Selecteer uw regio

Download als PDF

Waarom een monitorarm een goede aanvulling op een ergonomische werkplek is.

Een ergonomische werkplek bevordert het comfort en de productiviteit van beeldschermwerkers. Met wat kleine aanpassingen is het eenvoudig om de ideale werkplek te creëren. Monitorarmen zorgen voor meer ruimte op uw werkplek en verbeteren de werkhouding. Daarnaast is een monitorarm eenvoudig in hoogte en afstand in te stellen. Ook werken steeds meer mensen met meerdere schermen. En niets is eenvoudiger dan met één monitorarm de schermen op gelijke hoogte in te stellen.

Gebruik van een monitorarm is onmisbaar
Of u nu een vaste werkplek heeft of regelmatig van werkplek wisselt een goede werkplek waar u in een gezonde werkhouding zonder fysieke en mentale ongemakken kunt werken is een vereiste. Maar hoe draagt een monitorarm hieraan bij?
1. Een belangrijke reden om een monitorarm te gebruiken is dat u zo de juiste kijkafstand kunt bepalen. Met de juiste monitorarm kunt u de hoogte, diepte en hoek van uw monitor zo instellen dat u het meest comfortabel kunt werken en zo ook met de minste ongemakken.
"Wetenschappelijk onderzoek toont aan 10-15% meer productiviteit, 33% minder fouten bij gebruik van twee of drie schermen."

De afstand tot het scherm dient minimaal 60 cm (één armlengte) te zijn, maar bij voorkeur meer dan 60 cm. Het volledige beeldscherm moet zich bevinden in een gebied 10- 20° beneden ooghoogte. Bij deze monitorpositie kunnen de ogen beter accommoderen en convergeren , en neemt de algehele belasting voor de ogen af. En niet onbelangrijk: de productiviteit is tegelijkertijd zo’n 10% hoger (Sommerich et al., 1998).

2. Een monitorarm zorgt voor flexibiliteit. Uw collega’s kunnen makkelijker met u meekijken. Als er licht op schijnt, draait u uw scherm iets. Wat het werkcomfort iets vergroot. Maar ook kunt u met sommige armen uw scherm verticaal plaatsen.

3. Een monitorarm zorgt voor een opgeruimdere werkplek. Doordat uw monitor niet op uw bureau staat, maar zweeft is er meer plek. En een opgeruimd bureau lijkt een positieve impact op de concentratie te hebben en vermindert stress.
“ Wetenschappelijk onderzoek toont aan 10-15% meer productiviteit, 33% minder fouten bij gebruik van twee of drie schermen. ”
Hoe stel ik mijn scherm op de juiste hoogte in?
Waar moet u op letten bij het instellen van een monitorarm op de juiste kijkhoogte en kijkafstand?

1. De hoogte van het scherm moet zo zijn ingericht dat de kijkhoek 10-20° beneden ooghoogte is;
2. De afstand tot het scherm dient minimaal 60 cm (één armlengte) te zijn;
 
Hoe stel ik mijn scherm op de juiste hoogte in?
Welke arm past het beste bij mij?
Een monitorarm is een goede aanvulling op uw ergonomische werkplek. Maar dan moet u een keuze gaan maken. Welke arm is het meest geschikt voor u? Waar moet u op letten bij de aanschaf van een monitorarm?

1. Flexibel & degelijk: Een goede monitorarm is sterk en flexibel. Zodat u de arm in iedere gewenste positie kunt plaatsen;

2. Instelbaar: Veel van onze monitorarmen zijn traploos instelbaar. Dat betekent dat er een gasveer in de arm zit, waardoor de gemakkelijk in iedere gewenste hoogte ingesteld kan worden.

3. 360 graden: Wilt u ook uw arm in verticale positie kunnen draaien, dan is dat mogelijk met de Smart Office armen.
4. 1 of meerdere schermen: Bij de aanschaf van een arm is het verstandig om te bedenken of u een arm voor 1, 2 of meer schermen nodig hebt. U heeft dan vaak de optie om een dual arm of een beam aan te schaffen. Het voordeel van de beam is dat de beide armen aan 1 poot zitten, waardoor de schermen altijd op gelijke hoogte staan en bij een dual moet u ieder scherm apart op de juiste hoogte instellen.

 
5. Gewicht: Hoeveel gewicht moet uw monitorarm aan kunnen? Hoe groter uw scherm; des te zwaarder. In onze specificaties van armen ziet u altijd wat de maximale capaciteit is.

6. Bevestiging: Hoe eenvoudiger de bevestiging, des te flexibeler de arm is. Al onze armen zijn te bevestigen met een klem en bout op de tafel.
7. Clean Desk: Eerder hebben we geschreven dat een opgeruimd bureau voor een betere concentratie zorgt. Dus ook de kabels van de monitor zouden mooi weggewerkt kunnen worden. Verscheidene armen beschikken over een ruimte in de arm waarin de kabels van de monitor weggewerkt kunnen worden.
8. Design: En dan wil het oog ook wat. Dus een modern, strak & compact design. In verschillende uitvoeringen passend in iedere kantooromgeving.

Wilt u meer weten over onze armen? Neem dan contact met ons op. Benieuwd naar wat de voordelen zijn van werken met twee of meer schermen? Ga dan naar onze whitepaper: Optimaal werken met twee of meer beeldschermen.

Bekijk alle monitorarmen


Conclusie 
Kijkgedrag wordt dus bepaald door zaken als kijkrichting, kijkhoeken, kijkafstand en kijkduur. Maar ook de visuele condities (contrast, verlichtingssterkte/ luminantie, kleurgebruik) en het hebben van (individuele) inregelmogelijkheden zijn van cruciaal belang als het gaat om optimalisatie van kijkgedrag. 

Positionering van een beeldscherm is bij voorkeur zo georganiseerd dat werken in een neutrale stand van de nek mogelijk is met een neutrale rompstand, de beste kijkafstand als het gaat om leesbaarheid en lichtcondities die voldoende ondersteunen (en niet verstoren) bij het uitvoeren van de taken op de werkplek. De monitorstandaard/arm maakt het mogelijk om de positionering van het beeldscherm te reguleren.  
Download als PDFWellicht ook interessant?

Whitepaper: Optimaal werken met twee of meer beeldschermen

Deze whitepaper biedt een introductie in de prestatie en gezondheidseffecten van het werken met meerdere beeldschermen.
Lees meer

16 tips voor gezond en efficient werken

Een ergonomische werkplek bevordert het comfort en de productiviteit van beeldschermwerkers. Met wat kleine aanpassingen is het eenvoudig om de ideale werkplek te creëren. Bekijk onze ergonomische producten die hierbij helpen.
Lees meer

Zorg in de kantooromgeving voor een ‘nudge’ in de gezonde richting

Veel vitaliteitsprogramma’s die een boost moeten geven aan de gezondheid in de kantooromgeving werken niet of nauwelijks. Hoe komt dat? Omdat ze de ratio aanspreken en niet het impulsieve systeem van medewerkers.
Lees meer
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Al geregistreerd?
E-mail / Gebruikersnaam
Wachtwoord
Ik heb nog geen account?
Registreren
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mail
Wachtwoord
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt binnen enkele ogenblikken een nieuw wachtwoord
E-mail
Meer informatie
Naam *
Bedrijf
Telefoon
E-mail *
Bericht *
Velden met (*) zijn verplicht
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus