Selecteer uw regio

Ergo Expert Talk: Levent Caglar

 
Download als PDF
levent caglarBakkerElkhuizen sprak met Levent Caglar, Senior Ergonoom bij de The Furniture Industry Research Association (FIRA) uit het Verenigd Koninkrijk, over verschillende trends op gebied van ergonomie en kenniswerkers. We lichten hier de visie van Caglar op vier gebieden uit:

1. Open kantoorruimtes
We horen er steeds vaker over: open kantoorruimtes. Ook in de UK wordt er veel over gepraat volgens Caglar. Maar alleen de grote bedrijven zijn volgens hem in staat dit concept ook daadwerkelijk succesvol te implementeren. “Een goed voorbeeld van de implementatie van open kantoorruimten hier in de UK is bij de BBC. De verhuizing van de televisiezender van London naar Manchester hebben ze gebruikt om op activiteiten gebaseerde ruimten te implementeren. Medewerkers kiezen nu op basis van hun werkzaamheden een werkplek die daar het beste bij past. Bij de BBC denken ze vanuit het motto: ‘werken is iets wat je doet, niet waar je naartoe gaat’. De BBC wil de meest creatieve plek in de televisiewereld zijn, flexibel en dynamisch, zodat medewerkers het beste uit zichzelf kunnen halen."


2. Flexibel werken
Een belangrijke verandering volgens Caglar die de beweging naar flexibel werken met zich meebrengt, is dat medewerkers meer verantwoordelijkheid hebben. “Medewerkers bepalen steeds vaker waar en wanneer ze willen werken. Met andere woorden: de deadline van een taak is bekend, maar je bepaalt zelf hoe je tijd in te delen. Met deze vrijheid moet je om kunnen gaan. Aan de andere kant worden we de hele dag namelijk overspoeld met e-mails door de komst van devices als smartphones en tablets. Daarbij verwachten collega’s en klanten ook nog eens een snelle reactie. Gebrek aan tijdmanagement kan dan ook resulteren in stress. Daarnaast heeft een kenniswerker ook praktische kennis nodig om overal een comfortabele en efficiënte werkplek te kunnen creëren.3. Ergonomische accessoires
Op de vraag of input devices zoals een toetsenbord en muis, in de toekomst verder verbeterd kunnen worden met betere ergonomische opties, pleit Cagler direct dat onderzoek naar de verschillen in hersenprocessen bij taken als schrijven, dicteren en typen interessant zou zijn. “Ik hoor tegenwoordig mensen soms zeggen dat ze tegen hun apparaat willen praten. Het is daarnaast merkwaardig om te zien dat gebruikers touchscreens verkiezen als invoerapparaat boven de meer efficiënte computermuis. Beeldschermwerkers kiezen dus liever voor minder gewicht tijdens het reizen door de muis niet mee te nemen, dan voor het voordeel van meer efficiënt werken.

Wat daarnaast ook interessant is, is het feit dat ergonomie bijna altijd reactief is: we ondernemen pas actie als er al klachten zijn. Om ergonomie meer preventief toe te passen op zowel het gebied van inrichten van de werkplek, als ook manier van werken, is een goede samenwerking tussen ergonomen en designers dan ook welkom."4. Regelgeving & werkcondities

Waar in Nederland steeds minder wetten en regels zijn om medewerkers te beschermen, groeit volgens Caglar in de UK juist het bewustzijn voor ergonomie. “Werkgevers zien de voordelen en zijn bereid te investeren in een goede omgeving en materialen. Vooral voor kenniswerkers zijn goede werkcondities van belang. Wanneer zij niet content zijn, vertrekken ze naar een in hun ogen betere werkomgeving of werkgever. Het tevreden houden kenniswerkers om ze in de organisatie te behouden, is een belangrijk doel voor managers. En daar blijkt ergonomie ook een belangrijk factor in. Daarnaast zie ik ook dat bedrijven medewerkers aanmoedigen om meer actief te zijn. Voorbeelden daarvan zijn douches op kantoor voor medewerkers die op de fiets komen en zelfs een fitnessruimte in het kantoorgebouw. Maar ook op de werkvloer zelf wordt meer aandacht besteed aan beweging. Bijvoorbeeld met sta-zit bureaus. In de toekomst verwacht ik dat er steeds meer aandacht komt voor de mentale conditie van de kenniswerker, hoe hij om moet gaan met toenemende stress."

Quote van Levent Caglar
"De snelle technologische ontwikkeling heeft het voor kenniswerkers mogelijk gemaakt om overal en op elke tijd te kunnen werken. Voor ergonomen is de grote uitdaging om in deze veranderende manier van werken praktische handvatten aan te bieden en nieuwe ideeën genereren voor onconventionele producten die de gezondheid, welzijn en de productiviteit van de kenniswerkers borgt."

Info Levent Caglar & FIRA
Levent Caglar staat zowel bekend voor zijn praktisch advies voor ergonomische kwesties bij kenniswerkers als voor zijn samenwerking met ontwerpers om ergonomische producten te ontwikkelen. Levent is binnen FIRA (Furniture Industry Research Association) verantwoordelijk voor de sectie ergonomie. FIRA, opgericht in 1949, kent de volgende werkterreinen: onderzoek, advisering, ontwikkeling van standaarden en normen en het testen van producten voor werkplek en kantoorinrichting.

Download als PDF
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Al geregistreerd?
E-mail / Gebruikersnaam
Wachtwoord
Ik heb nog geen account?
Registreren
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mail
Wachtwoord
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt binnen enkele ogenblikken een nieuw wachtwoord
E-mail
Meer informatie
Naam *
Bedrijf
Telefoon
E-mail *
Bericht *
Velden met (*) zijn verplicht
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus