Selecteer uw regio

Is flexibel werken het paar jeans van de management-mode?


Download als PDF
Innovatieve werkstijlen, HR-trends, en managementinterventies zijn net als mode onderhevig aan een golfbeweging; even hip and happening maar binnen de kortste keren out of style. Eén hype lijkt echter aardig te blijven plakken; flexibel werken.

Wat houdt flexibel werken precies in?


Waar werk zich in geïndustrialiseerde landen decennia lang van 09:00-17:00 op kantoor voltrok, lijkt werken buiten kantoormuren en -tijden om nu al enige tijd aan populariteit te winnen. Ongeveer de helft (Possenriede en Plantenga, 2014) van het Nederlandse personeelbestand heeft inmiddels in de arbeidsvoorwaarden een flexibel arrangement opgenomen. Dit betekent dat de baas op enige wijze vrijheid in tijd, plaats en duur van werk toestaat. Hierbij wordt er rekening gehouden met de situatie van de werknemer. Woont deze bijvoorbeeld ver van kantoor, dan kan het veel reistijd schelen om deze meerdere dagen per week thuis te laten werken; tijd die weer in productiviteit en efficiëntie omgezet kan worden.


Flexibel werken
Work-life balance
Werknemers die flexibel kunnen werken rapporteren verhoging in werktevredenheid door geboden flexibiliteit (Possenriede en Plantenga, 2014). Dit omdat werk en privétaken (denk aan zorg voor de kinderen maar ook mantelzorg) in theorie en vaak ook praktijk beter te managen zijn. Onderzoek van Bain & Company en Chief Executive Women (CEW) in 2011 toonde daarbij aan dat vrouwen geloven dat het creëren van werkmodellen waarbij mannen en vrouwen ondersteund worden in hun familiaire verantwoordelijkheden een belangrijke factor is om meer vrouwen in hoge functies te krijgen. Bain & CEW(2015) stelden dat vrouwen minder dan 15% van het aandeel aan bestuurlijke functies vormen, ondanks dat vrouwen in grotere getalen slagen van de universiteit dan mannen. 

De onderzoekers stelden dat waar er nu nog te vaak een vrouwelijke afstroom plaatsvindt rond het dertigste levensjaar, werkflexibiliteit de oplossing voor deze groep kan bieden. Een dubbel-inkomen gezin waarbij beide partners door flexibel werken in gelijke balans zorgdragen voor de kinderen en ouders, stelt de vrouw in staat haar carrière door te ontwikkelen.

Wat zijn de pijnpunten van flexibel werken voor manager en medewerker?
Minder uren op kantoor doorbrengen, daarop berust, ondanks dat dit herhaaldelijk in verband gebracht wordt met werktevredenheid en -productiviteit, nog vaak een taboe. Het niet zichtbaar zijn van de werknemer voelt onwennig, en zou kunnen zorgen voor gelapswans. Een deel van de argwaan komt voort uit het niet goed weten te managen van de flexibele werknemer. Worstelingen met deze moderne inrichting zijn bij manager en werknemer vanzelfsprekend aan de orde, maar ook bespreekbaar en trainbaar. 

Het grootste probleem lijkt het vervagen van grenzen van persoonlijk en professioneel leven. Werk je thuis, dan moet je om kunnen gaan met twee werelden die samenkomen. Werken op de werkvloer, met een duidelijk begin en eind, is een makkelijker te behappen gegeven dan werken tijd en plaats onafhankelijk en dus overal en nergens. Weet de werknemer wel de juiste omstandigheden voor zichzelf te creëren om te presteren?

Een kantooromgeving voldoet aan veel kwaliteiten om mensen te faciliteren in hun werk. De gemiddelde woonkamer een stuk minder. Denk alleen al aan afstellingen van licht, stoel, tafel en beeldscherm. Zijn er genoeg prikkels thuis om geactiveerd aan de slag te gaan, of zijn er juist te weinig? Is er wel een vervanger voor die collega die eventjes aan je bureau komt kletsen? Zet je uit jezelf wel een muziekje aan om je op te vrolijken als je even niet uit je taak komt? Kun je de huishoudelijke taken laten wachten om het werk van de dag goed af te ronden?

Woordwolk flexibel werken

Vaardigheden om je in de juiste werkflow te krijgen wanneer je niet op kantoor zit, zijn te trainen. Het lijkt verstandig om medewerkers niet in een keer te overvloeden met flexibel werken, zonder dat ze getraind zijn in het creëren van een fijne werksituatie voor zichzelf. Experimenteren met flexibel werken, de ervaringen bespreekbaar maken en stapsgewijs uitbouwen, het klinkt simpel, maar in de praktijk wordt dit nog niet vaak zo gedaan. Daarbij heb je als werkgever de taak om hard- en software aan te bieden aan de werknemer om verantwoord aan de slag te kunnen gaan op externe locaties. En wat te denken van een alternatieve werkplek-check?

Een veelvoorkomende valkuil bij flexibel werken is daarbij dat de aandacht geheel op uitkomsten, prestaties of eindproducten komt te liggen. Dit kan veel stress opleveren. Door in korte cycli te werken, oftewel te scrummen, kan een manager toch meer procesgerichte ondersteuning en beoordeling bieden, en zo druk weghalen bij de werknemer. Communicatie gedurende de dag om het werkproces met alle barrières van dien bespreekbaar te maken is sterk aan te raden.

Conclusie
Sommige modehypes doorstaan de tand des tijds. Neem de spijkerbroek, die is sinds zijn opkomst altijd in stijl geweest. De succesfactor? De spijkerbroek is er in allerlei soorten en maten, voor ieder wat wils; jeans met wijde pijpen, skinny-jeans, boyfriend-jeans, mom-jeans…

Per persoon, per situatie, per functie een passende jeans oftewel een flexibel arrangement, dat lijkt de factor voor het lange termijn succes van flexibel werken. De juiste ‘fit’ ontstaat met het juiste aanbod van ergonomische tools per flexibel arrangement. Door als werkgever goed op de hoogte te zijn van en rekening te houden met de individuele situatie en voorkeuren kunnen de juiste hardware en software aangeboden worden aan de werknemer. Wanneer een werknemer thuis of op alternatieve locatie ergonomisch verantwoord werkt, en gecoacht wordt in het nemen van breaks en sta-zitgedrag, zal deze gedurende de flexibele werkuren verantwoord, optimaal geconcentreerd in flow kunnen presteren.

Het vinden van de juiste flexibele en ergonomische fit zou een genivelleerd speelveld kunnen creëren waarbij de gender-gap voor hoge functies wordt verminderd en meer diverse leiderschapsteams in de toekomst zullen worden gecreëerd. Bovendien neemt werktevredenheid toe en kunnen gezinnen profiteren van een optimale work-life balance. Met al deze voordelen en praktische manieren om om te gaan met mogelijke valkuilen, is het te hopen dat flexibel werken niet een eindige rage blijkt, maar de jeans is van de management-mode.
 
Download als PDF
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Al geregistreerd?
E-mail / Gebruikersnaam
Wachtwoord
Ik heb nog geen account?
Registreren
Registreer u nu eenmalig om dit kennisartikel te downloaden.

Wist u dat de meeste van onze kennisartikelen te downloaden zijn?

Je hoeft je slecht één te keer registreren om vrij toegang te krijgen tot alle downloads!
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mail
Wachtwoord
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt binnen enkele ogenblikken een nieuw wachtwoord
E-mail
Meer informatie
Naam *
Bedrijf
Telefoon
E-mail *
Bericht *
Velden met (*) zijn verplicht
view catalog onlineBekijk catalogus online download pdf catalogDownload catalogus