verzuimen door stress of vermoeidheid. Het bereiken van een goed evenwicht tussen werk- en privéleven gaat hand in hand met het concept van flexibel werken in combinatie met een goede pauzecultuur.

Flexibele werktijden 
Het eerste initiatief, flexibele werktijden, is gemakkelijk te verklaren. Sommige mensen vinden het prettig om vroeg op het werk te zijn en voor de spits te vertrekken, maar anderen vinden dat hun productiviteit later op de dag het hoogst is. Flexibel werken kan de motivatie en de tevredenheid van werknemers verhogen en hun stressniveau verlagen - wat op zijn beurt een positief effect kan hebben op het verzuim.

Om een bedrijfsbrede cultuur rond flexibele werktijden tot stand te brengen, heb je een duidelijk gecommuniceerd beleid nodig, waarin wordt aangegeven hoe werknemers hun werkdag vrij kunnen indelen, maar ook wat de organisatie van hen verwacht met deze extra vorm van vrijheid.
 
De juiste pitstops
Het tweede initiatief is iets wat elke organisatie zou moeten doen. Het gaat om de juiste pitstops tijdens de werkdag. Jij als manager kunt beginnen het goede voorbeeld te geven, maar om er zeker van te zijn dat je jouw team er niet aan hoeft te herinneren pauzes te nemen, hebben wij WORK & MOVE™ Software ontwikkeld. Deze software is jouw persoonlijke coach, die zorgt voor een gezonde afwisseling tussen digitaal beeldschermwerk en mentale en fysieke beweging. De software adviseert je over een optimaal werk-beweeg-pauze ritme op basis van je persoonlijke behoeften en helpt je om dit persoonlijke ritme eigen te maken.

Kleine pop-up vensters worden op het scherm getoond en motiveren om periodieke pitstops te nemen van 10 seconden tot 3 minuten. Door periodieke mentale en fysieke beweging in te bouwen houd je concentratie en energie op een hoog en stabiel niveau.  Hierdoor kan je de kwaliteit van jouw werk verbeteren, minder fouten maken en dat alles in minder tijd! Door gebruik te maken van WORK & MOVE™ Software is jouw team productiever en heb je meer energie over aan het einde van de dag.
 
Leer meer over de WORK & MOVE™ Software
2. Verbeter de werkplek en heroverweeg de ergonomische- en lichtomstandigheden.
Het is noodzakelijk dat jouw team beschikt over de werkinstrumenten die nodig zijn om hun werk ergonomisch correct uit te voeren. Een ergonomische manier van werken voorkomt niet alleen ziekteverzuim als gevolg van fysieke pijn, zoals rug- of nekklachten, maar leidt ook tot een efficiëntere en productievere manier van werken. En ook de lichtomstandigheden hebben een grote invloed op de kwaliteit van het werk. Te veel kunstlicht of te weinig licht kan vermoeidheid veroorzaken of, erger nog, kan leiden tot winterdepressie (Seasonal Affective Disorder (SAD)), wat op zijn beurt kan leiden tot hoge niveaus van stress of burn-out symptomen

Met verlichtingsoplossingen op basis van het circadiane ritme, zoals het op de mens gerichte EnergyByLight, kan je de hele ruimte verlichten met direct en indirect licht en toch het natuurlijke verloop van het daglicht simuleren om te zorgen voor een evenwichtig dag- en nachtritme.
 
Lees alles over de EnergyByLight
3. Verschillende werkplekken optimaliseren
Er zijn ook verschillende manieren van ergonomisch beeldschermwerk vanuit een fysiek oogpunt. Hier volgen enkele voorbeelden van de beste ergonomische oplossingen voor verschillende werkplekken om fysieke pijn bij jouw mensen te voorkomen en het aantal ziektedagen te verminderen:

Vaste werkplek op kantoor (de klassieke):
Voor de werknemers die de werkplek een keer optimaal aan hem/haar moeten aanpassen. Bekijk wat er allemaal nodig is voor het optimaliseren van de vaste werkplek op kantoor!
Lees meer over de vaste werkplek
Gedeeld bureau op het kantoor (van deze tijd):
Voor de werknemers die de werkplek gemakkelijk, snel en individueel aanpasbaar willen hebben. Bekijk wat er allemaal nodig is voor het optimaliseren voor de gedeelde werkplek op kantoor!

 
Lees meer over de gedeelde werkplek
Mobiele werkopstelling tijdens een vergadering, thuis of onderweg (de flexibele variant):
Voor de werknemers die een werkplek nodig hebben die licht van gewicht, gemakkelijk op te zetten, draagbaar en ruimtebesparend is. Bekijk wat er allemaal nodig is voor het optimaliseren van de mobiele werkopstelling! 
Lees meer over de mobiele werkplek
4. Moedig jouw werknemers aan om actiever te zijn
Je hebt vast wel eens gehoord van de uitdrukking "zitten is het nieuwe roken". Deskundigen zijn van mening dat meer dan zes uur per dag zitten jouw risico op vroegtijdig overlijden aanzienlijk kan verhogen. Te veel zitten is net zo slecht voor het lichaam als voor de hersenen. Lichaamsbeweging geeft een goed gevoel, vermindert stress en kan het immuunsysteem versterken.

Je kunt jouw team aanmoedigen om tijdens de lunchpauze te gaan wandelen, maar wij bieden een manier om lichaamsbeweging een vast onderdeel van de werkdag te maken. Hoe? Elke werknemer heeft een elektrisch verstelbaar zit-sta bureau nodig, zoals de WORK & MOVE Desk. Dit bureau is verkrijgbaar met de WORK & MOVE™-software. Deze software is jouw persoonlijke coach, die zorgt voor voldoende afwisseling tussen digitaal beeldschermwerk en mentale en fysieke beweging. Eerder richtten we ons op het mentale pauzegedeelte van de software, nu leggen we jou het voordeel uit van het fysieke bewegingsgedeelte in combinatie met een verstelbaar zit-sta bureau.

Maak jouw team actiever
Met de WORK & MOVE™-softwarecoach kunnen de werknemers hun optimale ergonomische zit- en sta-profiel instellen. De software herinnert jou eraan wanneer het tijd is om op te staan met een pop-upvenster op basis van jouw actieve computertijd, die wordt gemeten door het muis- en toetsenbordgebruik. De afwisseling tussen zitten en staan verhoogt de concentratie, creativiteit en fitheid op het werk en maakt jouw team actiever.
Verzuim kan tot een minimum worden beperkt
Met een elektrisch verstelbaar bureau in combinatie met een softwarecoach kunnen fysieke inactiviteit en sedentair gedrag van jouw mensen worden vermeden. Tegelijkertijd kan de impact op het ziekteverzuim worden geminimaliseerd en de prestaties op de werkplek worden verbeterd.
 
Bekijk onze producten
headphones

Hulp nodig? We zijn er voor je

Kijk bij onze FAQ of neem contact met ons op

thumb

Onze kennis & producten zijn key

Bekijk ons ​​brede aanbod van kennis en producten.

star

Vele klanten gingen je voor

Lees over hun ervaring met BakkerElkhuizen

Copyright © 2024 BakkerElkhuizen

Privacybeleid Algemene voorwaarden Cookie beleid

Selecteer je land en taal